RAT ZA BRITANIJU

Hamilton mora uzvratiti Rosbergu na svom Silverstoneu!

02.07.2015 u 11:05

Bionic
Reading

Nakon neugodnog poraza u Austriji, Lewis Hamilton nada se povratku na pobjedničke staze na Velikoj nagradi Britanije, no Nico Rosberg ima drukčije planove...

Staza Silverstone, napušteni aerodrom, domaćin je utrkama Formule 1 od samog početka prvenstva. Sve do 1987. godine izmijenjivala se u kalendaru s Brands Hatchom, a u zadnjih 28 godina jedini je organizator Velike nagrade Britanije. Najuspješniji na britanskoj utrci u povijesti su bili Jim Clark i Alain Prost s po pet pobjeda, dok ih Nigel Mansell ima četiri.

Velika nagrada Britanije u prošlosti je znala ponuditi dramatične utrke i kontroverzne situacije, poput 'crne zastave' Michaelu Schumacheru 1994. godine i pobjede Nijemca kroz 'kazneni boks' 1998. godine. Možda i najdramatičnija bila je 2013. godine. Pirelli je tada vozačima ponudio gume koje su eksplodirale na čak četiri bolida, uključujući i vodeći Mercedes Lewisa Hamiltona. Direktor utrke umalo ju je prekinuo zbog opasnosti za sigurnost vozača, ali je ipak nekako privedena kraju i Nico Rosberg stigao je do pobjede. Prošle godine uz nešto manje drame Hamilton je došao do svojeg drugog trijumfa na domaćoj utrci. Ove se Lewis nada i trećoj.

Staza Silverstone dobila je novi izgled 2011. godine. Dužina je oko 5.8km, ima 18 zavoja, a startno-ciljna ravnina na potpuno je drugom mjestu nego što smo u prošlosti navikli. Kao i u staroj verziji, krug počinje za F1 netipičnim brzim prvim zavojem. Treći i četvrti spori zavoji važni su za izlazak na ravni dio na kojem je jedno od boljih mjesta za pretjecanje.


Središnji dio staze zapravo je startno ciljna ravnina od one stare, nakon koje slijede slavni brzi zavoji Maggotts i Backetts pa izlazak na najduži ravni dio 'Hangar straight', a nakon nje atraktivni zavoj Stowe, koji se prolazi s 200km/h i na njemu uvijek vidimo pokoje krasno pretjecanje. Do kraja kruga ostaje nam još jedino završni dvostruki zavoj i izlazak na startno-ciljnu ravninu.

Oprezni Pirelli odlučio se za najtvrđe komponente svojih guma u Silverstoneu i nudi vozačima srednje tvrde i tvrde gume. DRS zone bit će nakon petog zavoja i na 'Hangar straightu' pa pretjecanje zasigurno neće biti problem. Što se vremenske prognoze tiče, ona je netipično dobra i ne očekuje se kišna utrka.

Favoriti ostaju vozači Mercedesa. Nakon bolnog poraza u Austriji, Lewis Hamilton mora na domaćem terenu uzvratiti timskom kolegi, no Rosberg zna kako je pobijediti u Britaniji i želi to ponoviti.

Sebastian Vettel ponovo će vrebati iz drugog plana, u Ferrariju koji je na Red Bull Ringu pokazivao povremenu dobru formu, ali nedovoljnu za pobjedu. Williamsi Masse i Bottas pokušat će talijanskoj momčadi zagorčati život i opet preoteti pobjedničko postolje. McLaren Alonsa i Buttona će pak na domaćoj utrci pokušati što manje se blamirati. Do bodova će teško doći.

Subotnje kvalifikacije na rasporedu su u 14 sati, kao i utrka u nedjelju. Ne propustiti!


VN Austrije, rezultati:

1. Nico Rosberg (Mercedes) 1:30:16.930
2. Lewis Hamilton (Mercedes) +00:08.800
3. Felipe Massa (Williams-Mercedes) 00:17.573
4. Sebastian Vettel (Ferrari) 00:18.181
5. Valtteri Bottas (Williams-Mercedes) 00:53.604
6. Nico Huelkenberg (Force India - Mercedes) 01:04.075
7. Pastor Maldonado (Lotus - Mercedes) -1 krug
8. Max Verstappen (Toro Rosso - Renault) -1 krug
9. Sergio Perez (Force India - Mercedes) -1 krug
10. Daniel Ricciardo (RedBull - Renault) -1 krug

Ukupni poredak vozača:

1 Lewis Hamilton 169
2 Nico Rosberg 159
3 Sebastian Vettel 120
4 Kimi Raikkonen 72
5 Valtteri Bottas 67

Poredak konstruktora

1 Mercedes 328
2 Ferrari 192
3 Williams 129
4 Red Bull 55
5 Force India 31

Sve sažetke pogledajte ovdje!