KVALIFIKACIJE ZA SP 2018.

FIFA i dalje gura preskupo 'Oko sokolovo'; ima li to smisla?

08.05.2015 u 09:15

Bionic
Reading

Čelnici Svjetske nogometne federacije (FIFA) odlučili su dopustiti uporabu 'Oka sokolovog' za procjenu situacija kad je sporno je li lopta prešla gol-crtu ili ne i u kvalifikacijskim utakmicama za Svjetsko prvenstvo 2018., a ne samo na završnom turniru u Rusiji. Međutim, upitno je koji će savez imati toliko novaca da investira u opremu oko pola milijuna eura…

Ova je tehnologija prvi put bila u funkciji na završnom turniru Svjetskog prvenstva u Brazilu prošle godine (Goal-line technology), a sada će nacionalni savezi imati priliku koristiti tehnička pomagala i na kvalifikacijskim utakmicama uz prethodni dogovor, objavila je FIFA. Naime, tehnologija se može upotrebljavati samo u slučaju da su nacionalni savezi čije se momčadi sastaju prethodno to dogovorili pismenim putem i obavijestili FIFA-u. Naravno, bit će zanimljivo čuti što će o tome reći u Hrvatskom nogometnom savezu...

Treba reći kako je tzv. Goal-line technology iznimno skupa pa se tako spominje kako je minimalna cijena 250.000 eura, a cijena se uz dodatne kamere – kako bi se dobila ponovljena TV snimka slična kao na tenisu kod sporne lopte – popela na čak 500.000 eura. Primjerice, na SP-u u Brazilu najviše se govorilo o golu Benzeme protiv Hondurasa koji je sudac priznao upravo zahvaljujući ovoj skupoj 'igrački'.

U odnosu na skupu Goal-line technology (lopta ima poseban čip) svakako bi puno isplativije bilo uložiti u TV opremu kako bi, kao na NBA i NFL utakmicama, suci na osnovi ponovljene snimke iz više kutova donijela ispravnu odluku. Tako više ne bi bilo simuliranja jedanaesteraca izvan crte 16-erca, ne bi bilo poništenog gola iz nepostojećeg zaleđa, ne bi bilo simuliranja udaranja i slično. Najkraće rečeno – to bi značilo revoluciju u nogometu, ali Fifa se zasad zadržala na iznimno skupoj Goal-line technology koju, realno gledajući, mnogi savezi neće moći platiti. Naime, vrlo se rijetko događa da sudac ne vidi je li lopta prošla gol-crtu ili nije pa je stoga ova vrlo upitno isplati li se i dalje gurati ovu skupu inovaciju.

Ista je situacija i s pravilom kratkotrajnog odmora i prekida utakmice u slučaju ekstremnih klimatskih uvjeta, odnosno vrućine i sparine, kako bi se igrači mogli osvježiti.


FIFA nastavlja provoditi borbu protiv pušenja na nogometnim utakmicama, pa će upotreba cigareta odsad biti zabranjena i u svlačionicama, a ne samo uz teren.

Odlučeno je i da se utakmice koje su iz bilo kojeg razloga prekinute odsad neće ponavljati u cijelosti, bez obzira koliko je minuta odigrano, već će se nastavak igrati od trenutka u kojem je došlo do prekida.

FIFA će postrožiti i kriterije po kojima igrači imaju pravo nastupa za pojedine reprezentacije. To se posebno odnosi na područje Afrike, gdje je u više slučajeva zabilježeno da za neke reprezentacije nastupaju igrači koji nemaju važeće dokumente.