GUARDIAN EXPERTS' NETWORK

Gana igra 4-4-2, ali to često izgleda kao anarhija

  • +98

SP BRAZIL-osobne karte svih sudionika

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: Dennis Grombkowski

Bionic
Reading

Kwesi Appiah, izbornik reprezentacije Gane, poznat je po tome da prezire bilo kakve sustave igre. Smatra da se iz igrača najviše može izvući ako igraju bez taktičkih ograničenja

Godfred Akoto Boafo

piše za medijskog partnera 2014 World Cup Experts' Networka za SAD, portal Allsports.gh. Pratite ga na Twitteru: @eastsportsman.

Stoga je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo uglavnom igrao u klasičnoj formaciji 4-4-2 s istim igračima. Time je prekinuo tradiciju igranja 4-5-1, koju je Gana godinama demonstrirala na svjetskim prvenstvima. Cilj je bio olakšati Asamoahu Gyanu u napadu, a pomoć mu je pružio majušni Abdul Majeed Waris, koji je svojom brzinom odvlačio protivničke obrambene igrače. Skupa su u kvalifikacijama postigli devet zgoditaka.

No, obzirom da je pred Ganom jako teška skupina, sastavljena od Portugala, Njemačke i SAD-a, teško da će se Appiah postaviti napadački. Svjestan je i nedostataka vlastite obrane, te osobito vratara. Ključno je pitanje tko će biti središnji braniči: za mjesta se bore Jerry Akaminko, John Boye, Jonathan Mensah, Rashid Sumaila i Isaac Vorsah. U veznom redu Essien i Muntari nastavljaju dugogodišnju suradnju, no pridodaje im se i defanzivni vezni igrač Mohammed Rabiu, koji će iskusnom dvojcu donijeti nešto svježine.


Najveći Appiahov problem je na bokovima. Najbolji bočni igrač je Harrison Afful, desni bek koji najvećim dijelom sezone u Esperanceu igra u veznom redu, a za reprezentaciju igra na lijevom boku. Konkurencija su mu Inkoom i Opare, koji su vrlo promjenjive forme. U napadu, uz standardnog Gyana, očekuje se jaka podrška Kevina 'Princea' Boatenga u vrhu veznog reda, te Atsua s boka.
Unatoč stabilnom i predvidivom sustavu, ono zbog čega navijači vole Appiaha na mjestu izbornika jest njegova vjera u igrače koji nisu razvikane zvijezde, i koji bi na ovom prvenstvu napokon trebali zabljesnuti.

Ovaj tekst tportal.hr vam donosi u suradnji s The Guardianom, kao dio 2014 World Cup Experts' Networka.

Gana