KRIZA PREDUGO TRAJALA

Finale Davis Cupa slomilo hrvatski muški tenis: Je li ovo ipak prekretnica?

18.04.2017 u 09:29

Bionic
Reading

Nakon finala Davis Cupa koje je loše završilo za Hrvatsku svi naši tenisači upali su u rezultatsku krizu, sve dok Borna Ćorić nije osvojio Marakeš ove nedjelje. Je li to prekretnica ili ćemo ipak trebati pričekati Wimbledon za bolje dane hrvatskog muškog tenisa?

Prethodna godina bila je iznimno uspješna za hrvatski muški tenis sve do kobnog finala Davis Cupa s Argentinom. Na šokantan način Čilić i Karlović su prokockali posljednjeg dana pobjedu i stvari su zatim krenule nizbrdo za naše tenisače.

Kako bi se posvetili svojim individualnim karijerima uslijedilo je masovno otkazivanje novog nastupa u Davis Cupu protiv Španjolske u Osijeku početkom veljače, ali ništa to nije pomoglo našim najvećim teniskim uzdanicama.

Marin Čilić neprepoznatljiv je u 2017. godini i ne pamtimo tako loš njegov start sezone. Nije ništa napravio na Australian Openu, a još gori je bio u Indian Wellsu i Miamiju gdje je ispadao već u svojim prvim nastupima. Tri i pol mjeseca su prošla, a naš najbolji tenisač ima tek pet pobjeda i čak sedam poraza. Svladali su ga i neki koji nisu trebali, poput Fritza, Chardyja, Evansa i Kovalika.

Čilić je i dalje u krugu desetorice najboljih na svijetu, ali neće biti još dugo ako ovako nastavi i potreban mu je dobar rezultat već ovog tjedna u Monte Carlu, kako bi se vratio na pravi kolosijek s kojeg je iz nepoznatog razloga skrenuo.

Ništa bolje ne ide ni 38-godišnjem veteranu Ivi Karloviću. Jesu li u pitanju godine ili samo trenutna kriza, teško je reći, ali u 2017. godini dobio je samo pet mečeva, a izgubio sedam, što je ispod nivoa kojeg je čudesno držao posljednjih godina i zbog kojeg je danas 21. tenisač svijeta.

Turniri na zemlji koji slijede nisu Karlovićeva specijalnost, ali znao je i na njima iznenaditi u prošlosti. No, pitanje je hoće li ove godine.

Ćorić protiv Kohlschreibera Autor: YouTube

Borna Ćorić također nije bajno otvorio sezonu, izgubio je prva tri meča, a zatim ga je dvaput svladao Čilić koji skoro da je ove godine pobjeđivao samo njega. No, u posljednje vrijeme 20-godišnjak je podigao formu i nagrada je stigla u nedjelju: u dramatičnom finalu Marakeša svladao je Kohlschreibara i osvojio prvi ATP turnir u karijeri.

Marokanski turnir definitivno nije jedan od najjačih na svijetu, ali taj uspjeh mogao bi ipak biti prekretnica, kako za Ćorića, tako i za hrvatski muški tenis ove sezone. Trebalo bi to potaknuti i ostatak neodazvane Davis Cup reprezentacije na bolje igre, no postavlja se pitanje: imaju li naši igru za velike stvari na zemljanim turnirima koji slijede?

Čilić, Ćorić i Karlović imali su povremenih bljeskova na zemlji i moguće je da će baš ovaj dio sezone bio dobar za njih, no realnije je očekivati da ono najbolje od njih dolazi tek u Wimbledonu i na američkim ljetnim teniskim turnirima...