NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO

Gazprom okupio stotine djece iz nekoliko različitih zemalja

27.05.2014 u 14:17

Bionic
Reading

U razdoblju od 23. do 25. svibnja u Lisabonu je održan II. međunarodni dječji forum, i to u sklopu Gazpromovog globalnog društveno odgovornog projekta NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO. Događanju je prisustvovalo više od 450 djece i tinejdžera iz 16 europskih zemalja: Bjelorusije, Bugarske, Francuske, Hrvatske, Italije, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, Poljske, Portugala, Rusije, Slovenije, Srbije, Turske, Ujedinjenog Kraljevstva i Ukrajine.

Ceremoniju otvaranja predvodio je službeni ambasador projekta i legendarni nogometaš Franz Beckenbauer, dok su među gostima Foruma bili UEFA-in izaslanik Vitor Baia te igrači nogometnog kluba Zenit Anatoly Timoschuk (Ukrajina) i Luis Neto (Portugal). Mlade su sudionike podržali u promicanju osnovnih ideja projekta NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO. Od početka 2014. godine, više od 50.000 djece i odraslih iz različitih zemalja sudjelovalo je u projektima koji su provođeni u okviru spomenutoga pokreta.

Godine 2014. pokret je dobio podršku Dicka Advocaata, Didiera Drogbe, Vitalyja Rodionova i drugih svjetski poznatih nogometnih zvijezda, kao i niza europskih nogometnih saveza, državnih dužnosnika i međunarodnih medija.

Za trajanja Foruma mladi sportaši ne samo da su se mogli natjecati na međunarodnom turniru u malom nogometu, već i pogledati jedan od najvećih sportskih događaja godine – završnicu UEFA-ine Lige prvaka u 2014. godini na nogometnom stadionu Estádio do Sport Lisboa e Benfica.

Događanja na Forumu pratili su mladi novinari iz 16 zemalja sudionica projekta, kojima se pridružilo više od 150 profesionalnih novinara iz vodećih europskih medija.
Izbor vođe međunarodnog pokreta NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO između mladih delegata bio je vrhunac Foruma. Za predvodnika pokreta izabran je Portugalac Felipe Soares. On će tijekom jedne godine biti glavni predstavnik pokreta te promicati njegove ključne vrijednosti.

'Forum postaje sve veći i dinamičniji, a djeca pokazuju iznimno zanimanje za to događanje. Projekt NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO dobio je snažnu podršku utjecajnih javnih osoba, sportaša i sportskih organizacija iz niza različitih zemalja. Za mene osobno najveća vrijednost projekta leži u činjenica da pruža prave smjernice za današnje tinejdžere, ne samo u sportu, već i u životu', istaknuo je Franz Beckenbauer.

„Forum postaje sve veći i dinamičniji, a djeca pokazuju iznimno zanimanje za to događanje. Projekt NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO dobio je snažnu podršku utjecajnih javnih osoba, sportaša i sportskih organizacija iz niza različitih zemalja“

Franz BeckenbauerCitat

Pozadina

Gazprom je globalna energetska kompanija koja se, između ostaloga, bavi geološkim istraživanjima, proizvodnjom, transportom, skladištenjem, obradom i prodajom plina, plinskog kondenzata i nafte, prodajom plina kao pogonskog goriva za motorna vozila, te proizvodnjom i prodajom topline i električne energije.

Gazprom svoju misiju vidi u pouzdanoj, učinkovitoj i uravnoteženoj opskrbi potrošača prirodnim plinom te drugim izvorima energije i njihovim derivatima. Kompanija drži vodeće pozicije u ruskom energetskom sektoru i jedan je od najvećih ruskih proizvođača nafte.

Osim toga, Gazprom posjeduje najveće svjetske rezerve prirodnog plina. Udjeli kompanije u svjetskim i ruskim rezervama plina iznose 17 odnosno 72 posto. Istovremeno je odgovorna za 13 posto svjetske proizvodnje plina te 74 posto one ruske. Trenutno aktivno provodi goleme projekte čiji je cilj eksploatiranje plinskih resursa poluotoka Jamal, arktičkog pojasa, istočnog Sibira te Dalekog Istoka, kao i eksploatacija ugljikovodika te proizvodni projekti u inozemstvu.

Osim aktivnom poslovnom razvoju, Gazprom golemu pozornost posvećuje i društveno odgovornim projektima. Kompanija tako podržava niz sportskih organizacija i događanja na međunarodnoj i globalnoj razini. Između ostaloga, Gazprom je službeni partner Uefine Lige prvaka, te pruža podršku Uefinu Superkupu, kao i brojnim svjetski poznatim nogometnim klubovima, uključujući njemački Schalke 04, britanski Chelsea i srbijansku Crvenu zvezdu.

Gazprom je stalni sponzor nogometnog kluba Zenit, hokejaških klubova SKA (Sankt Peterburg) i Avangard (Omska oblast), odbojkaškog kluba Zenit-Kazan te teniskog turnira St. Petersburg Open. Osim toga, kompanija godišnje sufinancira ritmičku sportsku gimnastiku, odbojku, šah, biatlon te razna druga sportska natjecanja. U zemljama u kojima posluje Gazprom redovito održava i tzv. Spartakijade za odrasle i djecu.

Program Gazprom for Children (Gazprom za djecu) najveći je Gazpromov društveno odgovorni projekt. Cilj mu je prije svega stvoriti okruženje za skladan duhovni i fizički razvoj djece i tinejdžera, te im pomoći u pronalaženju i ostvarivanju njihovih potencijala.

Program pokriva 73 ruske oblasti; u njemu sudjeluje 45 Gazpromovih podružnica i organizacija, kao i 50 regionalnih plinskih kompanija koje čine grupaciju Gazprom Mezhregiongaz. U razdoblju između 2007. i 2013. budžet programa iznosio je 26,9 milijardi rubalja. Taj se novac iskoristio prije svega za izgradnju i obnovu preko tisuću sportskih objekata. Osim toga, u okviru programa Gazprom angažira trenere i učitelje, oprema sportske odjele i organizacije s potrebnom opremom, te upravlja festivalima i sportskim događanjima.

Međunarodni dječji društveno odgovorni projekt NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO, provodi Gazprom, službeni partner Uefine Lige prvaka, i to u okviru vlastitog društveno odgovornog programa pod nazivom Gazprom for Children (Gazprom za djecu). Cilj projekta je promicati ideju prijateljstva među djecom iz različitih zemalja svijeta, poticati toleranciju i propagirati načela jednakosti i zdravog življenja kroz uključivanje djece i tinejdžera u sport. Godišnji međunarodni dječji forum FOOTBALL FOR FRIENDSHIP najvažnije je događanje u okviru projekta, a održava se pod pokroviteljstvom svjetski poznate nogometne legende Franza Beckenbauera.

Narukvica prijateljstva simbol je Dana nogometa i prijateljstva koji se po prvi puta obilježio u 16 zemalja sudionica projekta: Bjelorusiji, Bugarskoj, Francuskoj, Hrvatskoj, Italiji, Mađarskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Portugalu, Rusiji, Sloveniji, Srbiji, Turskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Ukrajini. Proslave su uključivale različita događanja, uključujući prijateljske utakmice dječjih ekipa, majstorske radionice s vodećim europskim nogometašima, radijske maratone, TV emisije i flash mobove.