LIGA HUMANISTA

Draženu i legendarnom Kenijcu Zlatne povelje

Kipchoge Keino i Biserka Petrović

Kipchoge Keino i Biserka Petrović

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić / PIXSELL

Dobitnici prvih zlatnih povelja sporta i kulture mira Internacionalne lige humanista jesu slavni kenijski atletičar Kip Keino (olimpijski pobjednik iz 1968. i 1972.) i pokojni košarkaški Mozart Dražen Petrović (posthumno)

Premda nosi ime Juana Antonia Samarancha, to je prva svjetska sportska nagrada sa sjedištem u Hrvatskoj pa je i dodjela obavljena u našoj zemlji, u zagrebačkoj Palači Dverce u nazočnosti domaćina priredbe gradonačelnika Milana Bandića.

Svečanoj dodjeli nazočna je bila i predsjednica Internacionalne lige humanista Elisabeth Rehn, umirovljena finska diplomatkinja, jedna od najcjenjenijih svjetskih političarki.

Organizacija kojoj je ona na čelu osnovana je 1974. u Dubrovniku, na poticaj pokojnog akademika Ivana Supeka, u svom članstvu ima 21 dobitnika Nobelove nagrade, a sjedište joj je u Sarajevu.

'Od obitelji Samaranch dobili smo ekskluzivno pravo da koristimo lik i djelo pokojnog predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora, a za laureate se odlučio žiri u sastavu Miroslav Cerar, Marlene Ottey, Stojko Vranković, Igor Milanović i Mirna Jukić,' objasnio je Ante Bogdanić, predsjednik Odbora za sport i kulturu mira Internacionalne lige humanista.

U ime obitelji Petrović povelju je preuzela Draženova majka Biserka

'Ovo mi je možda i najdraža nagrada koju sam primila u Draženovo ime,' kazala je Biserka suznih očiju.

Kip Keino je osobno primio nagradu, a nazočan je bio i slavni slovenski gimnastičar Miroslav Cerar, također dvostruki olimpijski pobjednik, koji ga je za tu nagradio i predložio.

'Keina se sjećam iz svojih sportskih dana, bio je veliki atletski šampion, no pokazao se još većim čovjekom skupljajući novac i gradeći sirotišta za djecu bez roditelja, gradeći osnovne i srednje škole. Zato sam ga i predložio jer je veliki dobrotvor,' kazao je Cerar.

Keinov protukandidat bio je Edwin Moses, slavni preponaš i predsjednik Laureusove akademije, no i on će doći na red.

'Nagradu ćemo dodjeljivati svake godine, a namjera nam je da u tome obiđemo sve gradove u kojima su održane olimpijske igre za vrijeme Samaranchovih 21 godinu na čelu Međunarodnog olimpijskog odbora,' najavio je Bogdanić.
Svečanost u Dvercima uveličala je klapa Batuda koja je otpjevala 'Croatijo iz duše te ljubim' i 'Život leti kapetane'.

'Sviđa mi se ova glazba. Tako je uhu ugodna i smirujuća,' bila je Keinova reakcija na klapsku glazbu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi