VELIKA POBJEDA U ZAGREBU

Himki 'platio' sve nesretne poraze 'vukova'

03.03.2010 u 19:57

Bionic
Reading

Cibona je u petom kolu Eurolige stigla do svoje prve pobjede u drugom krugu natjecanja. 'Pao je' ruski Himki, i to s uvjerljivih 19 razlike (82:63)

Igrači zagrebačke Cibone konačno su pobjedom naplatili izvrsne igre u drugom krugu košarkaške Eurolige. Do petog kola natjecanja u skupini H 'vukovi' su redovito gubili unatoč solidnoj igri protiv puno jačih suparnika, no Himki u Zagrebu nije bio te sreće. Momčad Velimira Perasovića dopustila si je tek nekoliko minuta 'crne rupe', no ona je stigla u trenucima kad je razlika za domaćine bila puno prevelika da bi je Rusi sustigli.

Cibosi su odlično otvorili susret, poveli sa 10:2, ponajviše zahvaljujući izvrsnoj igri Jamonta Gordona, i vodstvo održavali cijelu prvu četvrtinu. Premda je Kelly McCarty igrao solidno, sam protiv raspoložene Cibone nije mogao. Do kraja poluvremena Gordon je sam nadvisio suparnike, statistika na isteku 20. minute bila mu je fantastična: 18 koševa uz šut 5:9, sedam skokova, dva asista, a suparnici su na njemu napravili čak pet faulova.

U drugom dijelu 'vukovi' kao da su još dodali gas. Razlika je u 25. minuti iznosila plus 22 (49:27), a samo minutu kasnije i plus 23 (53:30). Tada je stigla i ta čuvena 'crna rupa', kad su košarkaši Himkija napravili 11:0, no košem Bogdanovića za 58:43 taj je nalet gostiju uspješno zaustavljen. Štoviše, izvrsnu večer Bogdanović je nastavio i u posljednjoj četvrtini, pa je u 32. minuti razlika vraćena na plus 20 (64:44). Do kraja susreta Cibona je tek održavala visoku razliku, a gledatelji su mogli uživati u sigurnoj i kontroliranoj igri bez forsiranih šutova i nepotrebnog gubljenja lopti. Konačni rezultat iznosio je 82:63 (20:17, 20:8, 18:18, 24:20) za Cibonu.

Gordon je na kraju zabio 23 koša, imao osam skokova i tri asista, Bojan Bogdanović je zabio 22 te upisao devet skokova, Marko Tomas dodao je 15 koševa, a izvrsnu rolu u obrani odigrao je ponovno Lukša Andrić. Njegov učinak iznosio je devet koševa i devet skokova, s time da ih je čak sedam upisao u napadu.

Kod poraženih najučinkovitiji bio je Keith Langford sa 15 poena, a McCarty je ostao na 10 ubilježenih u prvom poluvremenu. Svi ostali igrači Himkija zabili su jednoznamenkasti broj koševa.