UŽAS NA SVEUČILIŠTU

Gotovo pola milijarde dolara dobile su žrtve, njih čak 1.050, zbog monstruma iz svijeta sporta

19.01.2022 u 17:48

Bionic
Reading

Američko sveučilište Michigan iz Ann Arbora postiglo je nagodbu u iznosu od 490 milijuna dolara zbog optužbi da je bivši sportski liječnik Robert Anderson godinama seksualno zlostavljao studente sportaše, objavili su američki mediji

U nagodbi je sudjelovalo čak 1.050 osoba.

'Ponosan sam što mogu objaviti da je postignuta nagodba sa 1.050 osoba', rekao je odvjetnik Parker Stinar.

'Bio je to dug i izazovan put i vjerujem da će ova nagodba pružiti pravdu i ozdravljenje za mnoge hrabre muškarce i žene koji su odbili biti ušutkani', dodao je Stinar za ESPN.

Glasnogovornik Sveučilišta Rick Fitzgerald potvrdio je nagodbu kazavši kako će priopćenje biti objavljeno kasnije.

Anderson je radio na sveučilištu od 1966. do umirovljenja 2003. i bio je direktor sveučilišne zdravstvene službe i liječnik za više sportskih ekipa, uključujući i američki nogomet. Brojni nogometaši, ali i drugi sportaši, većinom muškarci, optužili su Andersona, koji je umro 2008., da ih je seksualno zlostavljao.

Izvješće tvrtke koju je angažiralo sveučilište je utvrdilo kako je osoblje propustilo mnoge prilike zaustaviti Andersona tijekom njegove 37-godišnje karijere.

'Ovo je još jedan korak prema postizanju transparentnosti, odgovornosti i pravde. To može pomoći u promjeni naše kulture, ali to se ne bi moglo dogoditi bez hrabrih muškaraca i žena koji su istupili kako bi ispričali svoje priče', dodao je za ESPN odvjetnik Mick Grewal, koji zastupa 250 od 1.050 ljudi.