podvukli crtu

Hrvatska je 2021. godine bila među osam u svijetu, a u Tokiju je ostvarena i rekordna berba medalja

08.01.2022 u 16:10

Bionic
Reading

Usprkos još jednoj izazovnoj pandemijskoj godini hrvatski sportaši s invaliditetom su u 2021. ostvarili sjajne rezultate, a bila je to i jedna od najuspješnijih godina za hrvatske paraolimpijce.

'Izuzetno sam sretan i zadovoljan ostvarenim rezultatima u protekloj godini', kazao je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Ratko Kovačić.

'Dostigli smo visoku razinu rezultata u prošloj godini na raznim međunarodnim natjecanjima. Osvojili smo 461 medalju od toga 54 na paraolimpijskim igrama, te svjetskim i europskim prvenstvima. Po broju osvojenih medalja na POI u Tokiju smo 46 u svijetu, a po kriteriju osvojenih medalja po broju stanovnika smo među osam na svijetu, dakle imamo znanja i kvalitetu. Javnost nas sve više prepoznaje i cijeni uspjehe naših sportaša', dodao je.

Svakako najvažnije natjecanja prošle godine za parasportaše bile su Paraolimpijske igre u Tokiju. Bile su to sasvim sigurno najposebnije u povijesti. S godinom dana odgode zbog pandemije koronavirusa, ipak su održane u nevjerojatnim uvjetima, bez gledatelja i uz stroge epidemiološke protokole, uz silna testiranja svih sudionika u gradu u kojem vlada izvanredno stanje zbog rekordnih brojki zaraženih koronavirusom. Hrvatski sportaši s invaliditetom nastupili su u rekordnih osam sportova osvojivši rekordnih sedam medalja - tri srebra i četiri bronce. Do Tokija hrvatski paraolimpijci su najviše medalja osvojili u Londonu (2012) i Rio de Janeiru (2016), po pet.

'Naše paraolimpijce Ispratili smo na POI u Tokio iz povijesne pulske Arene sa željom da budu hrabri i odlučni kako bi ispunili svoje sportske snove, a prije svega kako bi sačuvali zdravlje u ovim pandemijskim uvjetima. Po prvi puta smo nastupili u triatlonu, taekwandou te boćanju, U Tokiju smo nastupili u najvećem broju sportova od osamostaljenja RH - osam, a sa sedam medalja osvojen je najveći broj medalja u povijesti naših nastupa hrvatskih sportaša na paraolimpijskim igrama', kazao je Kovačić čestitavši Međunarodnom paraolimpijskom odboru (IPC) i Japanu na vrhunskoj organitaciji.

Kovačić je istaknuo kako je HPO u pandemijskoj godini prilagodio svoje planove, ali zadržao statuse svih sportaša i svih uključenih u paraolimpijske programe, te programe HPO-a.

'Sve je to dovelo do velikih uspjeha naših sportaša na međunarodnim natjecanjima i Paraolimpijskim igrama u Tokiju', dodao je.

Naglasio je kako će aktivnosti HPO-a u idućem paraolimpijskom ciklusu biti će usmjerene prema održavanju i povećanju razine vrhunskih rezultata, te uključivanju što više mladih osoba s invaliditetom u sport.

'Jasno sve to treba pratiti jačanje organizacijske i stručne infrastrukture. Imamo dobru potporu Iz Državnog proračuna putem Ministarstva turizma i sporta te naših sponzora. No to nam ne pokriva sve naše programske potrebe i planove', kazao je istaknuvši najveće probleme.

'Najveće probleme uočavamo u slaboj potpori sportu na lokalnoj razini, te neprilagođenosti i nedovoljnoj dostupnosti sportskih objekata. Mi nastojimo omogućiti bavljenje sportom svim mladim osobama s invaliditetom na prostoru cijele RH, a do sada imamo pokrivenost od 40 posto. Potreban nam je dodatni financijski poticaj kako bi program uključivanja mladih u sport odgovarajuće razvili u cijeloj zemlji'.

Ispred paraolimpijaca su zimske POI u Pekingu od 4. do 13. ožujka.

'Potvrđen je nastup dva sportaša u alpskom skijanju, a to su Lucija Smetiško i Damir Mizdrak, zatim će nastupiti Bruno Bošnjak u snowboardu, te očekujemo još pozivnicu za jednog sportaša u nordijskom skijanju. Hrvatska je prvi puta nastupila na zimskim POI u Salt Lake City 2002. godine u alpskom skijanju i od tada redovito nastupamo na zimskim POI. Na posljednjim zimskim paraolimpijskim igrama u Pyongčangu, Hrvatska je prvi put nastupila u tri sporta (alpsko skijanje, nordijsko skijanje, snowboard) sa ukupno sedam sportaša. Na tim igrama ostvaren je i najznačajniji rezultat u povijesti nastupa hrvatskih sportaša na zimskim paraolimpijskim igrama. Osvojena je jedna zlatna medalja u alpskom skijanju u disciplini slalom (Dino Sokolović) I brončana medalja u snowbordu u disciplini banked slalom (Bruno Bošnjak). Teško je vjerovati da bi mogli ponoviti uspjeh iz Južne Koreje, no nadamo se kako bi Bošnjak mogao ponoviti uspjeh s prethodnih igara', zaključio je Kovačić.