KAZNA ZA RASIZAM

Hoćemo li uopće igrati protiv Srbije – izbacivanje realna opcija?!

18.10.2012 u 08:49

Bionic
Reading

Srbima se loše piše... Rasistički incident na utakmici mladih reprezentacija dogodio se na dan lansiranja velike UEFA-ine kampanje protiv rasizma i ogroman je pritisak da se njihove reprezentacije izbace iz svih natjecanja

Krovna europska nogometna organizacija jučer je izdala priopćenje u kojem se kaže da je pokrenut disciplinski postupak protiv nogometnih saveza Srbije i Engleske zbog niza incidenata koji su se dogodili na stadionu Mladost u Kruševcu. U utakmici mladih reprezentacija domaći su gledatelji rasističkim povicima vrijeđali tamnopute igrače gostujuće momčadi, a po završetku susreta došlo je do masovne tučnjave među igračima na terenu.

Engleski nogometni savez uložio je službenu žalbu UEFA-i zbog rasističkog vrijeđanja i fizičkih napada na nogometaše (navodno su gađani kamenjem i kovanicima), a oglasili su se i britanski premijer David Cameron te ministar sporta Hugh Robertson, koji traže rigorozne kazne za Nogometni savez Srbije (FSS).

Engleze su još više razbjesnile reakcije iz Srbije. U FSS-ovu priopćenju demantira se da je na stadionu bilo ikakvih manifestacija rasizma, iako je masovno hukanje engleskim igračima jasno zabilježeno na videosnimkama. Štoviše, FSS je pokušao prebaciti krivnju na provokacije iz gostujućih redova, navodeći da se (tamnoputi) nogometaš Danny Rose 'krajnje neprimjereno, nesportski i vulgarno' ponio prema gledateljima.

Poslije toga zavladala je prava histerija u otočkim medijima i gotovo svi komentatori izrijekom traže izbacivanje Srbije iz svih natjecanja pod UEFA-inom ingerencijom, što naravno znači i iz kvalifikacija za SP u Brazilu. Jedan od najutjecajnijih među njima, Jonathan Wilson, u svojem je tekstu za The Guardian pokušao biti glas razuma i upozorio da bi takvo izbacivanje odvelo srpski nogomet u potpunu izolaciju te vjerojatno samo još produbilo problem i krizu u tamošnjem društvu koja se odražava i na nogometu. On ističe da je većina ljubitelja nogometa u Srbiji osudila incident i da posljedice moraju snositi oni koji su doista odgovorni, a ne svi. Međutim čak i on je priznao da bi izbacivanje moglo biti jedina preostala opcija, jer FSS odbija poduzeti bilo kakve mjere, pa čak i priznati da se incident dogodio, unatoč vrlo očitim dokazima za to.

Po onome što pišu britanski mediji, izbacivanje Srbije iz svih natjecanja sasvim je izvjesna opcija. Ipak, koliko god utjecajni bili njihovi politički vođe i nogometni savez, Englezi to ne mogu 'samo tako' isposlovati kod UEFA-e. Postoji međutim još jedan detalj koji je mnogima promaknuo, a koji Srbiji još više odmaže u ovom slučaju.

Incident u Kruševcu dogodio se na isti dan kad je krenula kampanja FARE Action Weeks, najveća antidiskriminacijska kampanja u Europi koju UEFA provodi zajedno s mrežom organizacija i 'grassroots' inicijativa FARE. Njome se promiče politika nulte tolerancije prema svim oblicima diskriminacije u nogometu, s posebnim naglaskom na rasizam. Kampanja je počela 16. listopada, a kulminirat će na utakmicama Lige prvaka i Europske lige – treće kolo tih natjecanja UEFA je posvetila borbi protiv diskriminacije.

U praksi to znači tek da će antidiskriminacijski oglasi biti emitirani na stadionskim videoekranima i svim televizijama koje imaju pravo na prijenose UEFA-inih klupskih natjecanja, da će pozivi na toleranciju biti upućivani preko stadionskih razglasa i da će natpisi 'Unite Against Racism' krasiti majice djece-pratitelja igrača, kao i kapetanske vrpce svake momčadi. Televizijski komentatori dobit će službene upute na koji način spomenuti kampanju i govoriti u prilog tolerancije, a protiv rasizma i svih drugih oblika diskriminacije.

Pitanje koje će mnogi postaviti bit će – zar se UEFA protiv toga bori samo pričom, videooglasima, majicama i (ne previsokim) novčanim kaznama? Jesu li 'tjedni akcije' samo njen projekt za bildanje imidža i ne bi li uistinu trebali značiti i – konkretnu akciju?

UEFA je u posljednje vrijeme bila izložena žestokim kritikama da borbu protiv rasizma i drugih oblika diskriminacije ne shvaća dovoljno ozbiljno. One su je, čini se, potaknule da produbi svoje djelovanje na tom polju te je uložila ozbiljan novac u ovu kampanju, a izdala je i niz medijskih priopćenja u kojima se kao postignuće navodi činjenica da su novčane kazne za rasističke ispade donesene u 29 slučajeva tijekom prošle dvije sezone u Ligi prvaka i Europskoj ligi te da su tako prikupljena sredstva (između ostalih, i od Dinama i Hajduka...) uložena u projekte društvene odgovornosti i humanitarne pomoći. Tome treba pridodati i niz kazni za slične incidente u reprezentativnom nogometu (opet, i HNS je tu priložio ponešto...).

No kad se na dan formalnog lansiranja velike UEFA-ine kampanje protiv rasizma dogodi ono što se dogodilo u Kruševcu, onda je to velik šamar nastojanjima i imidžu krovne europske nogometne organizacije. Srbi jednostavno nisu mogli izabrati gore vrijeme da naprave ovakav skandal, jer sada će pritisak na UEFA-u da ih uzme za primjer i drastično kazni biti ogroman... I to će se bez sumnje dogoditi, kazna će sigurno biti žestoka, a jedino je pitanje – hoće li uključivati i diskvalifikaciju reprezentacije? Može li se dogoditi da do sljedeće natjecateljske utakmice naše reprezentacije, susreta sa Srbijom 22. ožujka u Zagrebu, uopće ne dođe?

Poslije jučerašnjeg sramotnog i autodestruktivnog priopćenja, u kojem čelnici FSS-a guraju glave u pijesak i odbijaju preuzeti odgovornost, vjerojatnost za takvo nešto samo je porasla.