politika se uplela

Francuska Vlada odlučila prekinuti nogometno prvenstvo, ne razmišljajući o interesu svojih klubova, PSG-a i Lyona

01.05.2020 u 07:59

Bionic
Reading

Francuzi su u utorak odlučili obustaviti sva sportska natjecanja barem do rujna. Time je postalo izvjesno da se ova sezona francuskog nogometnog prvenstva neće nastaviti, što je LFP, tijelo koje upravlja francuskim profesionalnim ligaškim nogometom danas i potvrdilo. PSG je proglašen novim prvakom, a odlučeno je koji će klubovi predstavljati Francusku u UEFA-inim natjecanjima sljedeće sezone. Neke od odluka mogle bi izazvati kontroverze. Uz to, UEFA i dalje planira dovršiti ovu sezonu Lige prvaka, a u njoj Francuska ima još dva predstavnika, Lyon i PSG. ESPN je prenio nekoliko komentara o odluci francuskih vlasti i o poziciju u koju ona stavlja francuske predstavnike u mogućem nastavku Lige prvaka.

Dok se u mnogim europskim državama pokušava naći način za nastavak sportskih prvenstava Francuzi su od te opcije i službeno odustali. Francuski premijer Edouard Philippe u utorak je najavio da se sportska natjecanja neće moći nastaviti barem do rujna. O odluci se odmah oglasilo i tijelo koje vodi francuske profesionalne nogometne lige:

'Upravno vijeće Profesionalne nogometne lige (LFP) primilo je na znanje objavu francuskog premijera Edouarda Philippea. Kao i od početka ove zdravstvene krize, LFP će se striktno pridržavati odluka vlasti i zdravstvenih organizacija. Vijeće će se sastati 30. travnja i analizirati ekonomske i sportske posljedice ove premijerove odluke. Nakon sastanka Vijeće će službeno odlučiti o prekidu sezone i sazvati Opću skupštinu LFP-a'.

>> PSG-u deveti naslov francuskog prvaka, Lyon najveći gubitnik, a Ligue 1 ostala bez čak 110 milijuna eura od TV prava

Kraj sezone potvrdio je i predsjednik Francuskog nogometnog saveza Noel Le Graet:

'Ligue 1, Ligue 2, Championnat National i ženska liga D1 su za ovu sezonu sigurno zaustavljeni.'

Otklonio je mogućnost da bi sljedeća sezona mogla početi tek u siječnju. Podsjetimo, prošlog je tjedna igrač Montpelliera Junior Sambia postao prvi igrač nekog kluba iz Ligue 1 zaražen koronavirusom. Zbog komplikacija stavljen je u induciranu komu, no prama zadnjim je vijestima stabilno i može disati bez pomoći.

U četvrtak, 30. travnja, LFP donio odluke vezane uz rasplet u prvenstvu. PSG je administrativnom odlukom, na temelju prosječnog broja bodova po utakmici u dosadašnjem tijeku prvenstva, treću godinu zaredom, a ukupno deveti put u povijesti osvojio naslov francuskog prvaka. U trenutku prekida prvenstva Parižani su imali 12 bodova prednosti, uz utakmicu manje, od drugoplasiranog Marseillea. Spomenuti dvojac će predstavljati Francusku u sljedećem izdanju Lige prvaka, a to može izboriti i trećeplasirani Rennes kroz kvalifikacije.

Najveći gubitnik ovakvog raspleta je Lyon, koji je nakon više od dvadeset godina ostao bez nastupa u nekom od europskih klupskih natjecanja pod ingerencijom UEFA-e. A vidno nezadovoljni predsjednik Lyona Jean-Michel Aulas postavio je na Twitteru pitanje zašto ženska momčad Lyona još nije proglašena prvakom svoje lige. U Lyonu su se nadali drukčijem raspletu. U trenutku prekida prvenstva, nakon nedovršenog 28. kola, bili su sedmi. No nakon poslijednjeg završenog, 27. kola, su bili peti, što bi im osiguralo plasman u Europsku ligu. Naravno, nadali su se da će kriterij biti ljestvica nakon zadnjeg dovršenog kola.

Umjesto njih, po odabranom su se kriteriju u Europsku ligu plasirali Lille i Reims, a Nice će u kvalifikacije. Prvoligaško društvo će napustiti Toulouse i Amiens, a promovirani su prvak Druge lige Lorient (54 boda) i drugoplasirani Lens (53). Potonja odluka bi mogla pokrenuti i nekoliko sudskih tužbi, jer je u trenutku prekida na ljestvici Druge lige najboljih pet klubova bilo unutar samo četiri boda. Zakinuti su ostali Ajaccio (52), Troyes (51) i Clermont (50).

Još nije jasno što će biti s francuskim kupovim i postoji li mogućnost da se dva finala, jedine utakmice preostale u oba natjecanja, naknadno odigraju. To je pitanje posebno zanimljivo za Liga kup, budući da je ovo zadnja sezona u kojoj se to natjecanje održava. No prema ovoj odluci je jasno da, ako se finala i odigraju ona neće utjecati na plasman u UEFA-ina natjecanja sljedeće sezone.

Još jedan udarac za Lyon, koji je u finalu Liga kupa trebao igrati protiv PSG-a. UEFA je prošlog tjedna najavila da, ako netko ne može završititi predviđena natjecanja, očekuje listu predstavnika u svojim natjecanjima na temelju sportskih kriterija i Francuzi su u skladu s tim naputkom upravo postupili. UEFA ima pravo odbiti odluku LFP-a i tražiti drugu metodu odlučivanja o završnom plasmanu, ali takav rasplet u ovom trenutku ne djeluje vjerojatno.

Ni tu još nije kraj priče za francuski klupski nogomet ove sezone. UEFA još očekuje da će se njena preostala natjecanja za ovu sezonu odigrati što otvara zanimljivo pitanje što će se dogoditi s dva preostala francuska predstavnika u Ligi prvaka. Lyon je pobijedio u prvoj utakmici osmine finala protiv Juventusa i čeka mogući uzvrat, dok se PSG plasirao u četvrtfinale.

'Naravno da ćemo poštovati odluku francuske vlade, no planiramo se nastaviti natjecati u Ligi prvaka, u skladu s odlukom UEFA-e. Kad god i gdje god da se nastavak održi. Ako ne budmo mogli igrati u Francuskoj, igrat ćemo u inozemstvu na lokaciji koja će biti najsigurnija za naše igrače i zaposlenike', najavio je predsjednik PSG-a Nasser Al-Khelaifi.

Predsjednik Lyona Jean-Michel Aulas nije komentirao stanje u Ligi prvaka, u kojoj ih nitko ne vidi kao moguće pobjednike, već je zadnjih dana uporno ponavljao kako se nada da će se neke utakmice prvenstva ipak još odigrati. Prema sadašnjoj odluci od toga neće biti ništa. Nedostatak domaćeg nogometa, kao i moguće igranje na neutralnom terenu moglo bi umanjiti izglede francuskih predstavnika u Ligi prvaka.

Situaciju je za ESPN prokomentirao Franck Leboeuf:

'Ovo komplicira stvari za PSG. Moj prijatelj je razgovarao s Al-Khelaifijem i oni sigurno planiraju završiti svoj nastup u Ligi prvaka ako se ona nastavi. Možda će ići u inozemstvo igrati pripremne utakmice... Ove sezone imaju veliku priliku osvojiti Ligu prvaka, no ne vidim kako će, bez igranja utakmica francuskog prvenstva, biti spremni za nastupe u Europi. Svi mi u nogometu znamo da bez igranja pravih natjecateljskih utakmica ne možemo biti spremni za ozbiljne nastupe. Prijateljske utakmice nisu dovoljne. Mislim da će ova odluka francuskih vlasti razočarati mnoge igrače kluba. PSG je imao veliku priliku, imaju dovoljno kvalitetnu momčad za osvajanje naslova europskog prvaka, no ako u međuvremenu ne igraju, neće biti spremni za nastavak Lige prvaka i mogli bi natjecanje završiti već u četvrtfinalu. Za Lyon je stanje još kompliciranije. Moraju odigrati uzvratnu utakmicu s Juventusom. Bez regularnih utakmica u međuvremenu ne vidim kako bi mogli proći dalje'.

Leboeuf je kritizirao odluku francuske vlade o prekidu prvenstva jer smatra da su je donijeli prerano i da je moguće da bi se u bližoj budućnosti mogli stvoriti uvjeti za nekakav nastavak natjecanja. Kritike te odluke dolaze i iz inozemstva.

Predsjednik La Lige, Javier Tebas istaknuo je:

'Nije mi jasno zašto bi igrati nogomet bez gledatelja i uz sve mjere opreza bilo opasnije od rada u proizvodnji, ribarskom brodu itd. Ako ne možemo kontrolirano i sigurno pokrenuti važne ekonomske sektore, oni bi mogli nestati, pa i profesionalni nogomet. U drugim državama igrači su već počeli trenirati. To je primjer koji treba slijediti. Nogomet ima važnu ekonomsku ulogu u Španjolskoj i trebamo ga, kao i sve ostale djelatnosti, ponovno pokrenuti. Moramo nastojati, odgovorno i uz poštivanje zdravstvenih preporuka, što prije nastaviti,' prenosi njegove riječi ESPN.

LFP je prekidom prvenstva izgubio 110 milijuna eura od televizijskih prava. Naime, odluka o prekidu natjecanja nagnala je TV kuću Canal Plus na raskid ugovora s LFP-om prije nego što su uplatili 110 milijuna eura za preostali dio prava na prijenose utakmica Prve lige, koja su kupili zajedno s BeIn Sportom za četverogodišnje razdoblje od 2016. do 2020. Ukupna vrijednost ugovora je bila 762 milijuna eura, prenosi francuski sportski dnevnik L'Equipe.

Za razliku od Francuza ostale velike lige pokušavaju nastaviti prvenstva upravo kako bi izbjegle gubitak novca od TV prava. Nizozemci su, s druge strane, slično Francuzima već obustavili sva natjecanja za ovu sezonu. Različite države pokušavaju naći različita rješenja za sve aspekte krize izazvane pandemijom koronavirusa. Sport je, kao i sve druge djelatnosti, sada podložan političkim odlukama.

Ono što je jasno je da bi na rasplet ovogodišnje Lige prvaka, ako se ona uspije nastaviti, u velikoj mjeri mogle utjecati političke odluke vlada pojedinih država o nastavku ili prekidu sportskih natjecanja, kao i uvjetima pod kojima se i kako brzo ona mogu nastaviti. Politika je uvijek imala utjecaj na sport, a ovo je novi, zanimljiv i nesvakidašnji, primjer.