VELIKI HUMANITARAC

Drogbina misija - spasiti ljudske živote

16.02.2012 u 11:10

Bionic
Reading

Didier Drogba je božanstvo u Obali Bjelokosti. Ne samo zbog nogometnog znanja, nego i humanitarnih aktivnosti s kojima pokušava pomoći nesretnim i siromašnim sunarodnjacima

Na Afričkom kupu nacija Obalu Bjelokosti porazila je u finalu  Zambija nakon jedanaesteraca. Tragičar utakmice bio je Drogba koji je u regularnom dijelu zapucao kazneni udarac. Bez obzira na to, Chelseajevog napadača te njegove suigrače iz reprezentacije u domovini su dočekali kao prvake.

Drogba je jako omiljen lik u svojoj napaćenoj zemlji. Mnogi su sigurni da bi uvjerljivo pobijedio da se kandidira na predsjedničkim izborima, ali je on to odbio jer misli da bi kao nogometaš mogao više pomoći.

Prošle godine u Obali Bjelokosti završio je građanski rat koji je odnio tri tisuće života, a nakon toga Drogba je nastavio s humanitarnim radom u svojoj Zakladi Dider Drogba, osnovanoj prije pet godina. Cilj joj je skupiti tri milijuna funti za prvu bolnicu u Abidjanu, a nakon toga bi se klinike širile po cijeloj zemlji.

U toj zemlji ima dobrih liječnika, ali su uvjeti rada katastrofalni, pa je prosječni životni vijek tek 54 godine. Drogba se trudi promijeniti zdravstveno stanje cijele nacije te skuplja novac raznim aukcijama, dobrotvornim večerama i donacijama.

Najveći motiv da pomogne siromašnim sunarodnjacima dobio je kada je prije tri godine 19 teško ozlijeđenih navijača dovedeno u bolnicu nakon tragedije na stadionu (Obala Bjelokosti – Malavi). Dok je bio u posjeti stradalim navijačima, na istom mjestu je upoznao i dječaka oboljelog od leukemije Nobela.

Poslao ga je u Europu na liječenje, ali je dječak nakon godinu dana preminuo. I Drogbin rođak je također imao leukemiju te je i njega odveo na liječenje u Francusku, no i on je podlegao opakoj bolesti.

Snažni napadač je tada uvidio da u njegovoj zemlji nedostaje zdravstvenih ustanova kako bi ostali bolesni i ozlijeđeni ljudi dobivali adekvatnu njegu u Obali Bjelokosti te je krenuo u borbu za nešto što je važnije od osvajanja trofeja – ljudski život.