POPUSTILI POD PRITISKOM

Veliki preokret: FIFA zaprijetila sankcijama, Englezi i ostali odustali od trake u duginim bojama: Vrlo smo frustrirani!

  • V.R.
  • Zadnja izmjena 21.11.2022 13:44
  • Objavljeno 21.11.2022 u 11:44
Bionic
Reading

S velikim nestrpljenjem čekala se utakmica 1. kola B skupine Svjetskoga nogometnog prvenstva između Engleske i Irana (14 sati, HRT) na stadionu Khalifa International. Razlog je odluka Fife da zabrani nošenje trake u duginim bojama kao podršku LGBTQ+ zajednici i tako je došlo do preokreta

Razlog je naravno engleska reprezentacija koju mnogi – kao finalisti Eura - vide u borbi za postolje u Katru.

>> UŽIVO: Nastavlja se Svjetsko prvenstvo u Katru! Engleska protiv Irana traži tri boda i dobar početak grupne faze, izašli sastavi, desni bek Dinama od prve minute

No, nakon izjava izbornika Engleske Garetha Southgatea o klečanju u znak podrške pokretu Black Lives Matter pitanje je što će napraviti Fifa jer to nije bilo sve.

Naime, kapetan Engleske Harry Kane najavio je kako će na ruci nositi traku u duginim bojama, koja promovira prava LGBTQ+ zajednice. Nakon toga sastali su se čelnici Fife, a nešto kasnije je potvrđeno kako Kane ipak neće nositi traku u duginim bojama nakon što su im iz Fife rekli kako će u tom slučaju odmah dobiti žuti karton u prvoj sekundi, a ako ne skine traku, slijedi mu crveni karton.

U zajedničkom priopćenju sedam nogometnih Saveza (Engleska, Wales, Belgija, Danska, Njemačka, Nizozemska i Švicarska) navodi se da ne mogu staviti svoje igrače 'u poziciju u kojoj bi se mogli suočiti sa sportskim sankcijama'.

'Vrlo smo frustrirani Fifinom odlukom za koju vjerujemo da je bez presedana. Fifa je bila vrlo jasna u svojoj namjeri da će nametnuti sportske sankcije ako naši kapetani budu nosili spomenute vrpce na terenu. Bili smo spremni platiti novčane kazne koje bi se inače odnosile na kršenje pravila opreme i čvrsto smo se obvezali nositi traku oko ruke. Međutim, ne možemo dovesti naše igrače u situaciju da mogu dobiti žuti karton ili čak biti prisiljeni napustiti teren', piše u izjavi.

'Raspravljali smo o tome da kleknemo i osjećamo da bismo morali. Kao momčad stojimo iza svojih uvjerenja i tako se ponašamo već dugo. U Premier ligi se to radi samo na većim utakmicama i prilikama, a ovo je najveća', kazao je engleski izbornik koji uz sve ove najave, koje se protive pravilima odredbama i preporukama Fife, igrat će oslabljeni jer im nedostaje nekoliko igrača.

'Jedna ljubav

Oglasio se i kapetan Francuske Hugo Lloris

Hugo Lloris, kapetan Francuske, koja je u početku bila dio inicijative 'Jedna ljubav', već je ranije objavio da neće nositi traku na ruci.

'Bili smo spremni platiti prihvatljive kazne u slučaju nepoštivanja pravila o opremi i bili smo vrlo predani ovoj traci. Ali ne možemo svoje igrače dovesti u situaciju da budu opomenuti ili čak moraju napustiti teren u slučaju drugog žutog kartona', obrazložilo je svoju odluku sedam saveza.

Također treba reći kako je od svog imenovanja za domaćina događaja 2010. godine, Katar bio meta oštrih kritika koje su se dodatno intenzivirale uoči samog prvenstva, posebno u pogledu ljudskih prava, uključujući i prava LGBTQ+ osoba i radnika migranata.

Kako bi pokazali svoju privrženost ovim ciljevima, nekoliko europskih saveza najavilo je inicijativu 'One Love' u rujnu i njen simbol je logo u obliku srca u duginim bojama koji ima za cilj promicanje inkluzivnosti i raznolikosti u nogometu i i društvu.

  • +41
SP u nogometu, Katar, Doha, ceremonija otvaranja, 20.11.2022. Izvor: EPA / Autor: RONALD WITTEK
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal