Predstavljen i glazbeni spot

Dražen za 55. rođendan dobio mjuzikl 'Okovani Amadeus' koji je majku Biserku ostavio bez teksta; slike iz Šibenika obišle svijet

22.10.2019 u 14:00

Bionic
Reading

Na prigodnoj svečanosti u Muzejsko-memorijalnom centru Dražen Petrović u utorak je predstavljen glazbeni sport 'Dražen – za sva vrimena' posvećen košarkaškom virtuozu Draženu Petroviću na njegov 55. rođendan. Draženov rođendan obilježen je i u njegovu rodnom Šibeniku puštanjem balona i polaganjem vijenaca pored njegova spomenika na Baldekinu

'Spot, čiji su autori Stanko Šarić, Dražen Runje i Antonio Zadro, predstavljen je povodom 55. rođendana Dražena Petrovića i on je samo najava glazbenog mjuzikla 'Okovani Amadeus' čija će premijera biti na sljedeći Draženov rođendan, 22. listopada 2020. godine', rekao je Ivica Krajač koji je napisao libreto za mjuzikl inspiriran, po njegovim riječima, ne samo Draženovom veličinom i njegovim tragičnim krajem nego i Eshilovom antičkom tragedijom 'Okovani Prometej'.

'Time smo željeli reći da je Dražen bogovima sporta ukrao košarkašku lopti kao što je Prometej bogovima ukrao vatru i donio je ljudima', kazao je Krajač.

Autor pjesme 'Dražen za sva vremena' je poznati glazbenik Stanko Šarić, dok je producent spota, koji je snimljen u Muzejsko-memorijalnom centru Dražen Petrović i u Hrvatskom narodnom kazalištu, Antonio Zadro.

'Draženov put preko Šibenke, Cibone, Reala, NBA i hrvatske košarkaške reprezentacije je manje-više poznat i valoriziran, ali ono što treba razotkriti su svi oni ključni životni trenuci koji određuju konačan smjer i put kojeg je nemoguće razabrati iz zbroja osvojenih titula i naslova, a ovaj projekt ima za cilj otkrivanje pogleda iz Draženove perspektive kroz mjuzikl suvremene antičke tragedije s glazbom', rekao je predstavljajući projekt autor scenarija Dražen Runje.

'Dražen nije puno pričao, on je pričao na košarkaškom terenu svojim koševima. Sigurna sam da moj Dražen nije mogao ni zamisliti da će na njegov 55. rođendan njegov život biti pretvoren u umjetničko djelo', kazala je Draženova majka Biserka Petrović koja je oduševljena ovim projektom.

Svečanom predstavljanju glazbenog spota 'Dražen – za sva vrimena' nazočili su brojni uglednici iz sportskog života Hrvatske predvođeni predsjednikom Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatkom Matešom, ali i veleposlanica Litve Jurate Raguckiene i veleposlanik SAD Robert Kohorst.

Naravno, Draženov rođendan obilježen je i u njegovu rodnom Šibeniku puštanjem balona i polaganjem vijenaca pored njegova spomenika na Baldekinu. Djeca koja još nisu krenula u školu danas su čula priču o jednom od najvećih košarkaša svih vremena koji je prije 26 godina izgubio život u prometnoj nesreći u Njemačkoj. Slike iz Šibenika obišle su svijet jer Dražen je bio i ostao igrački uzor mnogih mladih sportaša. Život leti kapetane…