BIJES NA OTOKU

Englezi: Za sve je kriva jeb*** Fifa

03.12.2010 u 13:44

Bionic
Reading

Sve je bilo spremno za veliko slavlje u Engleskoj, Svjetsko prvenstvo zacrtali su si kao sveti cilj i zamislili da im nitko ne može ništa. A onda su Rusi u tišini riješili stvar i dobili domaćinstvo

Englezi se ne mire s porazom; bili su tako sigurni da će ponovno ugostiti najbolje nogometne reprezentacije te im nije palo na pamet da mogu izgubiti domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2018. A upravo im se to dogodilo. Zvuči poznato? Podsjećamo da postoji jedna mala zemlja koja je svojedobno bila 100 posto sigurna u dobivanje domaćinstva za Euro 2012, a u Cardiffu se nije dogodilo ono što se očekivalo.

Rusi su u tišini lobirali, tko zna - možda i potplaćivali, a Englezi su na sva zvona objavljivali da su nedodirljivi vladari nogometnog svijeta. David Beckham, princ William, sva sila političara i poznatih osoba smješkala se na primanjima i partijima, no na onom posljednjem, najvažnijem, svi su zanijemjeli. I sad, tko je kriv?

Engleski mediji naveliko se bave potragom za odgovorom na pitanje tko je kriv za debakl, no to je zapravo uzaludna potraga, kao za svetim gralom. Jedni vjeruju da su novinari krivi jer su stali na žulj Fifi objavljivanjem korupcijskih skandala, drugi misle da je bilo propusta u organizaciji, a treći optužuju huligane da su samo pomogli Fifi u slatkoj eliminaciji Engleske. Nikome dosad nije palo na pamet da su možda Rusi ipak imali bolji program.

The Sun je tako objavio priču o stadionu u Skt. Peterburgu koji, ma je li uopće moguće, izgleda gore od većine hrvatskih stadiona, čak i Maksimira. Internetski magazin The Spoiler pokušava sagledati priču iz šire perspektive, no opet ističe krivicu Fife. I ostali mediji se vrte u krug, pokušavajući ocrniti rusku kandidaturu i istovremeno se natječući kako na što finiji, džentlmenski način ispsovati Fifu.


The Sun: Ovo ruglo je dio kandidature Rusije za SP 2018!

Ne treba se zavaravati i očekivati da će Otočani samo tako prijeći preko poraza. Englezi su izmislili pojam fair-play, no najčešće on ne vrijedi za njih ili vrijedi samo kad im paše. Oni imaju neka svoja pravila i zato se ne treba čuditi ako sad svim novinarskim silama krenu na Fifu. Optužbe će pljuštati na sve strane, novinari će se preoblačiti i u šeike i u magarce ako treba ne bi li iskopali još kojeg podmićenog službenika u Svjetskoj nogometnoj federaciji i dokazali, barem virtualno, da su prevareni.

No tko gubi, ima pravo i ljutiti se, barem tako kaže poslovica. Rusi su dosanjali svoj cilj i nema sumnje da će uložiti koliko god treba, pa i više od toga, da se dokažu svijetu. A Englezi? Oni će i dalje živjeti kao da su centar svijeta i malo-pomalo pljuckati po njegovom ostatku. Srećom, svi smo već navikli na to…