HRT-ov projekt

Evo gdje možete gledati uživo baš sve utakmice nogometnog Eura s naglaskom na Hrvatsku: Nikad viđeno i po mnogo čemu specifično prvenstvo!

  • V.R.
  • Zadnja izmjena 31.05.2021 12:15
  • Objavljeno 31.05.2021 u 11:44
Bionic
Reading

Uoči početka Europskog nogometnog prvenstva, koje će se održati od 11. lipnja do 11. srpnja 2021. godine, iz Hrvatske radiotelevizije (HRT) donose detalje kako će pratiti sve utakmice s naglaskom na Hrvatsku

Kako su objavili s HRT sve je spremno za najveće ovogodišnje nogometno natjecanje. Ono što zanima mnoge ljubitelje nogometa jest podatak kako će HRT prenositi uživo sve utakmice s EURA, dakle ukupno 51 utakmicu. Podsjetimo, Euro počinje 11. lipnja utakmicom otvaranja u Rimu gdje igraju Italija i Turska u 21 sat.

Uz sve to svake večeri gledatelji će moći pratiti studijsku emisiju pod nazivom EUROPEO koja će gledateljima pokušati prenijeti sve događaje toga dana na EURU kroz reportaže, analize i javljanja uživo.

'Nikad viđeno i po mnogo čemu specifično Europsko prvenstvo u nogometu koje se održava u 11 različitih gradova stavilo je pred nas velike programske i logističke izazove. Svaka država domaćin natjecanja ima vlastite epidemiološke protokole, pa nije bilo lako sve ujediniti u jednu programsku cjelinu - ipak, gledatelji neće ostati uskraćeni - u izravnom prijenosu čeka ih kompletni program EURA s 51 utakmicom i posebna studijska emisija pod nazivom EUROPEO. Vjerujemo da će ljubitelji nogometa dobro prihvatiti ovaj koncept', rekao je Stjepan Balog, urednik projekta.

Emisija EUROPEO, čiji naziv na neki način simbolizira ideju prvenstva i europsko zajedništvo emitirat će se svake večeri u 20.05h na Drugom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV 2).

Prva emisija na rasporedu je u četvrtak 10. lipnja, dan uoči otvaranja EURA. Ta emisija bit će tematska i posvećena Hrvatskoj. Prisjetit ćemo se nastupa Vatrenih na prošlim europskim prvenstvima i najaviti predstojeće, nakon toga nastavljamo svakog dana u večernjemu terminu i pratimo sve događaje na EURU.

točan raspored

Kada i gdje igra Hrvatska

Hrvatska reprezentacija prvu utakmicu igra 13. lipnja u Londonu na legendarnom Wembleyu protiv Engleske u 15 sati. Slijedi nam dalje susret protiv Češke u Glasgowu 18. lipnja u 18 sati, a nastupe u skupini završavamo opet u Glasgowu gdje 21. lipnja u 21 sat igramo protiv Škotske.

Dvije najbolje reprezentacije iz svake skupine prolaze dalje u osminu finala, uz još 4 najbolje trećeplasirane.

U prvom dijelu emisije bit će javljanja iz hrvatskog kampa, zatim podsjetnik na utakmice odigrane popodne i najava večernjeg susreta. Nakon odigrane utakmice slijedi povratak u zagrebački studio i program se nastavlja otprilike do ponoći.

Voditelji emisije bit će Ivan Dorian Molnar i Robert Ferlin. Utakmice će gledati i analizirati poznati nogometni eksperti Robert Prosinečki, Tomislav Ivković, Igor Cvitanović, Anton Samovojska i Mario Carević, dok je za sudačka pitanja zadužen Marijo Strahonja. U pripremi je i posebna virtualna grafika koja će obogatiti studijsku emisiju te gledateljima pružiti dodatni vizualni doživljaj i informacije.

Uvaženi sportski novinar i nogometni znalac Anton Samovojska ističe da nema ljepšeg posla od sportskog novinarstva. S HRT-om surađuje već 25 godina.

Sastavljao je pitanja za kvizove, ponekad i gostovao, a od 2010. i Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici redoviti je suradnik u nogometnim emisijama.

Otkrio nam je kako se priprema za emisije. 'Priprema je temelj svakoga posla. Nikada mirno ne izlazim pred gledatelje. Gledatelji su naši suci, mi smo njihov servis. Koji ne smije pogriješiti. Iza svakoga mog nastupa je 45 godina novinarskoga iskustva, ali i napornoga dodatnog rada uoči svakog nastupa. Razgovaram s nogometašima, čitam sve, jer ništa ne smije pobjeći. No to je normalno. Novinarstvo je vječito učenje. Mene vole zvati hodajuća enciklopedija. Što nije točno. Hodajuća enciklopedija je Krešimir Međeral Sučević. Jest, ima svega i svačega u mojoj glavi, mogu sada recitirati brojne sastave stare šezdesetak i više godina, ali sve je to daleko od hodajuće enciklopedije', kaže Anton Samovojska.

Na projektu EURO svojim komentarima emisije će dodatno začiniti legendarni Robert Prosinečki . 'Zadovoljstvo mi je da ću opet surađivati s ekipom s kojom smo odradili sjajan posao 2018. i stvorili odličnu atmosferu u studiju. Veselim se ovom prvenstvu i drago mi je da se gledatelji bar djelomično vraćaju na stadione. Bez obzira na probleme s Covidom očekujem dobro prvenstvo, a gledateljima poručujem da im sigurno neće biti dosadno', poziv je gledateljima uputio Robert Prosinečki.

Komentatori utakmica Vatrenih iz Velike Britanije i u kasnijoj fazi bit će Marko Šapit i Viki Ivanović. Utakmice ostalih reprezentacija komentirat će Luka Petrinec, Robert Jelečević i Stjepan Balog. S lica mjesta pratit će se nastupi hrvatske nogometne reprezentacije, polufinale i finale, a sve ostale utakmice pratit će se i komentirati iz Zagreba .

U prvom dijelu prvenstva, dok se igra u skupinama, termini prijenosa utakmica su u 15, 18 i 21sat. U trećem kolu, kad se igraju dva susreta u isto vrijeme, prenosit će izravno jedan, a drugi će biti u snimci odmah nakon završetka.

U Škotskoj i Engleskoj našu će reprezentaciju pratiti šesteročlana ekipa na čelu s novinarom Edinom Mahmuljinom, ekspertom novinarske reportaže koji će, osim nogometnih, donositi i druge zanimljive priče, a sve će naravno ovisiti o restrikcijama u kretanjima vezanim za COVID 19.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal