SUBAŠIĆ i PERIŠIĆ JUNACI

Hrabra Hrvatska sjajnim preokretom šokirala moćne Španjolce!

21.06.2016 u 22:03

  • +27

Euro 2016: Hrvatska - Španjolska

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Michael Dalder Livepic

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija zaključila je svoj nastup u skupini D senzacionalnom pobjedom protiv Španjolske, 2:1 u Bordeauxu. U odličnoj utakmici protiv aktualnih prvaka Europe posebno su se istakli golman Danijel Subašić koji je obranio kazneni udarac i Ivan Perišić, strijelac pobjedničkog gola...

Hrvatska je završila prvu fazu Europskog nogometno prvenstva na prvom mjestu u skupini D! Niti protiv moćnih Španjolaca naši nisu bili inferiorni i fantastičnim preokretom preskočili su aktualnog prvaka Europe na ljestvici i tako si olakšali put u nastavku natjecanja. U Bordeauxu smo gledali dvoboj u kojem su obje ekipe imale prilike izboriti pobjedu, no naši su na kraju u pravom trenutku povukli ključni potez i zasluženo trijumfirali.

Čačić je utakmicu započeo s mnogo iznenađenja u prvoj momčadi. Na terenu su se u obrani pojavili Tin Jedvaj i Šime Vrsaljko, u veznoj liniji Marko Rog, na lijevom krilu Marko Pjaca, a u vršku napada Nikola Kalinić. Naši su u prvim minutama susreta izgledali dobro, no Španjolska je već svoju prvu priliku pretvorila u pogodak. U 7. minuti Silva je idealnom loptom u prostor proigrao Fabregasa, a ovaj je prebacio Subašića i omogućio Morati da zabije u praznu mrežu.


Nakon primljenog pogotka hrvatski nogometaši se nisu predavali, a opasne prilike ispred gola De Gee događale su se nakon greški španjolske obrane. U 12. minuti jednu takvu Kalinić je završio oštrim udarcem kojeg je De Gea vješto obranio, da bi španjolski golman dvije minute kasnije izgubio jednu loptu u opasnoj poziciji, a Ivan Rakitić zatim ga je pokušao prebaciti, no njegov udarac od grede se odbio u stativu i izašao izvan okvira gola.

U sljedećih pola sata Španjolska je bila bolja na terenu, a odlični David Silva mučio je našu obranu, no veliku priliku imala je tek jednu, u 44. minuti kada je Morata izašao sam pred Subašića, no pobjegla mu je lopta. Minutu kasnije stigla je kazna. Perišić je krasno ubacio u peterac, a tamo se potpuno sam našao Nikola Kalinić koji je petom loptu proslijedio u mrežu i tako izjednačio uoči poluvremena.


U drugom dijelu tempo je malo pao, a prvo veliko uzbuđenje dogodilo se u 64. minuti kada je Pjaca pao u kaznenom prostoru pri pokušaju driblinga, ali sudac Kuipers nije dosudio prekršaj. U 71. minuti je pak pokazao na bijelu točku nakon sumnjivog prekršaja Vrsaljka nad Silvom, ali zatim je na scenu stupio Danijel Subašić koji je obranio Sergiju Ramosu i tako postao junak utakmice.

Činilo se da će dvoboj završiti remijem, ali na kraju je jedna brza kontra presudila. Perišić je na kraju preciznim niskim udarcem svladao De Geu i tako donio jednu od najljepših pobjeda u povijesti hrvatskog nogometa.


U osmini finala naši će igrati protiv jedne od trećeplasiranih momčadi, iz skupina B, E ili F. Dvoboj se igra u subotu u Lensu u 21 sat.

EP u nogometu, skupina D

Hrvatska – Španjolska 2:1 (Kalinić 45, Perišić 87 / Morata 7)

Češka - Turska 0:2 (Yilmaz 10, Tufan 65)

EURO

Skupina D

Hrvatska - Španjolska 2:1
Češka - Turska 0:2
Utk. Pob. Ner. Izg. Bod.
1. Hrvatska 3 2 1 0 7
2. Španjolska 3 2 0 1 6
3. Turska 3 1 0 2 3
4. Češka 3 0 1 2 1

Sljedeće utakmice