SLIJEDE PAMIĆ I IVKOVIĆ

Glasali ste; stranac je najbolji trener MAXtv Prve lige!

11.07.2013 u 19:05

Bionic
Reading

Kako nam se približava nova sezona MAXtv Prve lige, odlučili smo ispitati koji trener odskače iz konkurencije. Iako je bilo gusto, na samom vrhu stoji slovenski stručnjak i trener Rijeke Matjaž Kek

Kada smo na našem community portalu Tribina.hr pitali 'tko je najbolji trener MAXtv Prve lige?' – pobjedu je odnio Matjaž Kek, s malom prednosti ispred Igora Pamića i Tomislava Ivkovića. Od hrvatskih trenera koji ne rade u domaćim klubovima na prvom mjestu stoji Robert Prosinečki, a naši su se korisnici i dotakli teme zašto nijedan hrvatski trener ne radi u ligama petice.

Tako je član Tribine Mac316 objasnio zašto u ligama petice još nema Zlatka Dalića, iako je ovaj 'velika faca' na Bliskom istoku: Kako da se onda naši treneri, koji čak i imaju akumuliranog iskustva, trenerske edukacije i trenerskog 'mota' nametnu u ozbiljni nogomet, pod tim mislim zapadnoeuropski? Kako da tamo dođe Zlatko Dalić, trener koji je izgradio veliko ime u arapskom svijetu, među najplaćenijim i najcjenjenijim trenerima je tamo, ulaže u sebe i napreduje, ali što mu to vrijedi kad europski svijet tamo ne gleda? Ne zanima ih što se događa u Al-Hilalu i ne vrednuju te rezultate kao relevantne za vrhunsku nogometnu pozornicu. Što Daliću vrijedi i reputacija koju je stekao kao trener u HNL-u i Arabiji kad nije veliko igračko ime, kad nitko u Primeri ili Bundesligi ne zna za njega iz igračkih dana? Koliko god su menadžeri zaslužni za prodaju i plasiranje igrača u jake lige, toliko su nemoćni po pitanju trenera.

Evo kako kotiraju treneri na portalu Tribina.hr


S druge strane, Zgberozg misli da je prošle sezone najviše pokazao trener Lokomotive Tomislav Ivković: On je s jednom vrlo mladom ekipom prošle sezone uspio dogurati do drugog mjesta i tako se izboriti za ulazak Europu. Od najvećih uspjeha njegove Lokomotive bih volio izdvojiti uvjerljivu pobjedu protiv Slaven Belupa koja je završila rezultatom 5:1 i utakmicu u kojoj su na Kantridi razvalili Rijeku s 1:3. Zanimljiva je i lukava tu bila taktika igre koju je postavljao Ivković protiv klubova protiv kojih se nije mogao nametnuti na terenu.Većinom se protiv takvih klubova držao obrane, a igru je bazirao na brze i ubojite kontre i na taj način si osiguravao važne bodove na tablici. Za mene je stvarno izvukao maksimum iz svoje momčadi i još zasjeo sasvim zasluženo na drugo mjesto.

Što se Prosinečkog tiče, za njega korisnik Majkemi misli da će uskoro put liga petice: Čovjek koji je do grla u nogometu i koji bi bez nogometa vrlo vjerojatno uvenuo. Nije se mogao rastati s loptom, vraćao se iz penzije u Marof i igrao za roštilj. Nakon Reala, Barce, pa i one Zvezde. I kada je tijelo reklo dosta nije dugo pauzirao. U Bilićevu reprezentaciju donio je novitete, ali još nije kotirao kao ozbiljan trener, a to je postao u Zvezdi koja je prepoznala dobru priču. Uveli su sustav jedan član jedan glas, vratili legendarnu osmicu i zapalili narod. Lagali su mu odozgo pa je i on morao zavlačiti igrače, ali dok je radio Zvezda je igrački rasla. Sve je to zajedno sada jasno i Turcima, a od tamo je puno otvoreniji put prema zapadu. Sjajno gura i u TOP10 europskoj ligi i uvjeren sam da će idući korak biti liga petice.

Ako želite sudjelovati u glasanju te analiziranju ove ili drugih tema, kako hrvatskog tako i europskog nogometa, pridružite se našoj zajednici nogometnih znalaca na portalu TRIBINA.HR