ROOKIE U NETSIMA

Evo što Bojan Bogdanović treba popraviti da bi uspio u NBA-u

29.12.2014 u 12:51

Bionic
Reading

Nakon uspješnih igara u dresu zagrebačke Cibone te turskog Fenerbahče Ulkera Bojan Bogdanović svoju NBA karijeru u dresu Brooklyn Netsa započeo je kao član startne petorke. Međutim, u posljednje vrijeme igra sve manje i učinak mu se značajno smanjio. Iako mu je ovo rookie sezona analitičar Tribine.hr detaljno piše što je Bojanu potrebno da bi uspio u NBA ligi

Trener Brooklyn Netsa Lionel Hollins značajno je smanjio minutažu najboljeg igraču hrvatske reprezentacije Bojanu Bogdanoviću koji u svojoj rookie sezoni trenutačno proživljava vrlo teške trenutke. Na našem portalu Tribina.hr temu pod nazivom 'Je li početak sezone uspješan ili neuspješan za Bojana Bogdanovića?' analizirao je korisnik baiso.

Žrtva loših rezultata ili nedostatak samopouzdanja?


Kada je postalo i službeno da će Netsi iskoristiti prava koja polažu na Bojana Bogdanovića i dovesti ga u svoje redove, sa zanimanjem sam popratio kako će to sve skupa izgledati iz više razloga. Prvo i osnovno, Boki je došao u franšizu koja je do tada svoju politiku usmjerila ka tome da glavnim zvijezdama ponudi velike ugovore, a njima priključi par iskusnih i rutiniranih igrača poput Garnetta, Pierca i Jasona Terryja, a na klupu je, s dosta sumnji, doveden Jason Kidd, koji je u susjednim Knicksima još do par mjeseci igrao svoje posljednje igračke dane. Franšiza koja se opet odlučila preseliti iz NJ-a u Brooklyn s velikim je ambicijama ušla u prošlu sezonu, čak i prevelikim, jer se počelo govoriti o Netsima kao title contenderima što oni realno nisu bili. Zbog toga je i dovođenje Kidda, kojemu je to bila "rookie" sezona kao glavnom treneru, bio prilično riskantan potez. Bilo kako bilo, Netsi su kroz sezonu prolazili kroz razne turbulencije, čak jedno vrijeme bili na ionako slabom Istoku posljednji na ljestvici, međutim nakon all-star tjedna kreću u seriju pobjeda i osiguravaju 6. poziciju namjerno izgubivši u posljednjoj tekmi. Nakon uzbudljive serije u 7 utakmici prolaze Raptorse i u polufinalu dolaze na branitelje naslova Miami, koje su u regularnom dijelu dobili sva 4 puta, ali ovoga puta gube vrlo lako, prvenstveno zbog izostanka glavnog centra i jednog od "velike" trojke, Brooka Lopeza. Uglavnom, sezona koja bi mogla dobiti prolaznu ocjenu, a izostanak Lopeza mogao bi biti dobar alibi za upravu, ali i mladog trenera Kidda.

Nova sezona donijela je nekoliko bitnih promjena. Prije svega otišao je trener Jason Kidd koji je od Bucksa u tekućoj mladoj sezoni napravio pravi hit lige, a na njegovo mjesto zasjeo je Lionel Hollins, bivši trener Memphisa. Od značajnijih promjena u rosteru, valja istaknuti da je otišao Paul Pierce, a nitko od zvučnijih imena nije došao, osim ako nemate izuzetno veliko mišljenje o Jarettu Jacku. Ipak, najvažnija je činjenica da je ponovno u stroju Brook Lopez, ofenzivno jedan od najpotentnijih centara u ligi. Na samom početku jedna od dilema koja se direktno ticala i Bojana jest pitanje zamjene za Paula Piercea u početnoj petorci, a za mjesto su ozbiljnije konkurirali Bojan i Anderson, dakle dva bivša Cibonina igrača. Hollins se odlučio za Bojana. S obzirom da u početnoj petorci imate scoring centra, JJ-a i D-Willa, Bojan je došao kao tek 4., čak i 5. napadačka opcija, što za šutera može, a i ne mora biti problem.

Ukočeno, uštogljeno, paralizirano, sramežljivo, nedovoljno nametljivo uz relativno ali još uvijek nekontinuirano dobar šut. Ovako bi ukratko opisao Bogdanovićevu dosadašnju karijeru u NBA ligi. Sam Bojan je u jednom intervjuu istaknuo kako je u NBA došao samo zbog jedne stvari, a to je njegov šut. Međutim, da biste uspjeli u toj ligi, trebate se dokazati, barem u nekim prosječnim granicama, i u drugim kategorijama. Počet ću s obranom koja je po meni jedan od dva glavna Bojanova problema. U obrani Bojan pazi ili na šutera, ili na playa, gotovo nikad na trojku. Protiv gotovo svakog malo boljeg šutera ima problem fizičke inferiornosti u smislu snage, pa i brzine, dok protiv playeva se muči s njihovom agilnošću i brzinom. To se može nadoknaditi eventualnim povećanjem mišićne mase, ali puno je bitnije da Bojan postane agresivniji u obrani, hustle plays u defanzivnom smislu ono je što Bojanu nedostaje. Kada i biva dovoljno agresivan, onda radi često prekršaje koji završavaju and-one prilikom. Prema tome, igranje obranu NBA-ju je sasvim drugačije i trebat će vremena.

Tribina.hr

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji i sudjelujte u stvaranju sadržaja nogometnog communityja!

U napadu je situacija nešto bolja, a vjerujem da može biti puno bolja. Ako ste gledali koju tekmu Netsa, naročito u gostovanjima, onda vam je jasno što znači kada se Hollins žali na Bojanovu statičnost. Tu se u prvom redu misli na statičnost kada je lopta u njegovom posjedu. Svaki put kad mu D-Will ili JJ, ili bilo tko drugi doda loptu na perimetru, a da se ne radi o open looku za šut, Bojan stane i čeka da mu se netko otkrije. Time Netsi u napadu gube nepotrebno par sekundi, a i protivnička momčad se puno lakše brani. Ono što je pozitivno jest to da se Bojan uspio priviknuti na loptu i na duljinu 3pt crte. Iako se zna dogoditi da koji put promaši tricu ili dugu dvicu kada je potpuno otvoren, ipak je pokazao da kao tek 4. napadačka opcija može prebacit i 20 poena u jednoj utakmici što je svakako bilo pozitivno. Uz to, među pozitivne dijelove bi istaknuo i Bojanov cut kojega bi morao i češće prakticirati. Ono što je jedan od problema jest to da je Bojan prilično nenametljiv igrač. Ponovno, može se to prepisati njemu koji je relativno novi u NBA-ju, ali zabrinjava kada vidite Bojana otvorenog na crti za 3pt i JJ-a koji ga vidi i odluči rađe krenuti na trojicu u reket. Prvi koji je 'prepoznao' u Bokiju kvalitetu odnosno onaj koji mu je počeo dodavati lopte bio je upravo veteran Garnett.

Za sada statistika mu je za rookie sezonu pristojna, međutim činjenica da je izbačen iz početne petorke pomalo zabrinjava. Umjesto Bokija u prvih 5 ušao je Karasev, igrač koji je slabiji šuter od Bogdanovića, ali koji je dao Hollinsu upravo ono što je Lionel zamjerao Bojanu, a to je upravo ta pokretljivost u napadu. Karasev je ipak duže vrijeme u NBA-ju i vidi se da ima i više samopouzdanja. Često ulazi s loptom u reket i završava akcije, širi obranu, dodaje, što god, bitno da ne stoji. Statistički nije ništa bolji od Bogdanovića, čak je i Bojan tu bolji, ali Hollins mu je dao priliku zbog njegove agilnosti. Međutim, vjerujem da će Bojan ponovno uspjeti postati starter. Također, oko njegove sudbine u NBA-ju mislim da nema dvojbe. On može i vjerojatno će uspjeti preko bare. Možda i jedan od najboljih primjera igrača koji je po načinu igre sličan Bogdanoviću je Marco Bellineli, prošlogodišnji osvajač prvenstva sa Spursima. Bellineli je došao u ligu kao spot up šuter i specijalist za trice. Međutim, u silnim rotacijama i činjenici da ti je trener jedan od najvećih svih vremena, to nije bilo dovoljno i Belinelli iz utakmice u utakmicu pokazuje da može, ako je potrebno kao što je bilo u nedavnoj utakmici protiv Dallasa, zaigrati čak i kao play.

Od Bojana se ne očekuje da bude nekakav playmaker, ne očekuje se da "posterajza" svako malo, niti da ima nekakve lude crossovere. Međutim, ono što je podhitno potrebno je da se riješi grča, te ručne pod kojom igra u napadu i da bude što je moguće više pokretljiv s loptom u svom posjedu. S druge strane u obrani treba biti agresivniji, ali maksimalno koliko je potrebno da se ne upadne u foul trouble. To nije lako, naročito kad braniš najbolje na svijetu, ali to je jedini put kojim Bojan može, a vjerujem i da hoće, ostati u NBA ligi. Savršeni scenarij bi bio da Bojan postane pravi 3&D igrač, dakle onaj koji će zatvoriti svog igrača u obrani i koji će moći zabijati trice na drugoj strani i to kontinuirano. Do toga je vrlo dalek put. Sve što Bojan napravi u ovoj sezoni na kraju vjerojatno neće biti tako loše jer postoji alibi Rookie godine. Međutim, već u idućoj sezoni, tog alibija neće biti, i onda je vrijeme da se Bojan pokaže kao istinski igrač. Netsi su pred potencijalno velikim zaokretom jer pokušavaju trejdati svoje glavne zvijezde. Mislim da za Bojana to ne bi smjelo predstavljati problem već šansu da u novom, možda čak i rebuildanom Brooklynu postane jedan od najvažnijih igrača.