TEST-FAZA

Euro posljednje natjecanje bez 'Oka sokolovog'?

24.05.2012 u 18:34

Bionic
Reading

Iz Međunarodne nogometne federacije (FIFA) potvrdili su kako će tehnologija na gol-liniji biti testirana po prvi put na međunarodnoj razini u pripremnoj utakmici za Euro između Engleske i Belgije na Wembleyju 2. lipnja

Nakon što je prethodno britanska tvrtka 'Hawk-Eye' (Oko sokolovo) sustav nadzora isprobavala u amaterskom finalu kupa između Eastleigha i Tottona na engleskoj južnoj obali ranije ovog mjeseca, sada će to biti učinjeno pred svjetskim auditorijem.

FIFA trenutno testira dva sustava nadzora gol-linije, a drugi je onaj njemačke tvrtke 'GoalRef' koji je nedavno korišten na dvije utakmice danskog prvenstva.

Iz krovnog tijela svjetskog nogometa također su dodali da u slučaju spora oko prelaska lopte preko gol-linije u utakmici Engleske i Belgije suci neće koristiti pomoć tehnologije. Umjesto toga, sustav će pomno promatrati djelatnici iz FIFA-e i Međunarodnog nogometnog odbora (IFAB).

Odluku o uvođenju gol-tehnologije u nogomet IFAB će donijeti na svom zasjedanju drugog srpnja. FIFA-in Izvršni odbor potom će, u slučaju pozitivnog rješenja, verificirati IFAB-ov zaključak.