NISU SVI JEDNAKI PRED ZAKONOM

Dok jedne hapse, drugi piju i pale baklje

23.02.2009 u 12:20

Bionic
Reading

Bezbroj puta smo se uvjerili u to da na sportskim borilištima postoje oni privilegirani, a posljednjih se tjedana to čak više ni ne prikriva. Dok premijer Sanader novi zakon o navijačima slavi uživajući u čaši vina na tribinama zagrebačke Arene, Hajdukovi igrači pred navijačima pale baklje. Naravno, njima se za taj čin pred kuću ne šalje policija

Bezbroj papirića, transparenti i pjesme navijača stvorili su prekrasnu sliku na Poljudu. Nažalost, za to da ipak ne prođe sve u najboljem izdanju, pobrinuli su se navijači koji su palili baklje, ali i nervozni igrači, koji su se više bavili udaranjem nego ubacivanjem, proigravanjem i pucanjem. Osim toga, na kraju utakmice su, slaveći svoju pobjedu, i neki igrači Hajduka zapalili baklje.

No, isti ti igrači za svoju nedisciplinu neće biti kažnjeni. Dapače, Hajdukovci, koji su potpuno zasluženo pobijedili, bit će dodatno nagrađeni premijama. Međutim, da se poštuju doneseni zakoni kojima se pokušava na kraj stati neobuzdanim navijačima, onda bi i nekolicina Hajdukovih igrača, a prvenstveno Drago Gabrić i Giovanni Rosso, koji su fotoaparatima uhvaćeni na djelu, umjesto na proslavu otišli u policijsku postaju i potpisali zapisnik o kršenju zakona o sigurnosti na sportskim borilištima. Ili njihove baklje nisu opasne?!

Sigurni smo, iako su još uvijek opijeni pobjedom svojih igrača nad Dinamom, da ni najžešći pripadnici Torcide ne bi dopustili takvu razliku u poštovanju propisa. Prisjetimo li se bakljade prilikom proslave naslova prvaka 'modrih' prije nekoliko godina, dolazimo do zaključka da ni Dinamovi igrači i stručni stožer nisu cvijeće. No, tada je zakon bio tek u pripremi, pa se prijetnje drastičnim kaznama nisu ni tretirale kao ozbiljne, a navijači su bili manje gnjevni.

Uostalom, ovakva dvostruka mjerila možda nas ne bi ni trebala iznenađivati, kad nepoštovanje propisa stiže od samog vrha piramide - premijera Sanadera, koji smije slobodno uživati u alkoholnim pićima na sportskim borilištima, dok se navijačima to isto zabranjuje.