HRVANJE

Dva hrvatska zlata na Zagreb Open 2016.

24.01.2016 u 16:08

Bionic
Reading

Nakon gotovo cjelodnevnih uzbudljivih subotnjih borbi, spušten je zastor i na treće izdanje najprestižnijeg seniorskog hrvačkog turnira u Hrvatskoj, a koji se sada pozicionirao i kao jedan od međunarodno prepoznatih, te svakako jačih u Europi

Na sjajan je način otvorena tekuća hrvačka godina, a što se samog sporskog dijela tiče, Hrvatska može biti zadovoljna nakon što su njeni reprezentativci osvojili dva zlata, te broncu.

Činjenica da smo prošle godine imali pet finalista, a ove tek dva, samo je potvrda koliko je ovaj turnir kvalitetniji u odnosu na lani.

U oba finala u kojima su nastupili, domaći su hrvači slavili. Danijel Janečić bio je sjajan, naprosto je 'pomeo' nimalo slabu konkurenciju u kategoriji do 66 kilograma sve zaključivši deklasiranjem Mađara Otta Losonczija u finalu gdje je već u prvoj rundi stigao do 8:0 i tehničkog tuša. Janečić je zbog svojih uvjerljivih pobjeda proglašen i najboljim odnosno najatraktivnijim domaćim hrvačem na turniru.

'Naravno da sam presretan osvojiti zlato na ovako prestižnom turniru pred našom publikom. Navijači su bili sjajni, pravi su 'vjetar u leđa' kada ste na strunjači. Osjećao se vrhunski, gotovo nepobjedivo i to je rezultiralo mojim uvjerljivim nastupom. Dodao bih još i kako je dvorana bila puna od jutra do samog kraja, atmosfera je bila senzacionalna, te smo svi, vjerujte, vidjeli i Europska i Svjestka prvenstva koja se organizacijski s ovim trećim izdanjem Zagreb Opena ne mogu mjeriti. Svaka čast organizatorima', rekao je Janečić nakon trijumfa.

U kategoriji do 75 kilograma vidjeli smo spektakularnu borbu dvije domaće hrvačke zvijezde u polufinalu, gdje je Božo Starčević u tijesnom i neizvjesnom meču uspio svladati Nevena Žugaja, te mu na taj način uzvratiti za prošlogodišnji poraz na prvanstvu države u Varaždinu. Božo je nakon toga u finalu briljantnim preokretom u drugoj rundi svladao izvrsnog Poljaka Arkadiusa Kulynycza te tako uzeo novo zlato na Zagreb Openu. Neven Žugaj osvojio je broncu u ovoj kategoriji svladavši Čeha Vargu Odlricha.

"'urnir je zaista sjajan, ove godine je otišao na jedan sasvim novi, mnogo viši nivo. Govorim i o snazi konkurencije, ali i o organizaciji. Slobodno možemo reći da Zagreb Open spada u višu srednju europsku klasu, te se i broj boraca koji se kreće oko stotinjak čini optimalnim, jer imate turnire i s mnogo većim brojem boraca, ali s dosta 'razvodnjenom' kvalitetom'. Moja najteža borba bila je protiv Nevena Žugaja, prijatelja i kolege iz reprezentacije. Ovoga puta sam ja slavio, a nije lako bilo ni s Poljakom u finalu, međutim, osjećao sam da ga mogu dobiti u 2. rundi, tako je i bilo. Čestitam i našim ostalim hrvačima, a pogotovo Janečiću, ovo je zaista bio njegov dan i njegov turnir, fantastično je hrvao i zasluženo uzeo zlato', riječi su Bože Starčevića.

Među ostalima, publiku su oduševili i Mađar Tamás Lőrincz (srebrni sa OI u Londonu 2012.), koji je osvojio zlato u konkurenciji do 71 kg, dok je brončani iz Londona 2012., Poljak Damian Janikowski dominirao u konkurenciji do 85 kilograma.

Ekipni je pobjednik Mađarska s ukupno 91 bodom na kraju (3 zlata), drugi Poljaci imaju 84 boda, dok je Srbija treća sa 77 bodova