SERIJAL KAPETANI

Emotivni Luka Modrić o djetinjstvu i strahotama rata: Djed po kojem sam dobio ime je bio moj zaštitnik, žao mi je...

25.10.2022 u 11:02

Bionic
Reading

Serijal Kapetani na kojem su Netflix i Fifa radili proteklih 18 mjeseci u osam epizoda priča životne priče šestorice kapetana reprezentacija. Među njima je i vođa Dalićevihu Vatrenih, neponovljivi Luka Modrić

Njegovo je djetinjasto obilježio rat u kojem je izgubio djeda. Tema je to o kojoj nerado priča.

'To je obilježilo moj život. Iako sam bio mali dječak, sjećam se nekih stvari. Djed je bio moj zaštitnik i uvijek držao uz sebe pa i kade je blago vodio na ispašu. I ime sam dobio po djedu. Žao mi je što nije doživio barem dio svega što sam postigao, ali siguran sam da me odozgo gleda i da je ponosan.'

Početak agresije na Hrvatsku označio je kraj bezbrižnog djetinjstva za Luku Modrića u kući bake i djeda na Velebitu. Djeda su agresori ubili na kućnom pragu. Rat je ostao duboko usječen u njegovom sjećanju.

'Nije bilo lako... Uzbune, granate, život u izbjeglištvu, ali kad pogledam slike iz djetinjstva, uvijek sam s loptom. To je bio moj izlaz od svega što se događalo oko nas.'

Luka u Netflixovom dokumentarcu govori i o reprezentaciji.

'Mnogi su očekivali da nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji i izborenog finala igram samo za klub, ali nema boljeg osjećaja nego predstavljati svoju zemlju. Želja mi je igrati za reprezentaciju dok god me trebaju i dok osjećam da mogu pomoći. Svjestan sam da je Katar moje posljednje veliko natjecanje. Odlazak će biti težak i emotivan, ali to je prirodni tijek.

Jedan je detalj sa SP u Rusiji posebno naglasio. Riječ je o utakmici osmine finala s Danskom kada je u drugom produžetku promašio penal, a onda preuzeo odgovornost i opet u raspucavanju stavio loptu na bijelu točku.

'Da nisam preuzeo odgovornost to bi bilo pogubno za momčad. Morao sam poslati poruku samopouzdanja. Nama je motivacija bila generacija iz 1998. Oni su bili naši idoli i imali smo motiv dostići njihovu broncu iz Francuske. Uspjeli smo ih i prestići.'

A u Rusiji se iza kulisa odvijala još jedna malo poznata priča.

'Običaj je da zadnji dan prije utakmice odigramo utakmicu između starih i mladih. U Rusiji su nas prije prve utakmice mladi dobili, a mi smo nakon toga pobijedili Nigeriju. Ponovilo se i protiv Argentine. Trajalo je to do finala, a u međuvremenu smo im već počeli i popuštati', ispričao je Modrić. .

Uoči ključne utakmice kvalifikacija za SP u Katru, one s Rusijom na splitskom Poljudu snimljen je Modrićev govor u svlačionici:

'Najvažnija je koncentracija i pristup, ako to imamo, bit će sve dobro.' I bilo je dobro, Hrvatska je slavila 1-0 i osigurala nastup na Svjetkom prvenstvu, a Modrić u završnom kadru poručio.

'Igrati za Hrvatsku je svetinja, to je neopisiva ljubav.'