SVE JE JASNO...

HNS o temama koje su žestoko uzdrmale hrvatski nogomet

10.03.2014 u 15:56

Bionic
Reading

Po primitku dopisa Fife i Uefe, izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović održao je konferenciju za medije, na kojoj se govorilo i o izgradnji na Sveticama

FIFA i UEFA odgovorile su na upit Hrvatskog nogometnog saveza o rješenju Sportske inspekcije te 'žurno zahtijevaju da HNS započne postupke s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta Hrvatske na način da prije spomenuta neumjesna uplitanja odmah prestanu.'

'Poslali smo pismo i Ministarstvu, kako bismo ukazali na opasan presedan za buduće kontrole. Ne optužujem nikoga i ne upirem prstom, samo hoću reći da je stvar intrigantna i da ulazi u ozbiljnu domenu, s mogućim ozbiljnim posljedicama', naglasio je Damir Vrbanović, izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza.

Upravni spor oko rješenja ide svojim tijekom.

'Tijekom narednih dana očekujemo odluku o svom zahtjevu da se rješenje stavi van snage do okončanja postupka. To bi bilo najlogičnije s obzirom da ćemo imati daljnjih razgovora s Fifom i Uefom. Ne očekujem velike, štetne posljedice. Ovo je jasno upozorenje da FIFA i UEFA to ne prihvaćaju i uputit će upozorenje nadležnim institucijama', dodao je Vrbanović.


Pritom je istaknuo kako se ne osporavaju državne institucije, već kako Hrvatski nogometni savez smatra da je Sportska inspekcija pogriješila.

'Odluku Sportske inspekcije smo primili, odluku smo prihvatili i idemo pravnim putem u njezino osporavanje. Pokrenuli smo upravni spor, tražili smo odgodu primjene i na zadnji dan roka primijenili smo ono što nam rješenje nalaže makar se s time uopće ne slažemo i čekamo pravorijek. Državne bismo institucije osporavali samo kada ne bismo primijenili tu odluku. Uvjereni smo da su spomenuti klubovi licencu dobili ispravno, što je potvrdila i UEFA koja je bila kod nas u inspekciji. Tvrdimo da je Sportska inspekcija pogrešno utvrdila činjenično stanje i na temelju toga donijeli pogrešnu prosudbu o licencama', rekao je Damir Vrbanović.

Hrvatski nogometni savez ujedno je na natječaju dobio rješenje o zakupu prostora na Sveticama, a u Gradskom uredu dogovorene su naredne aktivnosti.

'Neće se srljati niti žuriti u bitne postupke, kako bi se investicija realizirala na potpuno utemeljeni pravni način. U idealnim okvirima, radovi bi mogli početi tijekom jeseni ove godine. Svetice će biti vlasništvo Grada Zagreba, a mi smo investitori. Prema zakonima, vlasništvo nikada ne može biti HNS-ovo. Obavljene su konzultacije i s atletičarima, koji će imati najveći mogući standard atletskih stadiona takvog tipa. Postojat će i uvjeti za Univerzijadu. Postojat će i prostor za rekreaciju građana', objasnio je izvršni predsjednik HNS-a.