napeto u ateni

Dramatičan apel odvjetnika: Trebamo pomoć! Moguća je odmazda

12.08.2023 u 11:11

Bionic
Reading

Javnosti se obratio grčki odvjetnik Athanassios Kaimanakis koji je uhićenim navijačima, koji su optuženi za sudjelovanje u sukobu u Ateni, dodijeljen po službenoj dužnosti

'Sada smo suočeni sa situacijom za koju trebamo pomoć hrvatskog Veleposlanstva. Imamo ljude koji će ići u zatvor, oni nisu kriminalci, oni su navijača i mladići od 19, 20, 21 godinu. Idu u napučene zatvore gdje može biti odmazde od drugih navijača', kazao je vidno zabrinuti Athanassios Kaimanakis.

Svi su, osim optužbe za ubojstvo iz nehaja, suočeni s optužbama za udruživanje u kriminalnu organizaciju, izazivanje eksplozija te još dva kaznena i sedam prekršajnih djela.

Kaimanakis apelira da se diplomatskim putem napravi pritisak da Hrvati u grčkim zatvorima budu sigurno tretirani. Strahuje kako bi ih grčke vlasti mogle 'razbiti' na puno manjih grupa te ih rasporediti po raznim zatvorima. Tamo pak postoji opasnost od odmazde zatvorenika drugih huliganskim grupa.

  • +14
Ispitivanje huligana u Ateni Izvor: Pixsell / Autor: Yiannis Panagopoulos/EUROKINISSI

'Kako ne bi bilo osvete i da se u nekoga ne bi upiralo prstom svi moraju biti zajedno, kako bi zbog brojnosti bili sigurniji', kaže odvjetnik te dodaje kako će napraviti sve što je moguće u grčkoj Vladi, ministarstvu i policiji. Kaže kako su do sada sve institucije bile od pomoći i kako nema primjedbi.

No, još jednom ističe kako hrvatsko veleposlanstvo i hrvatska Vlada moraju osigurati da dečki, djeca, kada uđu u zatvor s ostalom populacijom - budu sigurni.

Privođenje navijača Dinama koji su sudjelovali u jučerašnjim neredima u Ateni Izvor: Cropix / Autor: CROPIX Ronald Goršić / CROPIX

Kaimanakis je u razgovoru za Dnevnik Nove TV potvrdio kako se neće žaliti na odluku suca o zadržavanju navijača u pritvoru. Kaže kako se radi o očekivanoj odluci jer je grčka javnost potresena ubojstvom i izgredima u ponedjeljak.

'Iz poštovanja prema preminulom navijaču i postupku ne želim govoriti ništa o procesu', kazao je odvjetnik i dodao:

'Kad ćemo imati sve dokaze i čvrstu poziciju žalit ćemo se i tražiti otpuštanje.'