POSLASTICA U NEDJELJU

F1 utrka u Monaku svake je godine spektakularna!

19.05.2015 u 11:20

Bionic
Reading

Ljubitelji elitnog automobilističkog natjecanja ovaj će vikend doći na svoje. Utrka uskim ulicama Monte Carla svake nam godine ponudi atraktivnu akciju na stazi, a dominacija Hamiltona i Rosberga bit će na novom iskušenju…

Velika nagrada Monaka jedna je od najstarijih utrka u povijesti automobilizma. Utrke na ulicama Monte Carla organiziraju se od 1929. godine, a od 1955. godine do danas svaki se put vozilo u Kneževini u sklopu kalendara Formule 1. Zajedno s 500 milja Indianapolisa i 24 sata Le Mansa, F1 utrka u Monaku čini 'trojstvo' najprestižnijih automobilističkih natjecanja, na kojima se pobjednici izuzetno cijene.

Najuspješniji čovjek na ovoj stazi bio je Ayrton Senna. U Monte Carlu je odvozio neke od svojih najboljih utrka u karijeri te je slavio čak šest puta. Po pet puta pobjednici su bili Michael Schumacher i Graham Hill, a četiri Alain Prost. Od aktivnih vozača ovdje je dvaput slavio Fernando Alonso, kao i Nico Rosberg, pobjednik posljednja dva izdanja utrke. Trijumfima se mogu još pohvaliti i Raikkonen, Hamilton, Button i Vettel.

Staza u Monte Carlu najkraća je u kalendaru, dužine samo 3.3km no ima čak 19 zavoja i potpuno je drukčija od svih ostalih. Krug ovdje čisti je užitak za vozače. Već prvi zavoj Sainte Devote veliki je izazov koji se prolazi s oko 110km/h i nerijetko uzrokuje zabijanja neopreznih u ogradu.

Slijedi uspon pa izuzetno težak lijevi zavoj Massenet kojeg je dobro 'upoznao' Fernando Alonso 2010. godine, a i mnogi drugi. Nakon Mirabeaua slijedi najteži zavoj na stazi koji se prolazi sa samo 50km/h i tu smo znali vidjeti hrabra pretjecanja, ponajviše u režiji Adriana Sutila zadnjih godina.


Tunel u Monte Carlu također je veliki izazov, s obzirom na igru svjetla i mraka te brzi desni zavoj na izlazu, a onda slijedi oštro kočenje i atraktivna šikana, drugo potencijalno mjesto za pretjecanje. Završni dio kruga nudi niz opasnih zavoja u kojima su također sudari uobičajena pojava, a sve završava Rascasseom i kratkom ciljnom ravninom, na kojoj je izuzetno teško izvesti pretjecanje.
Utrka u Monaku spada među vremenski najduže u Formuli 1, uz onu u Singapuru. Kao i u prošlim izdanjima, Pirelli nudi momčadima izbor između supermekanih i mekanih guma koje obično dosta dobro drže ovu stazu pa ne očekujemo više od dva ulaska u boks, a možda i samo jedan. DRS zona ostaje jedna, na startno-ciljnoj ravnini. Što se vremenske prognoze tiče, kiša je moguća u nedjelju, što bi dodatno zakompliciralo situaciju.

Favoriti za pobjedu ostaju isti. Nakon demonstracije sile u Barceloni, teško se kladiti protiv Mercedesa, posebno ako uzmemo u obzir dvije pobjede Rosberga u Monte Carlu te odličnu formu 'srebrnih strijela' na ovoj stazi koja traje još od najbržeg kvalifikacijskog kruga Michaela Schumachera 2012. godine.

Nico i Lewis ponovo će biti u borbi za trijumf, a Sebastian Vettel tražiti svoju priliku u Ferrariju. Bit će zanimljivo vidjeti što mogu Alonso i McLaren koji nakon debakla u Španjolskoj uvjeravaju javnost da će u Kneževini biti puno bolje.

Akcija započinje slobodnim treninzima već u četvrtak, a kvalifikacije i utrka u standarnom su europskom terminu u subotu i nedjelju, s početkom u 14 sati. Ne propustiti!


Velika nagrada Španjolske, rezultati:

1. Nico Rosberg (Njem) Mercedes 1:41:12.555
2. Lewis Hamilton (VB) Mercedes +00:17.551
3. Sebastian Vettel (Njem) Ferrari 00:45.342
4. Valtteri Bottas (Fin) Williams-Mercedes 00:59.217
5. Kimi Raikkonen (Fin) Ferrari 01:00.002
6. Felipe Massa (Bra) Williams-Mercedes 01:21.314
7. Daniel Ricciardo (Aus) RedBull - Renault 1 krug
8. Romain Grosjean (Fra) Lotus - Mercedes 1 krug
9. Carlos Sainz Jr (Špa) Toro Rosso - Renault 1 krug
10. Daniil Kvjat (Rus) RedBull - Renault 1 krug...

Ukupni poredak vozača:

1. Lewis Hamilton (VB) Mercedes 111 bodova
2. Nico Rosberg (Njem) Mercedes 91
3. Sebastian Vettel (Njem) Ferrari 80
4. Kimi Raikkonen (Fin) Ferrari 52
5. Valtteri Bottas (Fin) Williams 42
6. Felipe Massa (Bra) Williams 39
7. Daniel Ricciardo (Aus) Red Bull 25
8. Romain Grosjean (Fra) Lotus 16
9. Felipe Nasr (Bra) Sauber 14
10. Carlos Sainz Jr (Špa) Toro Rosso 8...

Poredak konstruktora:

1. Mercedes 202
2. Ferrari 132
3. Williams-Mercedes 81
4. RedBull - Renault 30
5. Sauber - Ferrari 19

Sve sažetke F1 utrka pogledajte ovdje!