vn australije

Hamilton imao pobjedu u rukama, ali na kraju je slavio Vettel

25.03.2018 u 09:11

Bionic
Reading

Nijemac Sebastian Vettel i njegov Ferrari pobjednici su prve utrke nove F1 sezone. Vettel je u Melbourneu stigao do 48. pobjede u kraijeri

Sebastian Vettel u Ferrariju pobjednik je utrke za Veliku nagradu Australije. Nijemac je slavio ispred Mercedesovog Lewisa Hamiltona i svog momčadskog kolege Kimija Raikkonena.

Četvrto mjesto pripalo je Red Bullovom Danielu Ricciardu, a sjajno peto mjesto upisao je Fernando Alonso u McLarenu. Max Verstappen kroz cilj je prošao šesti, a krug osvajača bodova zatvorili su Renaultov Nico Hulkenberg, Valtteri Bottas, Stoffel Vandoorne i Carlos Sainz.

  • +17
Formula 1, VN Australije Izvor: Pixsell / Autor: James Moy/Press Association/PIXSELL

Na samom startu utrke Hamilton nije imao ozbiljnije prijetnje. Raikkonen mu je uspio doći nešto bliže pa su u jednom trenutku njihovi kotači bili ozbiljno blizu, ali Britanac se vrlo brzo odvojio i pobjegao dalje.

Do 16. kruga Hamilton je već izgradio prednost od tri sekunde, a Raikkonena su konstanto s pitwalla pozivali da nastavi pritiskati, a u idućem krugu je Finac svojim inženjerima odgovorio najbržim krugom. No, nije bilo dovoljno.

U 19. krugu u Ferrariju su se odlučili na undercut. Povukli su Raikkonena u boks i Finac je prešao na mekane gume. Finac se vratio na treće mjesto, a odmah su iz Mercedesa u boks pozvali i Hamiltona.

Vettel je u tim trenucima ostao na stazi na ultrasoft gumama i to se pokazalo krucijalnim za Nijemca.

U 25. krugu, kako prenosi gp1, na snagu je stupio Virtualni sigurnosni automobil. Mnogi su dobili ‘besplatni’ prolazak kroz bokseve i tada se dogodilo ono što je malo ljudi očekivalo. U boks je ušao Vettel po set mekanih guma, a iz boksa je izašao kao vodeći u utrci.

Hamilton je odmah krenuo u komunikaciju sa svojim inženjerima da utvrde kako su izgubili pobjedu koju su praktički imali u rukama.

U 32. krugu konačno se povukao Sigurnosni automobil. Hamilton je odmah krenuo na Vettela, a Ricciardo na Raikkonena u borbi za treće mjesto. No, niti jedan vozač nije pronašao mjesta za prolazak.

Četiri kruga poslije Bottas je uspio prestići Vandoornea u borbi za osmo mjesto, a istovremeno je Vettel pobjegao Hamiltonu na više od sekunde prednosti. Hamilton je u tim trenucima imao i problema sa pregrijavanjem motora.

Desetak krugova je hladio svoj motor Britanac, a onda je ponovno krenuo u napad. Približio se unutar zone aktivacije DRS-a i Vettel je bio u ozbiljnoj opasnosti. No, onda je Hamilton napravio grešku, blokirao je kotač i izgubio gotovo dvije sekunde prednosti.

Pet krugova prije kraja, Hamilton je ponovno ušao unutar sekunde zaostatka za Vettelom, ali vrlo brzo je pao više od 2,5 sekundi iza vodećeg. Žestoka borba vodila se i za peto mjesto gdje je Verstappen pritiskao Alonsa.

Dva kruga prije kraja Hamilton je očito bio u nekakvim problemima jer ga je počeo sustizati i Raikkonen. Finac je došao na dvije sekunde zaostatka samo krug prije kraja, ali do ciljne zastave nije više bilo vremena, a Sebastian Vettel je došao do svoje 48. pobjede u karijeri.