HRVATSKO ČUDO

Dubrovčanin oduševljava NBA skaute, čekaju ga milijuni!

28.10.2013 u 11:59

Bionic
Reading

NBA draft 2014. godine, koji se tradicionalno održava u New Yorku krajem lipnja, mogao bi proći u znaku Hrvata iako je već sada poznato da će 1. pick biti čudo iz Kanade Andrew Wiggins (sveučilište Kansas), košarkaš za kojeg kažu da je novi Scottie Pippen

Dva hrvatska talenta svakim danom sve bolje kotiraju na ljestvicama specijaliziranih portala kao što su nbadraft.net ili draftexpress.com. Novinari spomenutih portala uz suradnju NBA skauta ne propuštaju utakmice najnadarenijih europskih košarkaša, a budući da je sezona tek počela, do lipnja 2014. ima još vremena za promjene.

Tako, primjerice, po procjenama stručnjaka s portala nbadraft.net 19-godišnji igrač Cibone Dario Šarić zauzima vrlo visoko 12. mjesto, a godinu dana mlađi Mario Hezonja – koji dobiva sve bolju minutažu u Barceloni - na posljednjoj je lottery poziciji (14).

Po portalu draftexpress.com – koji se puno ozbiljnije bavi mladim košarkašima - situacija je puno povoljnija za Hezonju koji se popeo na sjajno 10. mjesto, prema čemu bi već kao rookie dobio milijunski ugovor. Po NBA propisima 10. izbor već u prvoj godini ima godišnju plaću od 1.930,600 američkih dolara, a svake sljedeće sezone iznos se penje.


Za razliku od njega, 209 cm visoki Šarić pao je na 25. poziciju, što nikako neće zadovoljiti njegove zastupnike. Naime, poznato je da odšteta za Šarića, u slučaju da se odluči otići u NBA ligu, iznosi 1,2 milijuna eura, od čega će više od polovice morati platiti šibenski biser Šarić. Na prošlom draftu šarić je navodno imao garancije da će biti izabran između 10. i 14. mjesta, ali je u dogovoru sa svojim menadžerima odlučio povući prijavu.

Dubrovčanin Hezonja, koji igra svoju prvu sezonu u kojoj je od početka na rosteru seniorske momčadi Barcelone, iz kola u kolo oduševljava stručnjake i navijače. Na posljednjoj utakmici ACB lige 201 cm visoki Hezonja ubilježio je 8 koševa i 11 skokova, a kada nestane trema i kada mu proradi šut, nema sumnje da će trener Xavi Pascual sve više koristiti usluge igrača na kojeg hrvatska A selekcija u godinama koje slijede ozbiljno računa.

NBA skauti, s kojima smo imali prilike razgovarati, oduševljeni su atleticizmom Hezonje te su uvjereni da je pred njim vrlo uspješna NBA karijera. Oduševio ih je svojim ludim zakucavanjima i atraktivnim koševima kakvi se kod tako mladih košarkaša ne viđaju često. No, uz to misle da Hezonja već u ovoj dobi ima bolji i precizni skok-šut (pogotovo za tri poena) od nekih skupo plaćenih zvijezda.

Hezonja rijetko govori za medije, a u intervjuima na pitanje koji košarkaš mu je uzor, znao bi reći:
'Od svakog igrača nešto sam skinuo. Od jednog šut, od drugog dribling, a od trećeg leđnu tehniku.'

U kratkom opisu Hezonje na portalu draftexpress.com između ostalog piše da su njegove prednosti snažno tijelo i atleticizam, da može pogoditi koš s bilo koje pozicije te da je jako dobar u tranziciji.

Hoće li se Hezonja, ako će njegova pozicija biti ovako dobra uoči drafta, odlučiti prijaviti ili će pričekati 2015. godinu, teško je reći. Ono što je sigurno jest da će NBA klub koji ga uspije draftirati, dobiti jednog od najboljih igrača svijeta u tom godištu (rođen je 1995).