S GRCIMA ZA JEDINICU

Hrvatska lovi rekord velikana, ali ova dva neće nikad skinuti!

16.09.2013 u 11:01

Bionic
Reading

Hrvatska košarkaška reprezentacija na Eurobasketu u ponedjeljak (14.30) igra s Grčkom utakmicu za prvo mjesto u skupini, što je scenarij kakvome se ni najveći optimisti nisu mogli nadati

Izabranicima Jasmina Repeše je protivnik u Ljubljani neugodna Grčka, protiv koje imaju priliku ostvariti sedmu uzastopnu pobjedu, osvojiti prvo mjesto u skupini i dobiti lakšeg protivnika u četvrtfinalu.

S druge strane, Grci - jedan od kandidata za medalju - za četvrtfinale moraju do pobjede (uz to im treba pobjeda Italije nad Španjolskom), a naši će, u kockastim navijačima ispunjenim Stožicama, pokušati nastaviti sjajan niz na Europskom prvenstvu i potvrditi odličnu atmosferu uoči četvrtfinala.

'Prvi cilj je bio proći skupinu, drugi je bio plasman u četvrtfinale. Ne bavimo se kalkulacijama i to nas ne zanima. Protiv Grčke želimo sedmu uzastopnu pobjedu da bismo kao prvi u skupini krenuli u četvrtfinale', kazao je Repeša.

Zanimljivo je spomenuti da Hrvatska lovi rekordnu sedmu pobjedu u nizu, a takav niz naši nisu imali od EP-a 1995. godine. Zanimljivo, na europskim prvenstvima 1993. i 1995. imali smo sedam pobjeda u nizu - gubili smo oba puta u polufinalima.

Dodajmo tome da smo na SP-u u Torontu 1994 imali šest pobjeda u nizu (također poraz u polufinalu), a na legendarnim OI 1992. u Barceloni naš Dream Team, koji su predvodili Dražen, Toni, Dino, Stojko i ekipa, ostvario je pet pobjeda u nizu.

Kada su rekordi u pitanju, ova dva teško da će itko oboriti. Naime učinak 217 cm visokog legendarnog centra Stojka Vrankovića 3. srpnja 1993. u utakmici za brončanu medalju protiv Grčke (pobjeda s +40, 99:59!) završio je u povijesnim knjigama. Bio je to prvi povijesni triple-double: 12 koševa, 13 skokova i 10 blokada. Rekordna pobjeda s brojkama kakve se u današnjoj košarci rijetko viđaju.

U toj utakmici neponovljivi Vranković je potpuno zaključao reket, a treba reći da je tadašnja Grčka bila puno slabija od današnje, čemu svjedoči pobjeda naših s čak 40 razlike!

Kad već spominjemo triple-double učinke hrvatskih košarkaša, jedini kojem je to još uspjelo jest Toni Kukoč: on je na EP-u 1995. u pobjedi nad Finskom 92:77 upisao 15 koševa, 12 skokova i 11 asistencija.

Nema sumnje da bi se Bojan Bogdanović i društvo zadovoljili minimalnom pobjedom nad Grčkom za potvrdu prvog mjesta u skupini, nakon čega bi u četvrtfinalu išli na Ukrajinu. Idealan ždrijeb...

Uz podršku navijača, koji će 'zapaliti' Stožice, sramežljive priče o medalji mogle bi postati – realnost. Tako su otpisani, koji su se u prve tri utakmice osramotili i mučili, postali – heroji navijača.