KOŠARKAŠKI VELIKANI

Dražen, Nowitzki ili Kukoč; tko je ostavio najdublji trag?

14.08.2015 u 10:28

Bionic
Reading

Svim hrvatskim košarkašima te naravno izborniku Velimiru Perasoviću želja je da se u zagrebačkoj Areni u petak na prijateljskoj utakmici protiv Njemačke predviđene Dirkom Nowitzkim (21:00) okupi što više gledatelja. Nakon što je objavljeno kako će zvijezda Dallasa ipak zaigrati u Zagrebu povećala se i potražnja za ulaznicama

Svjetski poznata sportska zvijezda kao što je Dirk Nowitzki ne viđa se često u Zagrebu i nema sumnje kako će utakmicu u Areni pohoditi svi zaljubljenici košarke koji se žele pokloniti ovom 37-godišnjem njemačkom košarkašu koji je u NBA ligu stigao 1998. (9. izbor na draftu) kao potencijalni nasljednik tadašnje njemačke zvijezde Detlefa Schrepfa. Nitko tada, osim legendarnog trenera Dona Nelsona, nije imao viziju da se radi o igraču koji će postati jedna od najvećih svih vremena, igrač kojeg su svi vrlo brzo po stilu igre i želji za pobjedom uspoređivali s legendarnim Larryjem Birdom.

'Dolazim u Arenu samo zbog Nowitzkog. Svaka čast našim dečkima, a igrač kao što je Nowitzki rijetko se viđa. Spada u kategoriju Dražena Petrovića i Tonija Kukoča koji su obilježili košarku na ovim prostorima posljednjih 30-ak godina', kazao nam je Toni, vrsni košarkaški poznavatelj.

Koliko je Nowitzki zaista velik govori podatak kako je trenutačno je 7. NBA strijelac svih vremena i bez obzira što su najbolje godine iza njega za pretpostaviti je kako će se popeti još koje mjesto više na ljestvici kojoj je na vrhu nedodirljivi Kareem Abdul-Jabbar. Tko je ostavio dublji trag u košarci, za vrijeme svoje igračke karijere izjasnite se u našoj anketi (ispod članka): Dražen Petrović, Toni Kukoč ili Dirk Nowitzki?

I sam Nowitzki u druženju s novinarima često je znao reći kako je upravo 'Dražen otvorio vrata svim mladim stranim igračima koji su nakon njega došli u NBA jer se, uz to što je bio sjajan šuter, fizički mogao nositi s najboljima'.

Također treba reći kako je jedan od igračkih uzora Nowitzkom i ljevoruki Toni Kukoč koji je 90-ih s Chicago Bullsima osvojio tri titule NBA prvaka, a u sezoni 1995/96. Kukoč je postao prvi europski košarkaš koji je proglašen najboljim šestim igračem NBA-a.

Naravno, treba reći kako su za razliku od Nowitzkog Dražen i Kukoč ostavili dubok trag u Europi. Dražen je s Cibonom dva puta bio Prvak Europe, a Kukoč je krajem 80-ih i početkom 90-ih tri puta bio Prvak Europe sa splitskom Jugoplastikom. Medalje s reprezentacijama Jugoslavije i Hrvatske da ne spominjemo.


U 17-godišnjoj NBA karijeri Nowitzki je osvojio titulu NBA prvaka s Dallas Mavericksima (2011. kao MVP finala), a treba reći kako je 2007. Proglašen i za MVP-a lige. Iako po dolasku u NBA mnogi nisu vjerovali kako će ostaviti dublji trag u karijeri je čak 13 puta izabran u All-Star momčad, a da je rođeni pobjednik potvrdio je i u dresu njemačke košarkaške reprezentacije s kojom je na SP-u 2002. osvojio brončanu medalju. Tri godine kasnije, kada je bio na vrhuncu, na EP-u 2005. odveo je Njemačku do finala gdje su poraženi od Grčke, a ostat će upamćeno kako je Nowitzki (26.7 koševa prosječno!) uz ovacije pune beogradske Arene proglašen i 'Najboljim igračem turnira (MVP)'. Koliko je popularan u Njemačkoj govori i podatak kako je na otvaranju Igara u Pekingu 2008. nosio zastavu istinske sportske velesile.

Briljanta karijera neponovljivog Nowitzkog koji će u Zagrebu dobiti velike ovacije kakve nisu viđene upravo od vremena kada su u ovom gradu igrali velikani poput Dražena Petrovića, Tonija Kukoča, Arvidasa Sabonisa, Dominiquea Wilkinsa, Nikosa Gallisa, Šarunasa Marčiulionisa i drugih…

Podsjetimo, ulaznice za utakmicu Hrvatska - Njemačka po cijeni od samo 20 do 50 kuna mogu se nabaviti kroz sustav Eventim.hr.

NAJVEĆI NBA STRIJELCI

1. Kareem Abdul-Jabbar* 38387
2. Karl Malone* 36928
3. Kobe Bryant 32482
4. Michael Jordan* 32292
5. Wilt Chamberlain* 31419
6. Shaquille O'Neal 28596
7. Dirk Nowitzki 28119
8. Moses Malone* 27409
9. Elvin Hayes* 27313
10. Hakeem Olajuwon* 26946
* uvršteni u Hall of Fame