Mateo SuŠić za tportal

Hajdukovac u srcu uvjeren je kako njegov Cluj može ugroziti Dinamo na putu prema Ligi prvaka: Autsajderi jesmo, ali kada treba znamo igrati i ružan nogomet...

13.08.2020 u 06:43

Bionic
Reading

Rumunjski prvak CFR 1907 Cluj potencijalni je, a možemo reći i vrlo izvjesni Dinamov suparnik u 2. prekolu kvalifikacija za Ligu prvaka. Riječ je o klubu starom 113 godina, ali koji tek zadnjih 15-tak godina ostvaruje zavidne rezultate. No, iako mu je vrijednost momčadi u odnosu na Dinamovu manja za 65 milijuna eura, Međugorac Mateo Sušić, BiH reprezentativac i hajdukovac u srcu, vjeruje da u jednoj utakmici Cluj može proći hrvatskog prvaka. S time što Rumunje još očekuje i dvoboj protiv malteške Floriane

Iako sezona u Ligi prvaka još nije ni završila, Uefa je zbog zgusnutog rasporeda i nedostatka termina, već krenula s novom sezonom. Hrvatska u ovom natjecanju po prvi puta ima dva predstavnika, a oba, odnosno Dinamo i Lokomotiva na svoj put prema eliti kreću od drugog pretkola.

'Lokosima' je ždrijeb dodijelio bečki Rapid, dok će maksimirski 'modri' na boljeg iz ogleda malteške Floriane i rumunjskog CFR 1907 Cluja. Taj dvoboj Maltežana i Rumunja na rasporedu je 19. kolovoza. Iako dopuštamo mogućnost sportskog iznenađenja, nogometni poznavatelji jasno sugeriraju da bi Cluj trebao izaći kao pobjednik, pa onda 25. ili 26. kolovoza ugostiti Dinamo.

I stoga smo okrenuli broj 29-godišnjeg Matea Sušića, bosansko-hercegovačkog reprezentativca, koji je tijekom karijere tri sezone bio i sudionik hrvatskog prvenstva, u kojem je nosio dres Istre, potom je pet sezona igrao u moldavskom Šerifu, a ovo mu je i drugi angažman u Cluju.

Inače, svoje nogometno školovanje odradio je u BiH, točnije u Zrinjskome. Iako Hrvatsku voli, njegov je izbor ipak bila Bosna i Hercegovina.

'Rođen sam u Mostaru, kao i svi Hercegovci, ali sam iz sela pokraj Međugorja. Mama mi je iz Metkovića, a tata iz Međugorja. Imam dvojno državljanstvo, ali kako sam odrastao tamo, pa i igrao nogomet u BiH, odnosno nastupao za mlade selekcije BiH. Potom sam i nastavio za starije selekcije BiH. Osim toga nitko me iz Hrvatske nije primjećivao, a i svjestan sam bio da je konkurencija u hrvatskoj reprezentaciji ipak malo veća. Na toj mojoj poziciji neprikosnoveni su Darijo Srna, a sada i Šime Vrsaljko. Tako da nije bilo previše ni nadanja', bez imalo skrivanja priznao nam je Mateo Sušić, kojem ovaj profesionalni put olakšavaju supruga Ana i 4-godišnja kćer Rita.

Tijekom karijere Sušić je tri sezone nosio dres pulske Istre, a to znači i osjetio što znači igrati protiv Dinama.

'U početku sam igrao krilo i beka, a kada je za trenera došao Igor Pamić, on mi je rekao da ću igrati beka, da je to moja pozicija i da nisam ja napadački nastrojen (ha, ha). I da ću se kao bek i prodati. Na kraju je tako i bilo.

Sjećate li se utakmica s 'modrima', u kojima su ih vodili Vahid Halilhodžić, Ante Čačić i Kruno Jurčić?

'Kako ne, sjećam ih se svih. Jednu sam utakmicu protiv Dinama igrao čak i kao veznjak, ja i Hrvoje Milić. Trebali smo čuvati Kovačića (op.a. Matea) i Sammira. Ta mi je utakmica ostala u sjećanju da sam se toliko natrčao, a da lopte nisam niti vidio (ha, ha). Jedina utakmica koja je bila donekle neizvjesna je bila kada smo u Kupu odigrali 1:1 (7. ožujka 2013. godine), pa ispali na penale. S time da je Milan Badelj promašio penal, a onda nakon toga mi smo promašili treći i peti, pa smo ispali. Te dvije Kup utakmice bile su jedine ravnopravne, u svima ostalima Dinamo je bio uvjerljiv'.

  • +13
NK Dinamo - NK Celje, prijateljska utakmica, kolovoz 2020. Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Sušića je put nakon Istre odveo u redove njemačkog drugoligaša Energie Cottbus, a potom i u Cluj. Bila je to prva epizoda u Rumunjskoj.

'Čim sam stigao u Njemačku, počeo sam igrati, odmah od prvog kola, i to čak kao krilni igrač. Ali na treningu sam slomio nogu. Pa sam imao tri, četiri mjeseca oporavka, ali je momčad u to vrijeme upala u probleme, zapela na dnu tablice. Potom sam na početku polusezone odigrao tri utakmice, ali trener je odlučio u zadnjoj liniji igrati s četiri stopera. Čak je i Jurica Buljat igrao na mojoj poziciji desnog beka. Uslijedila je borba za ostanak. A u to vrijeme Cluj je preuzeo legenda Cottbusa Vasilie Miriuta. On me je već na polusezoni zvao da dođem. Tako sam i otišao, odigrao sam dobru polusezonu, nakon čega su počeli stizati pozivi. Bilo je raznih opcija, no Zoran Zekić, tadašnji trener Šerifa, zvao me je da dođem k njemu, bio je najuporniji. Mislio sam da ću se kratko zadržati, ali ostao sam gotovo pet godina u Tiraspolu'.

Nije li to bio korak unazad, odlazak u Moldaviju?

'Što se tiče nekog nogometnog napretka, čak ga je i bilo, jer sam igrao i za BiH reprezentaciju, sa Šerifom sam igrao i Europsku ligu, osvajao naslove. No, u zadnjih tri sezone, moldavsko prvenstvo palo je u kvaliteti i sve se vrtjelo oko Šerifa, to jest bilo je pitanje s koliko ćeš razlike pobijediti i imati bodova prednosti. Baš kao što se to događa i Dinamu u Hrvatskoj'.

Dakle, više nije bilo izazova?

'Pa, tako nekako. Jedino je bilo bitno što ćemo napraviti u Europi. Jednom smo ušli u Europsku ligu, potom smo ispali u play-offu iz nje. A onda me se sjetio Cluj. Jer u Moldaviji se prvenstvo igra od travnja do studenoga, a kako je Cluj osvojio naslov, tražili su me da se vratim, da pomognem u Europi. Meni je u tom trenutku ostalo još šest mjeseci ugovora, ali ipak su me prodali za simbolični novac, a meni su omogućili transfer malo više nešto zapadnije, u konkurentniju i jaču ligu'.

S Clujom ste napravili novi rezultatski iskorak?

'Uspjeli smo u naumu, igrali smo dobro u Europi te osvojili prvenstvo. Tako da je to bio odličan potez. Što se Europe tiče, prošle sezone počeli smo u prvom pretkolu, izbacili smo Astanu, Maccabi Tel Aviv i Celtic, a onda smo od praške Slavije ispali u play-offu s dva poraza 1:0. S time da smo u prvoj utakmici promašili i penal. Ali moram reći da je Slavia od svih klubova, a poslije smo u Europskoj ligi igrali s Rennesom, Lazijom i opet Celticom, bila najbolja. Toliko su me impresionirali da je to nevjerojatno. Svoju tjelesnu spremu Slavia je pokazala i u Ligi prvaka, u skupini protiv Barcelone, Borussije i Intera, u kojima je nespretno neke utakmice gubila, pa mogu reći i nezasluženo. Mi smo potom, zajedno sa Celticom prošli skupinu Europske lige, a onda smo izvukli Sevillu, ekipu koju nismo htjeli, jer oni su majstori za osvajanje tog natjecanja. Kod kuće smo igrali 1:1, s time da su izjednačili u samoj završnici. U gostima smo dugo držali 'nulu', a u 88. minuti smo zabili gol no poništio nam ga je VAR zbog igranja rukom našeg igrača. I tako smo ispali. Ali eto, bilo bi zanimljivo da smo ostali. Jer sada bi kao prvaci krenuli u pretkola Lige prvaka, a možda bi igrali još i Europsku ligu (ha, ha). Baš me zanima kako bi Uefa to organizirala'.

Vjerujući da će Cluj ipak proći maltešku momčad, te da ćete biti domaćini Dinamu, gdje vidite prednost svoje ekipe? Iskustvo, domaći teren, jedna utakmica?

'Mi jesmo iskusna ekipa, jer naš trener voli iskusnije igrače. On je uvjeren da iskusniji igrači u nekim situacijama bolje podnose pritisak, a samim time će imati i bolju izvedbu. Tako da imamo dosta igrača preko 30 godina. Mislim da ih u prvih 11 imamo čak četiri ili pet starijih od 32 godine. A osim iskustvom, jaki smo u prekidima. Većinu utakmica rješavamo iz prekida. Mi se nadamo da ćemo, naravno moramo ih ozbiljno shvatiti, proći Maltežane, a onda se fokusirati na Dinamo. I kad se počelo govoriti uoči ove sezone da će se u kvalifikacijama igrati po jedna utakmica, zaključili smo da se protiv apsolutno svake momčadi može odigrati jedna utakmica, jer nikad ne znaš što se može dogoditi. Može biti tvoj dan, a ne njihov. Možda ne protiv Reala, ali ekipe koje imaju veće budžete, sigurno se može izbaciti na to iznenađenje. Tako da će, barem mislim, utakmica biti teška i za nas i za Dinamo. S time da je imperativ tj. pritisak na Dinamu. Jer imaju i veći budžet i jaču ekipu, ali u jednoj utakmici sve je moguće. Ja se nadam da će utakmica biti dobra. Pa ćemo vidjeti što će biti.'

Mišljenje navijača u Hrvatskoj jest takvo da je Dinamo dobio izuzetno neugodnog suparnika i ne stječe se dojam da će 'modri' olako pristupiti ovoj utakmici? Bez obzira na to što je vrijednost Cluja procijenjena na 25 milijuna eura, a Dinama na 90-tak milijuna.

'Autsajderi jesmo, ali velika je prednost što igramo na svom terenu. Bez obzira na to što neće biti navijača, poznajemo naš stadion, tu se osjećamo odlično, a i na njemu smo gotovo nepobjedivi. Prošle sezone izgubili smo samo dvije utakmice, od Slavije te od Craiove. Ipak, ponavljam, igra se samo jedan ogled, i u njemu moraš biti 100 posto koncentriran jer u suprotnom se može svašta dogoditi'.

Kakvu igru preferira trener Dan Petrescu?

'Sve ovisi od utakmice do utakmice, odnosno od protivnika. No, mi smo dosta tvrda ekipa, koja igra na rezultat i ne pati od neke lijepe igre. Nama je samo u cilju ostvariti rezultat. Bilo je dosta utakmica prošle sezone u kojima nismo briljirali, nismo imali posjed lopte, ali znali smo da moramo pobijediti pa smo čekali našu priliku iz prekida ili neku kontru. Igramo direktno, ako treba i samo duge lopte na centarfora, ne libimo se igrati ružan nogomet, kada zatreba'.

S obzirom na to da ste (bili) član nogometne reprezentacije BiH, jeste li možda već razmijenili koju poruku s Dinamovim Bošnjacima, Izetom Hajrovićem i Amerom Gojakom?

'Ja sam zadnju utakmicu za 'zmajeve' igrao prije nešto manje od tri godine, tako da iz te priče poznam Hajrovića, s kojim sam igrao. Gojak je ipak nešto mlađi, pa s njime nisam igrao. On je taman ušao u reprezentaciju, kada ja više nisam dobivao pozive. Ja sam sada na čekanju. A jesmo li se čuli? Nismo još. Ja želim prvo da mi riješimo Maltežane, da nas ne ureknem. Jer i ta će utakmica biti teška, radi uvjeta, ali i zbog okolnosti koje sam spominjao i u kontekstu naše moguće utakmice s Dinamom, da je u jednom okršaju sve otvoreno. Kao što je Dinamo prema svim parametrima bolji od nas, tako smo mi i od Maltežana, ali posao moramo odraditi na terenu. Tek kada njih riješimo, onda mogu s prijateljima komentirati i najavljivati utakmicu'.

Spomenuli ste vremenske uvjete na Malti. A kakvi bi mogli biti u Cluju 25. ili 26. kolovoza?

'Pa mi smo dosta sjevernije od Bukurešta, tako da je kod nas malo umjerenija klima. Često zna pasti kiša. Ovih dana je oko 30°C, ali navečer, a vjerujem da će se igrati u 21 sat, da će uvjeti biti OK, to jest da neće biti tako vruće.'

Naravno, kao i svakom hrvatskom igraču poželjeli bi vam sreću. Prvo protiv Maltežana, a potom i protiv Dinama. Ali ipak, više bi voljeli uspjeh hrvatskog kluba, a vama zato želimo da odigrate odličnu partiju.

'Hvala. I razumijem. No, meni je najvažnije da mi prođemo Maltežane. Imao sam proteklih godina želju da igramo protiv hrvatskih ekipa, ali nikako da i se ta želja ostvari. Evo, sada mi se otvorilo prvi put, da postoji mogućnost da se sretnem s nekom našom ekipom. U obitelji smo svi hajdukovci, jer mama je iz Dalmacije. I ja sam hajdukovac, ali Dinamo izuzetno respektiram i cijenim, s obzirom na rezultate koje je ostvario, kakve igrače stvaraju i prodaju. Tako da će mi biti čast da ću barem u Europi igrati protiv njih, jer nisam već nekih sedam, osam godina.', zaključio je razgovor za tportal Mateo Sušić.