istinski velikan

Federerovih čudesnih stotinu titula: Samo na dva velika turnira nikad nije uspio pobijediti...

04.03.2019 u 10:27

Bionic
Reading

Trijumfom u Dubaiju Roger Federer stigao je do impresivnih stotinu titula na ATP razini, a ispred njega na vječnoj ljestivici još je samo Jimmy Connors sa 109. U neponovljivoj atmosferi osvojio je gotovo sve, samo mu fale još dva velika turnira...

Švicarski 37-godišnji čarobnjak uspio je ove subote u Dubaiju trijumfom protiv Stefanosa Tsitsipasa ne samo osvetiti nedavni poraz na Australian Openu, već i stići do stote titule na ATP razini, kao drugi u povijesti kojem je to uspjelo.

  • +2
Švicarski tenisač Roger Federer u Dubaiju 2019. Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

'Znam da je u današnje vrijeme bitno porušiti sve rekorde, ali nije mi cilj ići na Connorsa. To što je on postigao je nejvjerojatno, ali i ja sam zadovoljan svojim uspjesima,' izjavio je Roger Federer, osvrnuvši se na devet naslova koji mu fale da postane najuspješniji ikad na ovoj teniskoj ljestvici.

Federer je u svojoj karijeri osvojio gotovo sve. Trijumfom u Roland Garrosu 2009. godine kompletirao je kolekciju Grand Slam turnira, na kojima je najuspješniji bio na Wimbledonu kojeg je osvojio osam puta. Ima Davis Cup titulu, olimpijsko zlato i karijeru o kojoj velika većina tenisača samo može sanjati, a za vidjeti je tek mogu li u godinama koje dolaze Nadal i Đoković biti još uspješniji.

Zanimljivo, Roger nije osvojio baš sve najprestižnije turnire koji postoje. Iz serije ATP 1000 nikad nije uspio otići do kraja u Rimu i Monte Carlu, iako je nekoliko puta igrao u finalu. Čini se da ga to previše ne muči, jer je zadnjih godina u potpunosti odustao od tih zemljanih izazova.

Što se ostalih turnira s te razine tiče, najuspješniji je bio u Cinncinatiju gdje je trijumfirao sedam puta, a na ATP 500 razini pobijedio je devet puta u svom Baselu i u subotu osmi put u Dubaiju.

Da na turnir s dvocifrenim brojem titula mora pričekati natjerao ga je Borna Ćorić prošle godine u finalu Hallea, gdje je prije toga slavio devet puta.

Bez sumnje će u ovom njemačkom gradu u 2019. godini jurišati na tu titulu koja mu je izmakla, a odmah nakon toga i na deveti Wimbledon. Federer je zaista potvrda dugovječnosti današnjih tenisača, kao i vlastite veličine...