NBA SKAUT

Emiliju Kovačiću Phoenix Sunsi su bili suđeni

28.07.2013 u 15:37

Bionic
Reading

Zadranin Emilio Kovačić novi je skaut NBA momčadi Phoenix Suns, vijest je koja je ovih dana ugledala svjetlo dana iako pregledom službenih stranica ove NBA momčadi spoznajemo da datira još s početka lipnja

'Istina je. Već dva mjeseca radim s njima, a stvar je sada postala i službena', - potvrdio je Kovačić ovu sjajnu vijest za tportal. Svjetskog košarkaškog putnika uhvatili smo u Rigi uoči polufinalne utakmice Europskog prvenstva U18 između Hrvatske i Latvije. Tamo se nalaze najveći europski talenti. a možda će baš netko od njih jednog dana zahvaljujući Kovačićevoj procjeni završiti u momčadi Phoenixa.

'Moj je posao vezan uz putovanje. Prošle sam sezone 'natukao' 250 putnih dana. Posao skautiranja za Phoenix Sunse znači samo da će se taj broj povećati. Ostalo je manje više isto', rekao nam je Emilio koji je svojevremeno skautirao za Zmagu Sagadina dok je ovaj bio trenerom Zadra. Pokazalo se kako ima dobro oko jer je Zmagi preporučio Amerikance Micaha Downsa i Trenta Plaisteda. Jedan je svoj talent kasnije razvio u Španjolskoj, a drugi je član francuskog Limogesa.

Emilio Kovačić je bivši hrvatski reprezentativac, a u svojoj bogatoj klupskoj karijeri igrao je za Zadar, Zrinjevac, Cibonu, Union Olimpiju i Fortitudo iz Bologne. Posljednjih šest godina bio je glavni menadžer Synergy Sports Technology. Riječ je o tvrtki koja se bavi statističkim i video praćenjem košarkaških momčadi i košarkaša, a osnovao ju je Garrick Barr, bivši video trener Phoenix Sunsa. Kada se malo prokopa po Kovačićevoj biografiji dolazi se do zaključka kako su mu Sunsi bili suđeni.

Naime, nakon završene srednje škole Kovačića je košarkaška lopta odvela u SAD. Od 1987. igrao je za američko sveučilištu Grand Canyon University s kojima je osvojio NAIA prvenstvo. Tada ga je trenirao bivši trener Phoenix Sunsa Paul Westphal. Sljedeća poveznica Kovačića i Sunsa je njegovo igranje za ovu momčad u ljetnoj ligi. Nakon suradnje s Barrom u Synergyju dogodilo se i to. Stigla je ponuda generalnog menadžera Sunsa Ryan McDonougha koji ga je vidio kako najbolje rješenje na mjesto međunarodnog skauting savjetnika.