englezi se raspisali

Hoće li Đoković i Nadal uistinu uzeti 'prljavi novac'? McEnroe dao najbolji odgovor

01.11.2018 u 08:38

Bionic
Reading

Zbog mogućeg egzibicijskog dvoboja u Saudijskoj Arabiji, teniski dvojac Novak Đoković - Rafael Nadal, pod velikim je pritiskom a najbolje ga oslikava izjava: Ima boljih načina da zaradite milijun dolara

Dvojica najboljih tenisača svijeta, Srbin Đoković i Španjolac Nadal, našli su se pod velikim pritiskom zapadnih medija, koji inzistriaju da njih dvojica otkažu egzibicijski ogled koji bi se 22. prosinca trebao igrati u Jeddahu, a sve zbog smrti Jamala Khashoggija.

Saudijski novinar Jamal Khashoggi brutalno je ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 2. listopada. On je bio kolumnist Washington Posta, a grijeh mu je bio što je kritički pisao o saudijskom princu, za kojeg se sumnja da je upravo princ naručio ubojstvo. Drugim riječima, to znači da je upravo Saudijska Arabija odgovorna za smrt novinara.

Srbin i Španjolac su danima i tjednima na udaru medija zapadnih zemalja, a tom se trendu pridružio i novinar The Guardiana' Kevin Mitchell. On je u svojoj kolumni podsjetio na sličan slučaj od prije gotovo 40 godina.

  • +7
Jamal Khashoggi Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Od mnogih ispada Johna McEnroea koje je napravio pa i izgovorio tijekom igračke karijere, najdojmljivij ostaje njegov odgovor zašto je odbio da sa Björnom Borgom igrati u Južnoj Africi koja je tada bila pod aparthejdom', u uvodu svoje kolumne započeo je Mitchell.

'Imam boljih načina zaraditi milijun dolara', rekao je tada McEnroe.

Te 1980. godine milijun dolara je bio poprilično veliki poticaj za prekid međunarodnog sportskog embarga u Južnoj Africi, dodaje se u tekstu.

'U to vrijeme, taj meč je vrijedeo kao sada 10 miljuna dolara, možda i više, ali sam ja ponosan što sam donio takvu odluku. Rekao sam sebi: ‘Da, u pitanju je velik novac ali postoji razlog zašto su mi ga ponudili – zato što me žele iskoristiti u propagandne svrhe’. Imao sam 21 godinu i mogao sam lako zaraditi taj novac. Nisam želio biti pijun u cijeloj situaciji i zbog toga se ponosim. Odluka nije bila tako teška. U to vrijeme nije mi trebao 'prljavi novac' i mislim da je to jedna od boljih odluka koje sam donio u karijeri', rekao je prgavi Amerikanac.

Mitchell zato uspoređuje ove dvije situacije.

'Možete li zamisli tada da, 38 godina kasnije, Nadal (kojem kao i McEnroeu 1980. nije prijeko potreban novac) i Đoković (ista situacija), daju sličan odgovor u gotovo istim okolnostima. Ipak, do ovog trenutka odgovor je – ne'.

Podsjetimo, o toj su temi prije nekoliko dana pričali i prozvani tenisači.

'Naravno da sam svjestan situacije, ali obvezao sam se da ću igrati tamo još prije godinu dana. Moj tim razgovara s domaćinom i analizira situaciju. Strašno je što je jedan novinar izgubio život. Znam da se nešto loše dogodilo. Znači pratimo kako se situacija razvija i nadam se da će se stvari brzo pojasniti,' rekao je Nadal na tu temu.

Slično rezonira i srpski tenisač.

'Dogovorio sam se s njima prije više od godine dana. To je bila profesionalna odluka. Naravno da sam svjestan svega, tužno je sve to. Moj menadžment je u kontaktu s ljudima iz Saudijske Arabije, kao i Rafa, i svi razgovaramo kako bi bolje shvatili cijelu situaciju. Zato što zasad nemamo dovoljno informacija moramo više razmatrati, ali uskoro ćemo donijeti odluku. Moramo dobiti više informacija kako bi racionalno odlučili je li dobro tamo igrati ili ne', izjavio je Đoković.