POHLEPI FALI JOŠ ČETIRI KLUBA

Ferguson upozorava: Uništit ćete nogomet

18.10.2011 u 14:53

Bionic
Reading

Najtrofejniji menadžer u engleskom nogometu, Sir Alex Fergisuon koji već 25 godina vodi Manchester United izjavio je kako bi ukidanje sustava prelazaka klubova iz jednog ranga natjecanja u drugi bilo ravno samoubojstvu.

'U aktualnom sastavu naše druge lige nalazi se osam klubova s tradicijom i bogatom povijesti. Kako biste mogli reći takvim klubovima da više ne mogu igrati Premier ligu? Mislim da bi to bilo apsolutno samoubojstvo za sve naše klubove u nižim ligama. Jedino mjesto gdje se može zaraditi i gdje se mogu ispuniti ambicije klubova je Premier liga i ne možete tu mogućnost oduzeti klubovima kao što su Nottingham Forest, Leeds United, Sheffield United ili Sheffield Wednesday. To su sve klubovi koji su tvorili jezgru naše stare prve lige,' rekao je Ferguson.

U ponedjeljak je izvršni direktor Udruge engleskih nogometnih menadžera Richard Bevan izrazio bojazan kako bi strani vlasnici engleskih klubova mogli ukinuti sustav prelazaka klubova iz jednog ranga natjecanja u drugi, odnosno od Premier lige napraviti natjecanje zatvorenog tipa po uzoru na američke profesionalne lige u košarci (NBA), hokeju (NHL), beseballu (MLB) i footballu (NFL).

Trenutačno je 10 od 20 klubova u najjačem rangu engleskog nogometa u stranom vlasništvu uključujući i aktualnog prvaka Manchester United, vodeći sastav u ovome prvenstvu Manhester City, te osvajača dvostruke krune za 2010. Chelsea, a za promjenu strukture ili pravila u Premier ligi potrebno je sakupiti 14 od 20 glasova klubova.

No, čak i kada bi strani vlasnici pokušali ukunuti sustav prelazaka klubova iz jednog ranga natjecanja u drugi, Engleski nogometni savez (FA) ima pravo uložiti veto na bilo koju odluku koja može bitno utjecati na strukturu nogometa u Engleskoj.