idemo po novo zlato

Fantastične 'Barakude' u finalu Europskog prvenstva; Mađari 'potopljeni' na Savi

14.01.2024 u 19:45

Bionic
Reading

Hrvatska vaterpolska reprezentacija plasirala se u finale Europskog prvenstva koje se igra u Zagrebu nakon što je u polufinalu na bazenu uz Savu svladala Mađarsku 11-8 (2-2, 2-0, 3-4, 4-2)

U finalu 36. izdanja europskog vaterpolskog prvenstva igrat će reprezentacije Hrvatske i Španjolske. Hrvatska je u polufinalu pobijedila Mađarsku 11-8, dok je Španjolska u prvom polufinalu porazila Italiju 7-4.

Hrvatska će tako braniti zlato osvojeno prije dvije godine u Splitu, te loviti treću zlatnu medalju nakon što je bila najbolja i 2010. godine, također pred domaćom publikom. 'Barakude' imaju i dva europska srebra (2003., 1999.), te jednu broncu (2018).

Hrvatsku su predvodili Jerko Marinić Kragić s tri i Loren Fatović s dva gola, a po jednom su se u strijelce upisali Konstantin Harkov, Ante Vukičević, Rino Burić, Luka Lončar, Zvonimir Butić i Josip Vrlić, dok su kod Mađarske najučinkovitiji bili Vince Vigvari i Adam Nagy s po tri gola.

Ovo je treći put kako je Hrvatska domaćin EP u vaterpolu i treći je put stigla do finala. Na prethodna dva prvenstva, 2010. u Zagrebu i 2022. u Splitu je osvajala zlato, a to će pokušati ponoviti i u utorak kada će u finalu za suparnika imati Španjolsku koja je u prvom polufinalu svladala Italiju sa 7-4 (2-1, 2-0, 1-0, 2-3).

  • +41
Hrvatska - Mađarska, EP vaterpolo, polufinale, 14.1.2024. Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Tijekom polufinalnog dvoboja protiv Mađarske Hrvatska niti jednom nije bila u rezultatskom zaostatku. Odmah u prvoj minuti Harkov je zabio u situaciji s igračem više, pa iako su Mađari u prvoj četvrtini uspijevali poravnavati na 1-1 i 2-2 bilo je očito kako je samo pitanje vremena kada će se naša reprezentacija rezultatski odvojiti od neiskusnih suparnika.

I druga je četvrtina počela golom s igračem više kojega je zabio Marinić Kragić, a potom je zablistao i kapetan Marko Bijač na vratima. Osobito je dojmljiva bila obrana "zicera" Pohlu kod rezultata 3-2 u situaciji s igračem manje.

U trećoj četvrtini raspucali su se Mađari koji su s četiri postignuta pogotka održavali neizvjesnost, ali prednost Hrvatskoj držao je Marinić Kragić s dva gola iz peteraca. Uoči posljednjih osam minuta bilo je samo jedan razlike za Hrvatsku ponajprije i stoga što u trećem dijelu čak dva puta nije iskorištena situacija s dva igrača više u bazenu.

  • +11
Slavlje hrvatskih vaterpolista nakon plasmana u finale Europskog prvenstva Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

No, u posljednjih osam minuta krenulo se golom Lončara s igračem više da bi nda Fatović sjajnim udarcem s distance odveo Hrvatsku po prvi put u utakmici na tri gola razlike te više nije bilo povratka za Mađarsku.

Hrvatska je dosada četiri puta igrala u finalima EP, uz zlata 2010. i 2022. ima i srebra iz 1999. i 2003. S druge strane, Španjolska nikada nije bila europski prvak, ima tri srebra (1991, 2018, 2020).

Hrvatska i Španjolska sastale su se i na otvaranju ovog natjecanja, 4. siječnja u Dubrovniku kada je Hrvatska bila uspješnija boljim izvođenjem peteraca.

  • +4
Poznati na utakmici Hrvatske i Mađarske Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL