'TOPNICI' U MÜNCHENU

Evo gdje možete gledati sraz Bayerna i Arsenala

15.02.2017 u 12:40

Bionic
Reading

Dvije vrhunske utakmice igraju se večeras u osmini finala Lige prvaka. Napoli gostuje kod madridskog Reala, a Bayern u Münchenu dočekuje londonski Arsenal (Arenasport 3, 20.45 sati)

Kad u Arsenalu netko spomene Bayern svi se od muke hvataju za glavu. Bavarci su već triput izbacivali Arsenal baš u osmini finala Lige prvaka, posljednji put 2013. i 2014. godine. 'Topnici' ponovno drhte.

Pet prošlih sezona Bayern je najmanje izborio četvrtfinale Lige prvaka, a dvaput je pritom eliminirao i Arsenal, pa navijači očekuju nastavak tog uspješnog niza. No, treneru Carlu Ancelottiju prošli uspjesi Bayerna protiv Arsenala ne znače previše.

'Prošlost ne smatram bitnom. Neće tu biti psihološke barijere... Imam puno poštovanja za Arsenal, koji može igrati fantastičan nogomet kada se igrači osjećaju udobno na terenu. Mi moramo učiniti sve da se osjećaju neudobno na terenu', naglašava strateg Bayerna Carlo Ancelotti, koji zna da su gosti slična momčad po filozofiji igre i da u pravilu teže ofenzivi.

'Činjenica je da je Arsenal vrlo opasan u kontranapadima, imaju fantastične i brze igrače', upozorava trener domaćih, a problema s ozljedama i dalje imaju stoper Boateng i krilni napadač Ribery, no to nisu novi problemi za Ancelottija. Očekuje se da će iza isturenog Lewandowskog u napadu utakmicu započeti Robben, Thiago i Douglas Costa, što znači da bi u posljednje vrijeme neefikasni Müller trebao biti Ancelottijev joker s klupe.

Londonski Arsenal je već godinama najveći nesretnik u ždrijebu nokaut faze Lige prvaka, a tako je bilo i ovoga puta. Svim silama Arsenal je želio osvojiti prvo mjesto u skupini, ne bi li ga u osmini finala dopao neki lakši suparnik, ali opet nije imao sreće izvukavši Bayern.

Čak četvrti put u 12 godina igrat će protiv njemačkog velikana, a u ranija tri ogleda uvijek je u četvrtfinale prolazio Bayern. Ujedno je Arsenal u prošlih šest sezona svaki put natjecanje u Ligi prvaka završavao u osmini finala, a Bayern ga je eliminirao 2013. i 2014., dok su prošle sezone igrali u skupini.

Zadnja utakmica u Münchenu u studenom 2015. završila je 5:1 za Bayern, koji u ukupno 10 međusobnih utakmica ima pet pobjeda i tri poraza, dok je dvaput završavalo bez pobjednika.

No, daleko od toga da momčad Arsenea Wengera nema šansi. Nije Bayern igrom na razini nekih prethodnih sezona, dovoljno je bilo vidjeti nedavna mučenja u prvenstvu Njemačke protiv Freiburga i Ingolstadta, te gosti na Allianz Arenu dolaze s pomisli na što ravnopravniju igru, kao i pokušaj postizanja barem pogotka, koji bi im puno značio za uzvratni dvoboj, ma kako završilo večeras.

Nakon dva teška nokauta u Premiershipu od Watforda i Chelseaja, uspio je Arsenal vratiti stvar u normalu pobjedom protiv Hulla, a dobro je za Wengera što osim veznjaka Ramseya i napadača Pereza, te dugo odsutnog Cazorle, nema novih briga oko izostanaka.

'Moramo zaboraviti prošle susrete s Bayernom i usredotočiti se na ovaj. Imali smo loša iskustva s njima, ali osjećam da ovaj put imamo dobru priliku. Već smo ih pobijedili u gostima, sad je vrlo važno da ostvarimo što bolji rezultat pred uzvrat na našem stadionu', kaže Wenger, koji je potvrdio kako će na golu 'topnika' biti inače rezervni vratar David Ospina, a ne veteran Peter Čech.

'Ospina je odlično branio u utakmicama u skupini i zaslužuje povjerenje da bude na vratima i u Münchenu. Moramo odigrati veliku utakmicu da bismo stekli dobre šanse za uzvrat', podvukao je Wenger i naglasio da očekuje buđenje svog glavnog kreatora igre Mesuta Özila, koji je sjajno počeo sezonu, ali posljednjih tjedana ga ništa ne ide.

'Vrijeme je za Özila da opet zabije. Možda će uspjeti pronaći izgubljeno samopouzdanje jer promašuje dosta prilika', pojašnjava Wenger i najavljuje otvoreni dvoboj na Allianz Areni: 'Znamo da je Bayern favorit, ali osim što se moramo dobro braniti, želimo razmišljati pozitivno i ući u otvorenu borbu i na njihovoj polovici terena ', odlučan je Arsene Wenger, koji je u Ligi prvaka vodio 182 utakmice i samo je Alex Ferguson sa 190 ispred njega.

U drugoj utakmici večeri Real u Madridu dočekuje Napoli. Zinedine Zidane izuzetno respektira talijanski nogomet što i nije čudno kada se zna da je dio svoje bogate igračke karijere proveo na Apeninima.

'Sarri je trener čije ekipa igra nogomet i uvijek se nadigrava, a to mu za sada i dobro ide jer njegov Napoli bilježi jako dobre rezultate. Napoli igra lijepo za oko, ali je i vrlo efektivan', kaže Zidane i napominje: 'Real Madrid je uvijek bio i bit će favorit u Ligi prvaka, pa s kim god da igrao. Ne želim time kazati kako će nam biti lako, ali budemo li maksimalno unutra protiv Napolija svih sto i osamdeset minuta vjerujem da možemo proći dalje.'

Napoli na Santiago Bernabeu stižu puni samopouzdanja jer za poraz ne znaju još od listopada prošle godine. U posljednjih je 18 službenih susreta Napoli ostvario čak 14 pobjeda. Trener Napolitanaca Maurizio Sarri je najavio najveću utakmicu dosadašnje trenerske karijere.

'Igranje na Santiago Bernabeu je uvijek emocionalno, a za nas je gotovo nemoguć okršaj protiv najjače momčadi svijeta. Moj Napoli ima stav da može napasti i na ovom stadionu. Prihvatit ću bilo koji rezultat, no ne i strašljivu prezentaciju od mojih igrača. Igramo protiv prvaka Europe, prvoplasirane momčadi Španjolske i prvaka svijeta. Došli smo ovdje vidjeti na kojem smo nivou i da li se možemo nadmetati s momčadima na svjetskom nivou. Logično gledano ovo je nemoguća utakmica, no siguran sam da će moji dečki dati sto posto svojih mogućnosti', optimističan je Sarri koji se osvrnuo i na činjenicu da je čak 12 tisuća navijača Napolija stiglo u Madrid, baš kao i najveća klupska legenda Maradona.

'Diega još nismo vidjeli, no nadam se da ćemo ga vidjeti prije utakmice i da će moći dvije minute razgovarati s momčadi. On može dati vjeru i benzin za moral momčadi.'

Svi su igrači Napolija otputovali u Madrid i nalaze se u konkurenciji za nastup protiv Reala. Manje probleme s ozljedama imaju samo stoper Tonelli i naš Ivan Strinić, no radi se o igračima koje Sarri ionako rijetko koristi ove sezone. Sarri nije sklon taktičkim i igračkim promjenama pa će u vrhu napada 4-3-3 formacije od prve minute ponovno zaigrati Mertens, Callejon i Insigne.