OČIMA SCHUMACHERA

Evo kako izgleda jurnjava sjajnom F1 stazom u Melbourneu!

10.03.2014 u 09:50

Bionic
Reading

Staza Albert Park ugostit će uvodnu utrku sezone Formule 1, a s obzirom na zamke kojih je puna, možemo očekivati sjajnu utrku u nedjelju...

U Melbourneu se Formula 1 vozi od 1996. godine. Ustalila se ova 5.3km dugačka ulična staza kao utrka otvaranja elitnog automobilističkog natjecanja, a vozači većinom sipaju komplimente na račun grada, organizacije i samog Albert Parka. Najuspješniji u povijesti ove utrke bio je Michael Schumacher koji je slavio četiri puta, dok je od aktivnih vozača ovdje najbolje prolazio Jenson Button, trostruki pobjednik Velike nagrade Australije.

Albert Park jedna je od rijetkih staza u F1 koja se nije mijenjala kroz godine. Sastoji se od 16 zavoja, od kojih su tri dvostruka te ju krase dva sjajna kompleksa zavoja, središnji i završni, veliki izazov i užitak za sve vozače.


Izdvajamo prvi neugodni zavoj koji se prolazi u trećoj brzini s oko 145km/h, u kojem je u prošlosti znalo biti pregršt sudara, posebno u prvom krugu. Vozačima najveći gušt je brza kombinacija zavoja 11 i 12, u kojoj treba održati brzinu većom od 200km/h i prolazi se u šestoj brzini, a jako je važan izlazak, jer ako netko ode preširoko, bolid iza dobiva priliku preteći ga na ravnom dijelu koji slijedi. Odlična je i završnica kruga, posebno predzadnji najsporiji zavoj koji se prolazi u drugoj brzinom 85km/h i mora ga se jako precizno pogoditi. Slijedi ubrzanje i atraktivan posljednji desni nakon kojeg jurnjava završava startno-ciljnom ravninom.

DRS zone su dosad bile na startno-ciljnoj ravnini i uoči zavoja broj 3, isto se očekuje i ove godine. U Melbourneu će se voziti 58 krugova u utrci. Pirelli je vozačima omogućio dvije komponente guma: mekanu i srednju te obećao najmanje dva ulaska u boks. Također se očekuje puno više tehničkih kvarova i odustajanja nego prošlih godina, što bi moglo donijeti velike preokrete tijekom utrke.