ODLUČILI PENALI

Gana došla do praga, Urugvaj ušao u polufinale

02.07.2010 u 22:08

Bionic
Reading

Urugvaj je nakon zaista infarktne utakmice protiv Gane izborio prvi polufinale nogometnog SP-a nakon 40 godina. Nakon 120 minuta rezultat je bio 1:2, a Afrikance, koji su tijekom utakmice ostavili bolji dojam, izbacilo je slabo izvođenje penala

Urugvajci su bolje počeli, ali nakon početne nervoze ganski igrači su sasvim zagospodarili terenom. U toj je fazi briljirao Boateng, ali njegove upotrebljive ubačaje Gyan i društvo nisu uspjeli pretvoriti u vodstvo. I sve do zadnje minute poluvremena na semaforu su stajale nule, a onda je Sulley Muntari iz očaja opalio s gotovo 40 metara i lopta se kraj šokiranog Muslere zabila u bliži kut.

Iako se Ganci u nastavku nisu povlačili, Urugvaj u napadu ipak ima ekstraklasu koja mu je u stanju donijeti rezultat i kada je protivnik objektivno bolji. To je Diego Forlan dokazao u 65. minuti, kada je neopreznog vratara Kingsona uhvatio na krivoj nozi i snažnim slobodnjakom mu zatresao suprotni kut.

Ganci mogu žaliti što nisu slavili već nakon 90 minuta, ali nedovoljna kooperativnost prilikom protuudara i vjerojatni sučev previd, jer nije svirao penal nakon prekršaja na Boatengu, odnijeli su im mogućnost za drugi gol. Gyan je pucao iz svih pozicija, ali više je među tih 10 pokušaja bilo nerezonskih udaraca nego izrađenih situacija zrelih za gol.

Nakon produžetaka u kojima su mreže mirovale došla je 120. minuta, najuzbudljivija na prvenstvu. Gana se usidrila u petercu protivnika, ali kraj nemoćnog vratara Muslere 'operirao' je Suarez. Ajaxov napadač nogom je obranio šut Appiaha, a nakon toga Adiyiahov rukom. Nije imao izbora. Dobio je crveni karton, a Gyan priliku da sa 11 metara potpiše povijesno uvođenje prve afričke selekcije u polufinale. Muslera je otišao desno, ali Gyanov šut po sredini gola pogodio je gredu.

Odlučivao je rulet u kojemu je Muslera zablistao i skinuo dva šuta. Istina, Mensah i Adiyiah nisu baš sjajno pucali, ali čovjek je pogodio stranu i pokupio poklone nervoznih Afrikanaca. Odahnuti je mogao Urugvajac Pereira koji je prebacio gol, a posljednji udarac koji je Urugvaju donio prvi polufinale nakon 40 godina djelo je Abreua. Urugvajci ga zovu Luđak, a on je svoj nadimak opravdao pogodivši 'panenku'.

Suarez neće igrati (barem) polufinale, ali on je istinski heroj ove drame. Da nije obranio loptu rukom, Afrika bi slavila najveće nogometne heroje u povijesti kontinenta.

Potez koji je odlučio pobjednika