EMOTIVNO U SUDNICI

Evo što je Pistorius u suzama kazao o ubojstvu svoje djevojke!

19.02.2013 u 13:07

Bionic
Reading

Oscar Pistorius, južnoafrička paraolimpijska zvijezda, u utorak ujutro se ponovno pojavio pred sudom u Pretoriji. Namrgođen i prilično služben, Oscar Pistorius slušao je danas tužitelja Gerrie Nela, koji ga je optužio da je svoju 29-godišnju djevojku Reevu Steenkamp upucao tri puta ispalivši četiri metka kroz vrata kupaonice u kojoj se ona nalazila. Očekivano izjavom se oglasio i Oscar

Neviđeni interes novinara vladao je i danas, a u silnoj gomili učestale riječi bile su međusobne uvrede i psovke. Pojavilo se i puno ljudi s parolama na kojima su izjasnili svoje mišljenje.

Kao što je i najavljeno, tužiteljstvo ga želi optužiti za ubojstvo s predumišljajem te će zatražiti da do početka suđenja ostane u pritvoru.

 Pistoriusova obrana zatražit će da se brani sa slobode uz plaćanje jamčevine.

Na sudu u Pretoriji pojavili su se i roditelji ubijene manekenke Reeve Steenkamp

Informacije iz minute u minutu:
14,40 – Po odluci suca saslušanje se nastavlja u srijedu u devet sati po lokalnom vremenu kako bi dopustili da s izjavu koju je Pistorius dao pod prisegom prouči tužiteljstvo. Pistorius je odveden u pritvor, u kojem će provesti i šestu noć zaredom.

14,01 – Pistorius je u izjavi naveo kako je te noći 9-mm pištolj držao ispod kreveta što je redovito radio. Zbog vrućine se tijekom noći probudio i izašao na balkon na svjež zrak. Kaže kako nije na nogama imao proteze nego je hodao na batrljcima kada je začuo buku u kupaonici. Kazao je da je znao kako je prozor u kupaonici otvoren te kako je čuo da uljez ulazi.

'Vrištao sam kako bi on/ona izašli iz kuće te, naravno, zbog Reeve. Odmah sam nazvao policiju', rekao je  Pistorius.

'Mislio sam da je Reeva u krevetu. Bio sam strašno ranjiv i znao sam da moram zaštititi sebe i Reevu. Palicom sam razbio vrata kada sam shvatio da su zaključana. Kada sam vidio Reevu kako beživotno leži na podu, svijet mi se srušio.'

Nakon toga Pistorius je ispalio četiri hica u kupaonska vrata i, kako je rekao, bio je uvjeren kako je u kući uljez. Kada se vratio u spavaću sobu uvidio je svoju pogrešku.

'Shvatio sam da Reeva nije u krevetu. Tada sam pomislio da je sigurno u kupaonici', piše u izjavi.

Tijekom čitanja izjave, Pistorius je počeo nekontrolirano plakati i tresti se zbog čega je sudac morao nakratko prekinuti suđenje.

13,35 - Po završetku Pistoriusove izjave, uslijedila je ista njegovog bliskog prijatelja, koji je pod prisegom rekao da Oscar prema Reevi nije osjećao ništa drugo osim velike ljubavi.

Njegovi su prijatelji tvrdili kako je par imao idiličan odnos, a zajednička je prijateljica Samantha Greyvenstein rekla je kako je Reeva bila spremna i na konačni korak: 'Priznala mi je, kad bi je Oscar zaprosio, ona bi pristala.'

Pistorius snimljen u utorak na sudu


13.08 – Pistorius je u izjavi naveo kako se užasno osjeća zbog smrti svoje djevojke: 'Bili smo jako zaljubljeni i nismo mogli biti sretniji. Nisam imao razloga ubiti djevojku.'

13,07 – Pistorius je izjavio kako je primio prijetnje smrću i da je to razlog zašto je držao pištolj ispod kreveta

13,05 - Nakon određene stanke nastavljeno saslušanje, a obrana je nakon stanke pročitala pismenu izjavu atletičara:

'Reeva i ja bili smo jako zaljubljeni i nisam mogao biti sretniji. Ona je isto osjećala.'

12,30 - Saslušanje se nastavlja kasnije jer je određena stanka za ručak.

12,27 – Potvrđeno je kako je Pistorius dozvolu za pištolj, kojim je ubio djevojku Reevu, dobo 2010. No zanimljivo je spomenuti kako mu je dozvola za njegov 9-milimetarski pištolj odbijena 2008. godine.

12,20 – Što se sponzora i pokrovitelja tiče, poznato je kako od tvrtki kao što su Nike, British Telecoms, Oakley i drugih godišnje dobiva oko dva milijuna američkih dolara.

Nike se oglasio kako Pistoriusa neće koristiti u novim kampanjama, a ostali sponzori čekaju presudu suda kako bi donijelu odluku o raskidu ugovora. Dodajmo još kako je tvrtka Oakley raskinula ugovor.

11,36 – Sudac je odlučio da se Pistorius sumnjiči za ubojstvo s predumišljajem i da će do daljnjega tj. do suđenja ostati u pritvoru. Ovo je velik udarac za jednog od najpopularnijih sportaša u Južnoafričkoj Republici.

11,30 – Barry Roux, Pistoriusov branitelj rekao je:
'Ono što sigurno znamo u vezi pucnjave jest kako se Reeva zaključala iza vrata i da je ubijena hicima.'

10,40 - Trenutačno se čeka nastavak saslušanja, na kraju kojeg bi sudac trebao donijeti odluku može li se posrnuli heroj Južnoafričke Republike braniti sa slobode ili će ipak morati u pritvor do kraja suđenja.

10,33 - Oscar Pistorius nije se mogao kontrolirati i opet je, kao i na prvom saslušanju, zaplakao. Slomilo ga je dok je slušao detalje kako je ubijena Reeva i lice je prekrio rukama dok je ridao.

10,30 - Obrana je pokušala ublažiti situaciju, no učinila je to prilično loše.

'Jesmo li imuni na ono što se događa danas u svijetu? Mnogo je muževa upucalo svoje supruge zamijenivši ih za provalnike. Sve što je Oscar znao jest da se netko zaključao u kupaonicu. Nije znao tko je s druge strane. Gdje je tu namjera?' pitala se obrana te rekla da je Pistorius obećao dati detaljnu pismenu izjavu o tragičnom događaju.

Branitelj Barry Roux kazao je pred sucima:

'Mi smo mišljenja kako to nije bilo ubojstvo. Nema govora da je riječ o ubojstvu.'

10,20
Tužitelj Gerrie Nell rekao je: 'Ubio je pucajući u nedužnu ženu. Došla je prespavati kod svog dečka, a on je u nju kroz kupaonska vrata čak četiri puta pucao.'

'Reeva je stigla dan ranije, između 17 i 18 sati, a ne te noći. Uostalom, zašto bi se provalnik zaključao u kupaonicu?' upitalo je sud tužiteljstvo.

'Ne može se raditi o instinktu - on se probudio, pored njega je bila djevojka, stavio je proteze, uzeo pištolj i potom hodao sedam metara ne bi li pucao', rekao je tužitelj Nell.

Ubojstvo s predumišljajem, za što je Pistorius optužen, dogodilo se na Valentinovo u njegovoj kući u Pretoriji, a tužitelj je rekao i da su vrata od kupaonice bila razvaljena.

10,00 - Sudac je potom pitao Pistoriusa da li je spreman za saslušanje na što je ovaj kratko odgovorio: 'Jesam, časni sude' te je potom zauzeo svoje mjesto.

9,40 - Pistorius se ranije od predviđenog pojavio na sudu kako bi se sastao s crkvenom ministricom Olgom Booysen.

'Djelovao mi je kao slomljen čovjek', bile su riječi Booysen nakon razgovora s hendikepiranom Južnoafrikancem.

Za vrijeme Pistoriusova saslušanja sahranjena je Reeva Steenkamp
Pogreb ubijene manekenke Reeve Steenkamp