SLUŽBENO

Dva kandidata za prvog čovjeka Fife

04.04.2011 u 13:17

Bionic
Reading

Bogati katarski poduzetnik Mohamed Bin Hammam (61) bit će jedini protukandidat Seppu Blatteru (75) na izborima za predsjednika Fife, koji će se održati 1. lipnja u Zürichu. Samo njih dvojica predali su kandidature do 1. travnja, što je bio krajnji rok, objavila je u ponedjeljak Fifa

Švicarac Sepp Blatter je na čelu Fife od 1998. godine i pokušat će dobiti povjerenje delegata i za četvrti mandat. Mohamed Bin Hammam također ima veliko iskustvo rada u Međunarodnoj nogometnoj federaciji, budući da je od 1996. član moćnog Izvršnog odbora Fife. Također, on je predsjednik Azijske nogometne konfederacije, te je bio 'glavni čovjek iz sjene' prilikom uspješne kandidature Katara za domaćinstvo SP 2022.

Sve članice Fife, njih 208, imaju pravo glasa prilikom izbora predsjednika. No, trenutno su dva nacionalna nogometna saveza pod suspenzijom, BiH i Bruneji.

Kao mogući kandidati spominjali su se i američki novinar Grant Wahl, koji nije dobio pismenu podršku barem jednog nacionalnog saveza, što je uvjet za kandidaturu, te bivši čileanski nogometaš Elias Figueroa, koji je odustao prošlog tjedna shvativši da nema dovoljnu logistiku da bi ozbiljno zaprijetio Blatteru i Mohamedu Bin Hammamu.