KLADITE SE PAMETNO

Hoće li se i Clippersi 'napiti krvi' Lakersa?

02.11.2012 u 13:29

Bionic
Reading

Los Angeles Lakersi (0:2) će večeras pokušati izbjeći najgori start sezone unazad 34 godine. Naime, nisu imali 0:3 omjer još od 1978. godine, a jednu poslije su ugrabili Magica Johnsona na draftu. Poslije neuvjerljivog domaćeg otvaranja protiv oslabljenih Dallas Mavericksa, LA Lakersi zapeli su i u Portlandu, sa 116:106 u korist domaćih Trail Blazersa, koji su sve prelomili u drugom poluvremenu

Sve najave današnjih utakmica i prognoza pročitajte na dvoznak.com, adresi za pametno klađenje.

Nakon prve 24 minute vodili su sa 62:57, da bi u posljednjoj četvrtini u jednom trenutku to povećali na 102:83, što Lakersi više nisu mogli dostići.

'Moramo naučiti igrati zajedno. Moraš postati dobar prije nego možeš biti sjajan', smatra Dwight Howard koji se protiv Blazersa istaknuo s 33 poena (9/15), 14 skokova i pet asistencija.

Kobe Bryant, koji je završio s 30 poena (10/20), šest skokova i tri dodavanja, se nadovezao na centra Lakersa: 'Moramo pronaći način kako da pomognemo jedan drugome. Svjesni smo da nismo najbrža momčad na terenu. Mnogo ekipa ima jako brze razigravače i krilne igrače stoga moramo raditi zajedno ako bi spriječili da donesu loptu u reket.'

Uz spomenuti dvojac jedini koji je zaslužio prolaznu ocjenu bio je Pau Gasol koji je doprinio s 16 poena (7/14) i devet skokova.

Nakon što su im Mavericksi utrpali 99 poena, Blazersi su ubacili 116 uz odličan učinak startera od kojih je svaki završio s dvoznamenkastim brojem poena, a kombinirano su šutirali 50,6 posto. S obzirom na to, jasno je što će biti glavna briga Mikea Browna poslije ovakve dvije utakmice, pogotovo zbog toga što je u Los Angeles stigao s epitetom defanzivnog gurua. S obzirom na rezultate ni rad pomoćnog trenera, Eddiea Jordana, koji je zadužen isključivo za napad, se ne može ocijeniti uspješnim. Nije problem u samom korištenju Princeton napada s obzirom da ga koriste tek povremeno, dok na post up i spot up situacije i dalje otpada dvije trećine akcija, ali sve dok se ne počnu gomilati pobjede upućivati će se mnoge kritike na njegov račun.

Dodatan problema za Lakerse predstavlja to što se u Portlandu tijekom prvog poluvremena ozlijedio Steve Nash te je zbog problema s lijevom nogom odigrao tek 16 minuta, a njegov nastup večeras nije izvjestan.

'Vidjeti ćemo kada se još malo smiri. Ne mogu još ništa sa sigurnošću reći. Optimizam u meni govori da imam šanse igrati u petak, ali definitivno će se to teško dogoditi', kaže Kanađanin, čije će mjesto u početnoj petorci zauzeti Steve Blake.

To su svakako ohrabrujuće vijesti za gradske rivale Clipperse, koji su otvorili sezonu sa 101:92 domaćom pobjedom protiv Grizzliesa. Gosti iz Memphisa su u posljednju četvrtinu ušli s vodstvom od 77:73, da bi Clippersi otvorili završnih 12 minuta sa deset uzastopnih koševa što im je donijelo preokret na 83:77. U nastavku susreta Grizzliesi su držali priključak sve do završnice, kada se domaća momčad odmaknula do konačnih +9. Glavni junak domaćih je bio tijekom ljeta pristigli, Jamal Crawford, koji je, po običaju, krenuo na klupi, a 30 minuta na parketu iskoristio je za 29 poena.

'Možda sam malo bahat, ali mislim da imamo najbolju klupu u NBA-u. Većina nas je već mnogo puta rekla kako je ovo najtalentiranija momčad u kojoj smo ikad igrali, a veliki razlog tome su momci s klupe', izjavio je Crawford.

Iako zvuči malo nerealno ne može se reći da Clippersi imaju lošu drugu petorku, a to su najbolje osjetili Grizzliesi kojima je ubacila čak 49 poena.

'Mislim da je razliku u ovoj utakmici donijela klupa. Jasno je zašto smo ovoga ljeta doveli Jamala Crawforda. On u bilo kojem trenutku može ući na teren i promijeniti tijek susreta', naglašava trener Vinny Del Negro.

Osim Crawforda čak petorica igrača Clippersa završila je susret s dvoznamenkastim brojem poena. Chris Paul je upisao po 12 poena (4/10) i asistencija, dok je Blake Griffin doprinio s 11 (4/10) poena i sedam skokova.

Clippersi će večeras moći računati na bivšeg Lakera, Matta Barnesa koji je odradio jednu utakmicu suspenzije i spreman je pomoči svojoj novoj momčadi.

'Matt nam daje visinu i agresivnost na "trojci. On je pravo pojačanje', zadovoljno će Del Negro.

Clippersi su prošle sezone izgubili dva od tri dvoboja s gradskim susjedima, a posebno će morati pripaziti na Kobea Bryanta koji im je ubacivao 32,3 poena uz 53,1 posto šuta iz igre.

Prognoza:
LA Lakers – LA Clippers, tip: 2

Momčad koja je izgubila doma od Dallasa i to bez Dirka i Kamana te u Portlandu primila 116 poena teško da može biti favorit protiv Clippersa pa makar se radilo o gradskim rivalima predvođenim silnim zvijezdama. Lakersi su dovođenjem Howarda, Nasha i ostalih postali uz Heat prvi favoriti za naslov, ali trebati će im dosta vremena da se uigraju, pronađu pravu kemiju i rotaciju. Uostalom 'Velika trojka' s Floride je nakon okupljanja ušla u sezonu sa 9-8 omjerom pa su se na kraju domogli finala u kojem su na kraju poraženi od Mavsa. Vrlo je lako moguće da ćemo tamo gledati i Lakerse, ali previše je novih lica u svlačionici da bi to odmah savršeno funkcioniralo. Osim toga, večeras će vjerojatno biti bez Nasha koji, istina nije briljirao, ali nema te momčadi kojoj on ne bi nedostajao. S druge strane imamo Clipperse