LOVA DO KROVA

Evo koliko milijuna čeka Šarića, Nurkića i društvo u NBA-u!

27.06.2014 u 14:23

  • +14

NBA draft 2014.

Izvor: Reuters / Autor: Brad Penner-USA TODAY Sports

Bionic
Reading

Još jedan NBA draft je iza nas, a koliko će buduće košarkaške zvijezde zarađivati od svog 'rookie' ugovora, svakako je zanimljivo pročitati

Naime, poznato je kako se unaprijed zna po NBA pravilima koliko će koji 'pick' imati plaću u prve tri sezone, koliko se minimalno mora vezati za svoj klub. Nakon te tri sezone većina će igrača potpisati i tzv. 'ugovor života', ali do toga je dug put…

Primjerice, prvi izbor ovogodišnjeg NBA drafta Andrew Wiggins, kojeg su izabrali Cleveland Cavsi, u prvoj će sezoni imati plaću čak 4.592,200 američkih dolara.

Svaki izbor iza njega ima proporcionalno manju plaću pa tako ispada da bi naš Dario Šarić, koji je kao 12. izbor završio u Philadelphia 76ersima, imao u prvoj sezoni plaću 1.803,400 dolara dok bi mu u trećoj sezoni plaća bila 1.965,700 dolara. Treba naglasiti kako je riječ o bruto ugovorima pa tako igračima ostaje otprilike 30% manje od spomenutog iznosa (u prvoj bi sezoni Šarić dobio neto 1,26 mil. dolara)

KOBE I DIRK NA VRHU

Zvijezda LA Lakersa Kobe Bryant (30.453,000 dolara) i njemački košarkaš u dresu Dallasa Dirk Nowitzki (22.721,381 dolara) trenutačno su najbolje plaćene NBA zvijezde.

Međutim, 20-godišnji Šarić odlučio je sljedeće dvije sezone skupljati iskustvo kroz snažnu tursku momčad Anadolu Efes kako bi se što bolje pripremio za NBA košarku.

'Moram sazreti, podići svoju košarku na višu razinu. Moram napraviti puno posla na svom tijelu i mislim da je najbolje za Philadelphiju da to napravim u Europi', kazao je 209 cm visoki Šarić koji će u Turskoj navodno zarađivati oko 700.000 eura po sezoni što je manje nego bi zarađivao u NBA-u. Ali, ako je na preporuku ljudi kojima vjeruje izabrao taj put, nije mu za zamjeriti. Uostalom, u razgovoru za američke medije poslao je jasnu poruku:

'Obećavam, bit ću ovdje.'

Dodajmo još kako je 213 cm visoki centar Cedevite Jusuf Nurkić izabran kao 16. po redu od strane Chicago Bullsa (zamijenjen odmah u Denver Nuggetse), a prema sadašnjem kolektivnom ugovoru u prvoj sezoni imao bi plaću od 1.468,900 dolara što je puno više nego što trenutačno zarađuje u hrvatskom prvaku. Sve plaće NBA novaka možete pronaći OVDJE

Hoće li se snažni Nurkić, u kojem čelnici Denvera vide 'novu verziju Nikole Pekovića', odlučiti otići u NBA već ovog ljeta, znat će se vrlo brzo.