JOŠ NOVIH PRAVILA

FIA uvodi ograničene budžete i trajne brojeve vozača

10.12.2013 u 17:06

Bionic
Reading

Osim kontroverznog novog pravila dvostrukih bodova na posljednjoj utrci sezone, FIA je najavila uvođenje trajnih brojeva vozača i maksimalnog budžeta dopuštenog ekipama

Vozači će za sljedeću sezonu morati izabrati brojeve koji će ih pratiti do kraja karijere. Promjena je to u odnosu na povijest sporta tijekom koje su vozači u novoj sezoni dobivali brojeve s obzirom na plasman ekipe u prethodnoj sezoni, pa su recimo Sebastian Vettel i Mark Webber ove godine imali brojeve 1 i 2.

FIA je također najavila i pokušaj ograničenja budžeta momčadi, koji će stupiti na snagu od 2015. godine. Pokušaj je to borbe protiv rastućih troškova koji bi mogli dotući male i srednje ekipe. Takav jedan prijedlog već je imao Mosley 2010. godine, kada je pokušao ograničiti budžete na 40 milijuna funti, no velike momčadi su se pobunile i inicijativa je propala. Vidjet ćemo hoće li se uspjeti postići konačni dogovor ovaj put.

Što se prijedloga uvođenja dva obavezna ulaska u boks u F1 utrkama tiče, ekipe su ga odbile. Ostaje dakle obavezan jedan ulazak u boks, s obzirom da su vozači dužni odvoziti dio utrke na obje ponuđene komponente guma.