najbolnijih 17

Englezi pobrojali najveće sportske neuspjehe, a čak tri su doživjeli kada su s druge strane bili Hrvati

13.07.2020 u 06:43

Bionic
Reading

U subotu je obilježena druga godišnjica jedne od najvećih pobjeda hrvatskog sporta. Točnije, pobjeda Dalićeve nogometne momčadi u polufinalu SP-a 2018. godine, kada su Perišić i Mandžukić poništili prednost Engleza i uveli Hrvatsku u finale

U ljeto 2018. godine hrvatski je sport živio prekrasne dane. Nogometna reprezentacija na čelu s Lukom Modrićem, ali i svim ostalim našim igračima, oduševila je svijet i plasirala se u finale svjetskog prvenstva, gdje je, nažalost, doživjela poraz od Francuske.

Ipak, taj se poraz nije shvatio nimalo tragično, što su potvrdile stotine tisuća ljudi koji su na ulicama i trgovima dočekali svoje heroje.

No, dok smo mi tih dana slavili, Englezi su tugovali. I povodom ispadanja od Hrvatske u polufinalu, engleski su se mediji sjetili i nabrojali 17 najvećih britanskih poraza.

Najvećim debaklom doživjeli su neuspjeh Andyja Murraya u finalu Wimbledona 2012. godine. Iako je Roger Federer bio apsolutni favorit, Britanci su se ovom finalu jako veselili jer u njemu nisu imali svog tenisača od 1938. godine.

No, Švicarac se na to uopće nije osvrtao i stigao je do pobjede 3:1 u setovima.

Ipak, Murray se uspio 'osvetiti' Švicarcu samo četiri tjedna kasnije kada ga je, na istim tom terenu svladao u olimpijskom finalu.

Drugi najbolniji poraz Britanaca je onaj iz polufinala svjetskog prvenstva, u kojem je Hrvatska pobijedila Englesku 2:1 i plasirala se u finale. Trippier je zabio za vodstvo Engleske, Perišić je u drugom dijelu izjednačio, a onda se produžetku, točnije u 109. minuti, ukazao Mandžukić i zabio za pobjedu Hrvatske.

Na tom popisu od 17 poraza koji se posebno pamte, još dva potpisuju hrvatski sportaši.

Jedan je uspjeh Gorana Ivaniševića u polufinalu Wimbledona 2001. godine, kada je svladao Tima Henmana. Britanac je vodio 2:1 u setovima, s time da je treći set dobio s glatkih 6:0, ali onda je počela padati kiša i odgodila meč za drugi dan.

Sljedeća dva dobio je Ivanišević sa 7:6 i 6:3, a potom je u finalu svladao i Australca Pata Raftera.

Britancima nikad neće izblijediti ni poraz od Hrvatske u kvalifikacijama za Euro 2008. godine, kada je Bilićeva 'družina', iako s osiguranim nastupom na kontinentalnoj smotri, odigrala maksimalno požrtvovnu utakmicu i slavila usred Wembleyja 3:2 golovima Kranjčara, Olića i Petrića, zatvorivši vrata McClarenovoj momčadi odlazak na Euro.