PREDSTEČAJNA NAGODBA ILI GAŠENJE

Drama na Gripama traje i dalje...

17.09.2013 u 12:14

Bionic
Reading

Košarkaški klub Split ima rok od još samo nekoliko dana kako bi platio 140 tisuća kuna duga Hrvatskom košarkaškom savezu i ove godine normalno nastupao u natjecanjima, a na Gripama je potpuno rasulo: preustroj u dioničko društvo nije uspio i klub ima samo dvije opcije. Predstečajnu nagodbu ili gašenje

Problemi nekad slavne Jugoplastike ponovno su tema i splitskog Gradskog vijeća, nakon što su veterani kluba uputili dramatičan apel javnosti, a predsjednik Mislav Lović nakon samo tri mjeseca najavio ostavku. U utorak ujutro razgovarao je s gradonačelnikom Ivom Baldasarom i zasad odustao od ovog poteza.

Klub sa Gripa u ovom trenutku duguje 27 milijuna kuna, a doda li se tome i iznos koji je već formalno pretvoren u dionice, stvarni dug iznosi preko 54 milijuna.

Dokumentacija za predstečajnu nagodbu već je pripremljena, tvrdi Baldasarova savjetnica Anđelka Visković.

'Društvo ima 4 milijuna kuna na svom računu, ali obveze koje postoje prema zaposlenicima ne ulaze u postupak predstečajne nagodbe. Osim otpisa trebat će se napraviti predotpis da se dio njihovih potraživanja ponovno pretvori u dionice. Svi vjerovnici će morati pomoći. Plan restrukturiranja znači i sistematizaciju, klub ima 19 zaposlenih. Radimo puno na ovome, gradonačelnik i cijeli naš tim smo do kasno sinoć bili u klubu. Bitno nam je da smo postigli jedinstvo i da veterani razumiju o kakvim je brojkama riječ. Klub je u rukama vjerovnika, a ne Grada, jer Grad ne može izdvajati više troškova', kazala je Visković.

Posljednjih godina Grad Split izdvajao je oko dva milijuna kuna godišnje za pomoć košarkaškom klubu, najavljeno je i povećanje te svote na oko četiri milijuna, no teško da će i to biti dovoljno jer njegovi vlastiti prihodi iznose manje od milijun kuna. nedovoljno čak i za mršavi budžet od pet milijuna kuna, a kamoli velikih prošlogodišnjih devet milijuna.

Inače, najveći vjerovnici kluba su igrači i radna zajednica, a većini njih koji su još na Gripama plaće kasne oko 18 mjeseci. Split je čak izbjegao gašenje struje ovih dana, HEP se pokazao milostivim i odgodio to za kraj mjeseca...