ČOVJEK ZVAN REKORD

Hodajuća povijest: Nitko kao Pele

16.04.2010 u 07:40

Bionic
Reading

Teško je naći čovjeka koji je ostavio dublji pečat u povijesti nogometnih SP-ova nego što je to učinio Brazilac Edison Arantes do Nascimento. Jednostavnije – Pele

Pele je rođen 1940. u malenom gradiću Tresu Coracoesu, no već sa 15 godina pod svoje ga je uzeo Santos, klub kojega će Pele doslovno odnijeti na krov svijeta.

U karijeri je ukupno uzeo 31 službeni naslov, čime još uvijek dijeli vrh u nogometnoj povijesti. Sa Santosom je osvojio 11 brazilskih, i po dva kontinentalna i svjetska klupska naslova, ali najpoznatiji ostat će po svojim nastupima na mundijalima.

U njegovo vrijeme Brazil je bio gotovo nepobjediv. Od pet naslova tri su 'carioce' osvojile u Peleovoj eri. Prvi puta pojavio se 1958. i odmah je bilo jasno da je zvijezda rođena. U sezoni prije je za Santos zabio 80 golova u 60 nastupa, a još uveijk maloljetni Brazilac na svjetsku je pozornicu došao srušiti sve rekorde.

Postao je najmlađi igrač u povijesti SP-a, a nedugo zatim i najmlađi strijelac, najmlađi igrač koji je zabio hat trick i najmlađi strijelac u finalnoj utakmici. Svijet mu je bio pod nogama, a karijera će tek dobiti slavne obrise koji su, prema mnogima, još uvijek nenadmašeni.

1962. Brazil je svijet napao s najjačom navalom svih vremena, petorku u napadu činili su Garrinca, Didi, Pele, Vava, Zagallo. Ipak, Pele se na drugoj utakmici ozlijedio i ostatak prvenstva bio je sveden na ulogu navijača. Uspio je zabiti jedan gol, ali nije to bio 'njegov' naslov. Nakon debakla u Engleskoj, o kojem više u nekoj drugoj priči sa SP-a, Brazilci i njihova najveća zvijezda pobjedničkim navikama vratili su se 1970. u Meksiku. Pele je imao 30 godina i golem motiv za dokazivanje. Zabio je nova četiri gola na brazilskom putu prema naslovu, među kojima i prvi u finalnoj pobjedi nad Italijom od 4:1. Godinu dana kasnije oprostio se od nacionalnog dresa, a 1974. odigrao je i zadnju utakmicu za Santos za koji je u 19 godina zabio 1087 golova. Još je tri godine igrao u američkom Cosmosu i tada otišao u legendu. Trenerskim poslom nikada se nije bavio.

Pele je 1999. od MOO-a službeno proglašen za najvećeg sportaša 20. stoljeća, dok je s Maradonom u izboru Fife podijelio naslov najboljeg nogometaša svih vremena.