KRŠENJE PRAVILA

FIFA drastično kaznila Barcu, upitan prelazak Halilovića

02.04.2014 u 14:19

Bionic
Reading

FIFA je oštro kaznila Barcelonu zbog kršenja pravila o dovođenju igrača do 18 godina te katalonski div neće moći u naredna dva prijelazna roka dovoditi nove igrače...

Dan nakon remija protiv madridskog Atletica u prvom susretu četvrtfinala Lige prvaka Barcelona je saznala šokantne vijesti. Katalonski klub kažnjen je od strane FIFA-e te neće moći dovoditi igrače u naredna dva prijelazna roka!

Barcelona u svojoj mladoj momčadi ima trojicu igrača iz Južne Koreje, a među njima i 15-godišnjeg Lee Sung Wooa te nekoliko mladih igrača iz Afrike. U tim transferima nije ispunila tri uvjeta koja FIFA traži u slučaju takvih transfera - roditelji moraju s igračem preseliti u drugu državu zbog nenogometnih razloga, ukoliko je igrač između 16 i 18 godina dozvoljen je prelazak unutar Europske unije ili je transfer dozvoljen ukoliko igrač seli u klub koji je 50 kilometara ili manje udaljen od državne granice.

Istraga protiv Barcelone podignuta je zbog kršenja pravila FIFA-e o dovođenju igrača mlađih od 18 godina. U svojem priopćenju FIFA navodi kako je Barcelona prekršila članak 19 Pravilnika u slučaju deset mladih igrača, a osim kršenja tog članka utvrđeno je još niz nepravilnosti.

Istraga se odnosila na registraciju i dovođenje igrača u razdoblju od 2009. do 2013. godine, a u priopćenju iz krovne svjetske nogometne organizacije ne navodi se o kojim igračima je riječ.

Slijedom toga Barcelona je kažnjena "sudjelovanjem" u naredna dva prijelazna roka i neće moći dovoditi i registrirati nove igrače sve do ljetnog prijelaznog roka 2015. godine. Osim te kazne, zaradila je i novčanu kaznu u visini od 450 tisuća švicarskih franaka.

Ovakva odluka FIFA-e stavlja pod znak pitanja prelazak Alena Halilovića iz Dinama u Barcelonu kao i vratara Marc-Andrea ter Stegena iz Borussije Mönchengladbach koji su se činili kao gotova stvar iako posljednje informacije govore kako će se najvjerojatnije dozvoliti već dogovoreni transferi. U svakom slučaju težak udarac za klub s Camp Noua.

Katalonski klub će se svakako žaliti na ovu kaznu, a ukoliko mu žalba ne bude prihvaćena, očekuje se kako će se žaliti Sportskom arbitražnom sudu u Lausannei.