PRISJETIMO SE

Hoće li se ponoviti mađarska kišna F1 drama?

27.07.2014 u 09:38

Bionic
Reading

Velika nagrada Mađarske poznata je kao utrka na kojoj vrlo rijetko pada kiša. Dogodilo se to po prvi put 2006. godine, a moglo bi i ove nedjelje...

F1 utrka na Hungaroringu vozi se svake sezone usred ljeta i zbog toga obično vozačima ponudi idealne vremenske uvjete. U svojih dosadašnjih 28 izdanja, samo su dvaput kišni uvjeti utjecali na konačni ishod utrke, 2006. i 2011. godine. Ove nedjelje prognoza kaže da su šanse za kišu između 70 i 80% pa bismo mogli vidjeli i treću epizodu mađarske kišne drame.

Gledajte Formulu 1!

Sve slobodne treninge, kvalifikacije te sve nedjeljne utrke gledajte na MAXtv-ovom kanalu, MAX GP! Utrke možete gledati i putem MAXtv To Go i Pay-Per-Day usluge te na online servisu match.tportal.hr. MAX Auto Moto paket možete kupiti OVDJE.

A ljubitelji Formule 1 ne bi se žalili kada bi se ponovila 2006. godina na Hungaroringu. Tada smo svjedočili jednoj od najuzbudljivijih utrka u novijoj povijesti Formule 1. Počelo je dramatično već u subotu, jer su Alonso i Schumacher kažnjeni s dodatne dvije sekunde na postignuto vrijeme zbog prijestupa tijekom treninga i nisu se uspjeli probiti u zadnju rundu kvalifikacija. Unatoč briljantnom krugu, Schumi je ostao na 12. mjestu, tri pozicije bolji od Španjolca, dok je pole pozicija pripala Kimiju Raikkonenu u McLarenu.

Utrka je započela po jakoj kiši. To je išlo na ruku Renaultu, McLarenu i BAR Hondi na Michelin gumama, dok se Schumijev Ferrari jako mučio na Bridgestoneu. Raikkonen je rano razbio svoj bolid i izazvao izlazak sigurnosog automobila, što je išlo na ruku Alonsu koji je preuzeo vodstvo. Ipak, aktualni prvak napravio je pogrešku, izletio i odustao, a prema čelu se počeo probijati Schumacher, čije su gume proradile kako se staza sušila.


Schumi se probio sve do drugog mjesta, no ostao je predugo na 'kišno-suhim' gumama i ta kocka se nije isplatila. Potonuo je u samoj završnici i osvojio samo bod. Na svoje je pak došao Jenson Button, koji je s BAR Hondom pobijedio po prvi put u karijeri, ispred Pedra de la Rose u McLarenu i Nicka Heidfelda u Sauberu.

Bila je to također i debitanska utrka Roberta Kubice za Sauber, koju je završio na sjajnom sedmom mjestu, ali je naknadno diskvalificiran zbog tehničkih nepravilnosti na bolidu.

U svakom slučaju, utrka za pamćenje, nadajmo se da nas takva čeka i ove godine...


Velika nagrada Njemačke, rezultati

1. Nico Rosberg (Mercedes)
2. Valtteri Bottas (Williams-Mercedes) +20.7 s
3. Lewis Hamilton (Mercedes) +22.5 s
4. Sebastian Vettel (Red Bull Racing-Renault) +44.0 s
5. Fernando Alonso (Ferrari) +52.4 s
6. Daniel Ricciardo (Red Bull Racing-Renault) +52.5 s
7. Nico Hülkenberg (Force India-Mercedes) +64.1 s
8. Jenson Button (McLaren-Mercedes) +84.7 s
9. Kevin Magnussen (McLaren-Mercedes) +1 krug
10. Sergio Perez (Force India-Mercedes) +1 krug

Redoslijed vozača

1. Rosberg 190
2. Hamilton 176
3. Ricciardo 106
4. Alonso 97

Sažetke ostalih utrka pogledajte ovdje