ODLUKA TEK DANAS

Hoće li Kosovu biti nanesena velika nepravda?

05.09.2016 u 06:58

Bionic
Reading

U isto vrijeme kad Hrvatska započne kvalifikacijski dvoboj s Turcima za odlazak na SP u Rusiju 2018. godine, na sjeveru kontinenta, točnije u Finskoj, svoj prvi natjecateljski nastup imat će i reprezentacija Kosova. Naravno, nama je ta utakmica zanimljiva jer su te reprezentacije u skupini s Čačićevom momčadi

No za razliku od Čačića, ali i svih ostalih izbornika, kolega im na klupi Kosova, Albert Bunjaki, još tijekom ponedjeljka neće znati s kojim će se igračima smjeti suprotstaviti Fincima.

Naime, nakon što je Kosovo 2008. godine izglasalo nezavisnost od Srbije te u svibnju ove godine postalo punopravni član Fife, s mogućnošću natjecanja za odlazak na SP u Rusiju 2018. godine, neki kosovski reprezentativci igrali su prije toga za druge zemlje i sada traže dopuštenje Fife da igraju za svoje Kosovo.

'Ne znam hoću li smjeti imati sve igrače na raspolaganju, odnosno hoću li ih smjeti koristiti u ovoj utakmici. Igrači mi izgledaju vrlo motivirano, odradili su i trening na stadionu na kojem nas u ponedjeljak čeka utakmica, ali tek u ponedjeljak (op.a. danas) doznat ću hoće li smjeti igrati za Kosovo', rekao je Bunjaki.

Na tom popisu spornih su:

Amir Rrahmani
- 22-godišnji centralni vezni s dva nastupa za Albaniju.
Valon Berisha - 23-godišnji veznjak s 19 nastupa za Norvešku.
Alban Meha - 30-godišnji veznjak sa sedam nastupa za Albaniju.
Herolind Shala - 24-godišnji veznjak s tri nastupa za Albaniju.
Milot Rashica - 20-godišnji veznjak s dva nastupa za Albaniju.

S obzirom na komplicirani politički status Kosova, nekoliko igrača rođenih na Kosovu igralo je za različite zemlje, uključujući Xherdana Shaqirija i Granita Xhaku (Švicarska), Shefkija Kuqija (Finska) i Lorika Canu (Albanija).

No primanjem pod okrilje Fife igrači s Kosova odlučili su igrati za svoju reprezentaciju, ali je Fifa svaki slučaj krenula razmatrati posebno.

Arsenalov veznjak Xhaka objavio je otvoreno pismo u kojem je rekao da će, prema naputku Fife za sve igrače koji su nastupili na Euru u Francuskoj, i dalje igrati za Švicarsku jer bio je igrač svih utakmica Švicarske na tom natjecanju, uključujući dvoboj na otvaranju skupine, protiv Albanije, za koju je igrao njegov stariji brat Taulant.